Regenwater opvangen: hoe en waarom?

Regenwater opvangen: hoe en waarom?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
6 minuten

Waarom is regenwater opvangen goed en hoe kun je regenwater opvangen? Regenwater hergebruiken is een goed idee om meerdere redenen. Het opvangen van regenwater kan op vele manieren. In deze blog lees je hier alles over.

Waarom regenwater opvangen?

 • Bespaar op leidingwater

Je bespaart leidingwater en daarom is het opvangen van regenwater goed voor het milieu.

 • Besparen op kosten met regenwater

Regenwater opvangen kosten zijn namelijk laag. Je betaalt alleen eenmalig voor de aanschaf van een regenton of ander hulpmiddel om regenwater in op te vangen. Regenwater is gratis.

 • Goed voor je planten

Regenwater opvangen voor tuin water geven is ook een goed idee, omdat regenwater goed voor je planten is. Hemelwater bevat nauwelijks kalk en heeft de perfecte temperatuur voor je planten. IJskoud kraanwater kan planten doen schrikken, regenwater niet.

Regenwater opvangen is veel beter dan water uit de grond winnen.
Leidingwater wordt uit de grond gewonnen. Dit kunnen we niet onbeperkt blijven doen, want het zorgt ervoor dat onze grond droger wordt. Het zuiveren en transporteren van grondwater kost veel geld. Regenwater kosten zijn lager, regenwater is namelijk gratis. Daarom is regenwater opvangen en hergebruiken veel beter dan water uit de grond winnen.
Water besparen?
Zuinig met water
Opvangen regenwater
Regenwater opvangen zonder dakgoot? Ook dat kan!
Je hebt geen dakgoot en gaat ervan uit dat regenwater opvangen zonder regenpijp niet mogelijk is. Dat is niet waar. Regenwater opvangen zonder dakgoot kan. Ga bovengronds regenwater opvangen in vijver, greppel in tuin of verlaagde groenstrook. Of ga ondergronds regenwater opvangen in een opvangbak of grindkoffer. Hoe? Dat lees je in de onderstaande tabellen.

Hoe regenwater opvangen?

Regenwater opvangen en gebruiken, hoe doe je dat? Het opvangen van regenwater kun je op verschillende manieren doen. Hoe regenwater opvangen? Je kunt regenwater via het dak opvangen en via de dakgoot in een regenpijp laten vallen. Je kunt ook regenwater opvangen zonder regenpijp. En je kunt regenwater opvangen bovengronds en regenwater opvangen onder de grond.

Wie kan je helpen met regenwater opvangen? Een hovenier kan je adviseren. Ook kan hij een regenwater opvangsysteem voor je plaatsen.

Regenwater opvang plaatsen?
Hovenier informatie

Regenwater opvangen bovengronds

Hoe bovengronds regenwater opvangen? Omschrijving Werking
Via regenpijp in regenton Ton die aan regenpijp wordt gekoppeld.
 • Een regenton is voorzien van een kraantje aan de onderkant. Als je deze opendraait, stroomt er water uit.
In vijver Regenwater valt rechtstreeks in vijver.
 • Als de vijver vol is, loopt het water over in een border of naar je gazon. Het beste is om alleen de oeverzone van de vijver te laten overlopen. Zo komen voedingsstoffen niet in het vijverwater terecht.
In greppel in tuin (ook wel wadi) Lager gelegen stuk grond of glooiende kuil, eventueel met ondergelegen infiltratievoorziening
 • Overtollig regenwater wordt naar de wadi geleid. Het water zakt vervolgens geleidelijk weg in de grond (blijft langer vochtig).

Koppel een overloopslang aan je regenton aan!
Een overloopslang zorgt ervoor dat het regenwater in een regenton niet overloopt. Het overtollige regenwater kan via een overloopslang naar een nabijgelegen plantenbak, border of moestuin worden geleid.

Regenwater opvangen ondergronds

Hoe ondergronds regenwater opvangen? Beschrijving
Via regenpijp in regenwatertank*

Ondergrondse tank die via een ondergrondse buis aan regenpijp wordt gekoppeld.

Verkrijgbaar in uiteenlopende maten: 500 tot 50.000 liter.

Kan aangesloten op regenwatersysteem.

 • Kleine regenwatertanks hebben een schacht met gat en deksel aan de bovenkant, van waaruit je water kunt halen.
 • Grote regenwatertanks hebben een regenwatersysteem: Water wordt in de tank gefilterd en via een ondergrondse buis naar een infiltratievoorziening of riolering geleid.
Via regenpijp in waterzak. Grote waterzak, die veelal in kruipruimtes wordt geplaatst (soms ook in tuin).
 • Kleine waterzakken hebben een schacht met gat en deksel aan de bovenkant, van waaruit je water kunt halen.
 • Grote waterzakken hebben een regenwatersysteem: Water wordt in de tank gefilterd en via een ondergrondse buis naar een infiltratievoorziening of riolering geleid.
Via lijngoot in opvangbak Grote bak, vlak onder het oppervlak in je tuin, afgedekt met tegels, boomschors, grind, gravel oid.
 • In droge periodes wordt het water afgegeven aan de grond.
In grindkoffer/grindkuil Ondergrondse berging, gevuld met grind. Met daaromheen een filterdoek.
 • Water wordt opgeslagen in de holle ruimtes tussen het grind en zakt daarna langzaam in de bodem weg. Hierdoor droogt de grond minder snel uit.

*Een regenwatertank kan in sommige gevallen ook bovengronds op zolder of in je kelder worden geplaatst. Wil je weten of dit bij jouw huis kan? Check dit bij een specialist.

Ondergrondse regenwater opvangbak
Regenwater opvangen?
Vraag Hovenier offertes aan

Hoe koppel je een regenpijp af?

Regenwater opvangen via het dak doe je met behulp van je dakgoot en regenpijp. Om het regenwater beneden op te vangen moet je je regenpijp afkoppelen van het riool. Hoe doe je dat?

Een regenpijp afkoppelen van het riool doe je met behulp van een handzaag. Je zaagt een stuk uit de regenpijp. Hoe groot het stuk is dat je eruit zaagt, hangt af van wat je erop aan gaat sluiten. Je moet exact meten welk stuk je uit een regenpijp moet zagen. Op de gebruiksaanwijzing van een regenton en watertank staat precies aangegeven hoe groot dit stuk moet zijn en hoe je precies te werk moet gaan.

Waarvoor regenwater gebruiken?

Regenwater opvangen en hergebruiken is een goed plan. Je kunt natuurlijk regenwater opvangen voor je tuin. Wil je het water ook voor andere doeleinden gebruiken? Dan moet je het regenwater opvangen en filteren. Wat kun je met regenwater doen?

Ongefilterd water:

 • Tuin water geven

Gefilterd water:

 • Auto wassen
 • Wc doorspoelen
 • Wasmachine laten draaien
 • Huis schoonmaken
 • Tuin verzorgen

Wil je regenwater filteren? Kies dan voor regenwater opvangen via een regenwatertank met filter. Is je regenwatertank aangesloten op een regenwatersysteem dan stroomt bij langdurige regenval het overtollige water naar een infiltratievoorziening in de tuin of naar de riolering. Hierdoor kun je binnenshuis regenwater gebruiken voor wc, wasmachine en dergelijke.

Regenwater gebruiken
Regenwater als drinkwater gebruiken? Het kan, maar is niet eenvoudig.
Om regenwater als drinkwater te kunnen gebruiken moet je het regenwater opvangen en zuiveren, bijvoorbeeld met behulp van membraanfiltratie. Zuiveren van regenwater is een ingewikkeld proces, waarbij je regelmatige analyses moet doen om te checken of de zuivering goed is gegaan. Dit alles kost je veel moeite, tijd en geld.

Het gezuiverde water mag je niet zelf aansluiten op het drinkwaternet. Dat mag alleen een drinkwaterbedrijf doen!

Hoeveel regenwater opvangen?

Opvangen van regenwater kan op veel verschillende manieren en ook in verschillende hoeveelheden. Met een regenton vang je maar een klein beetje regenwater op, maar ga je regenwater opvangen in een tank van 10 duizenden liters dan kun je veel meer regenwater opvangen.

Hoeveel regenwater kan ik opvangen? Dat verschilt per situatie, maar gemiddeld kun je met een regenwatertank 35.000 liter water per jaar opvangen. Hoeveel water je opvangen kunt, hangt niet alleen af van de grootte van je regenwatertank, maar ook van de hoeveelheid regenval en de staat van je dakgoot en regenpijpen. Zorg dat je dakgoten en regenpijpen goed onderhouden en schoon zijn, zodat je zoveel mogelijk regenwater opvangen kunt.

Kapotte dakgoot?

Vieze dakgoot?

Regenwater gebruiken gieter
slimster
Wist je dat er in sommige gemeentes subsidie voor opvang regenwater beschikbaar is?
Het opvangen van regenwater zorgt ervoor dat riolen minder vol raken. Dat willen gemeentes stimuleren met een opvang regenwater subsidie. Check bij je eigen gemeente of je recht hebt op subsidie voor opvang regenwater en wat deze precies inhoudt.

Regenwater opvangen kosten

Regenwater opvangen: hoe en waarom?

Wat de kosten van regenwater opvangen zijn, hangt af van hoe en in welke mate je regenwater opvangt. Een regenton is goedkoop, maar je vangt er maar een klein beetje regenwater mee op. Voor een grote regenwatertank met regenwatersysteem betaal je veel meer, maar je kunt er ook veel regenwater mee opvangen, waardoor je meer bespaart op leidingwater. Hierdoor verdien je na verloop van tijd je geld weer terug.

Wil je meer weten over regenwater opvangen kosten? Vraag dan Hovenier offertes aan en vergelijk regenwater opvangen kosten van verschillende hoveniers met elkaar.

Met het opvangen van regenwater bereik je meer dan een besparing op leidingwater kosten: je draagt ook een steentje bij aan waterbesparing en een beter milieu! Wat is nog meer goed voor het milieu?

 • Huis isoleren

 • Zonnepanelen

 • Elektrische auto