Hoe werkt een windmolen?
Een windmolen haalt energie uit windenergie. De wind wordt dan omgezet naar stroom, waarna dit wordt gebruikt om apparaten in huis te voorzien van elektriciteit. Denk hierbij aan de televisie, vaatwasser of wasmachine.
Voor en nadelen windmolens
Windmolens wekken windenergie op en zijn dus beter voor het milieu. Er zijn veel voordelen van windmolens en energie opwekken met windenergie, maar er zijn ook enkele windmolens nadelen. We zetten ze voor je op een rij.
Voordelen windmolens
- Er is altijd windenergie
- Stroom terugleveren mogelijk
- Minder CO2-uitstoot
- Besparen op energierekening
- Opwekken van groene energie
Nadelen windmolens
- Flinke investering
- Opbrengst afhankelijk van windkracht en vermogen
- Geen mooi uitzicht
Hoe werkt een kleine windturbine voor thuis?
Een complete installatie van een kleine windturbine bestaat uit verschillende onderdelen:
- Kleine windturbine (met ingebouwde generator)
- Omvormer
- Bruto productiemeter
- Energiegebruik
- Netto productiemeter
- Groepenkast
- Elektriciteitsnet
De aansluiting van een miniturbine moet vaak door een erkende installateur worden uitgevoerd. De mini windturbine zet windenergie om in kinetische energie. De omvormer van de kleine windturbine zet de opgewekte stroom om naar wisselstroom, waardoor het gebruikt kan worden voor apparaten in huis en wordt een eventueel overschot teruggeleverd aan het net.
Wil je meer informatie over de werking windturbine? Ontvang advies van een windmolen monteur die werkt in jouw regio.
Vraag vrijblijvend windmolen offertes aan
Hoe werken windmolens?
Een windmolen bestaat voornamelijk uit 3 onderdelen;
- Rotor
- Gondel
- Mast
1. Rotor van de windmolen
De rotorbladen van de windmolen vangt de wind op. Om de juiste richting van de gondel (ook wel nacelle genoemd) te bepalen, meet een windvaan boven op de windmolen voortdurend de windrichting. Een speciale kruimotor in de gondel zorgt ervoor dat de behuizing van de windmolen in de richting van de wind wordt gericht.
Vaak zijn de rotorbladen ook verstelbaar. Hierdoor kan de rotor aangepast worden aan de kracht van de wind en gaat de windturbine langer mee.
2. Gondel van de windmolen
De gondel van de windmolen is de kern van de windmolen en hier zit dan ook de meeste apparatuur in, waaronder de dynamo met magneten. De tandwielkast en generator zorgen ervoor dat de draaiende beweging van de rotor omzet in wisselstroom. Vervolgens zorgt een transformator ervoor dat de stroom omgezet wordt en teruggeleverd kan worden aan het net.
3. Mast van de windmolen
Bij een grote windmolen lopen er door de mast hoogspanningskabels. Deze worden aangesloten op een verzamelpunt waar gekeken kan worden hoeveel energie de windmolens opgewekt hebben. Vervolgens gaan de kabels de grond in en komt de stroom bij jou thuis.
Snelheid van de wind
De snelheid van de wind is erg belangrijk, want er mag niet teveel wind en niet te weinig wind zijn. Een grote windmolen begint te werken vanaf ongeveer 3,33 m/s en wordt door de (nood)rem gestopt uit veiligheid vanaf 25 m/s.
Hoe worden windturbines aangesloten?
Miniturbines worden met een omvormer aangesloten op een aparte groep op de groepenkast, net als zonnepanelen en een laadpaal. Met de bruto productiemeter in de meterkast kan je opbrengt van de windturbine in de gaten houden.
Ook kiezen veel mensen er voor om naast de productiemeter een slimme thermostaat op te hangen om de opbrengst van de windmolen en het energieverbruik in huis inzichtelijker te maken.
Het is vaak mogelijk om een windturbine op een zonnepanelen omvormer aan te sluiten, maar zorg dan wel dat er een laadregelaar tussen wordt geplaatst. Het kan echter zijn dat de omvormer van de zonnepanelen niet werkt met de windturbine.
Wil je zeker weten of de omvormer werkt met zonnepanelen én de windturbine? Laat dan de windturbine en zonnepanelen beide plaatsen door een erkende installateur.
Er is weinig verschil tussen een grote windmolen en een kleine windturbine. Ze werken namelijk hetzelfde. Echter wekt een grote windmolen veel meer energie op dan een kleine windturbine. Meer informatie? Bekijk de opbrengst van een windmolen.
Windturbine kopen en plaatsen door vakman?
Wil je ook een windmolen kopen en laten plaatsen? Vraag gratis windturbine offertes aan via Slimster om slim te vergelijken. Je komt in contact met maximaal 3 bedrijven en beslist zelf welk bedrijf de windmolen mag plaatsen. Hierdoor vind je makkelijk de beste windturbine deal.
Direct gratis windturbine offertes vergelijken?
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal