Kruipruimte ventilatie

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Een vochtige kruipruimte is een veelvoorkomend probleem in woningen. De meest voorkomende oorzaak is een slechte ventilatie van de kruipruimte. Vochtige lucht wordt dan niet goed afgevoerd en kunnen problemen veroorzaken. Hoe kun je jouw kruipruimte het beste laten ventileren?

Waarom kruipruimte ventileren?

Volgens het Bouwbesluit is het niet meer verplicht om de kruipruimte te ventileren. Toch is het verstandig om je kruipruimte ventilatie op orde te hebben. Maar waarom?

  1. Vochtproblemen en stank in kruipruimte: kruipruimtes zijn vaak vochtige ruimtes. Als vochtige lucht niet weg kan, ontstaat er condensvorming en kun je last krijgen van muffe luchtjes en schimmel.
  2. Vochtproblemen en stank in huis: in de praktijk blijft het lastig om de begane grondvloer luchtdicht te maken. Condens en muffe geurtjes kunnen vanuit de kruipruimte de woning in trekken, bijvoorbeeld via de meterkast.
  3. Radongas in woning: radongas is een radioactief natuurgas, wat vrijkomt uit de bodem en stenen. Je kunt niet voorkomen dat het aanwezig is in je woning, maar je wilt de concentratie wel zo laag mogelijk houden. Dit gas is van zichzelf niet schadelijk of gevaarlijk, maar als het zich ophoopt bindt het zich aan stofdeeltjes. Als je deze inademt kan het wel schadelijk zijn. Wanneer je geen ventilatie hebt in je kruipruimte, kan radongas zich ophopen en in je woning terechtkomen.
  4. Ongedierte in huis: als je de kruipruimte niet goed ventileert, kan je last krijgen van ongedierte. Denk hier aan pissebedden, spinnen en zilvervisjes. Deze beestjes gedijen goed in vochtige ruimtes.
Geen kruipruimte, maar kelder?
Kelder ventilatie
kruipruimte ventilatie

Ventilatie in kruipruimte aanbrengen

Wil je ventilatie in de kruipruimte? Schakel dan de hulp in van een professioneel bedrijf om zeker te weten dat het op de juiste manier gebeurt. Hoe gaat kruipruimte ventilatie in zijn werk? Er zijn verschillende manieren, maar meestal worden er renovatie ventilatiekokers geplaatst.

  • Berekenen hoeveel ventilatiekokers nodig zijn en op welke plek ze komen.
  • Er worden gaten in de buitenmuren geboord. Deze boorgaten zitten net boven het maaiveld en gaan schuin naar beneden (de kruipruimte in).
  • Er worden ventilatiekokers in de gaten geplaatst.
  • Boorgat wordt afgewerkt met een rooster om vuil en ongedierte buiten te houden.

Is het plaatsen van ventilatie renovatiekokers niet mogelijk? Bijvoorbeeld door een geplaatste schuifpui of leidingen? Dan kan er een koekoek renovatiesysteem worden geplaatst.

Kruipruimte ventileren en vloerisolatie

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Heb je jouw kruipruimte geïsoleerd of wil je de kruipruimte isoleren? Zorg dan dat er ook voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Zonder ventilatie kan radongas ophopen en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

  • Als je een kruipruimte ventileert, is het verstandig ook kruipruimte isolatie te laten uitvoeren. Zo voorkom je dat er koude tocht uit de kruipruimte je woning in komt. Zorg er dan wel voor dat de ventilatiegaten niet geblokkeerd worden door het isolatiemateriaal.
  • Heb je al een geïsoleerde kruipruimte? Zorg dan ook voor voldoende ventilatie. Radongas kan nog steeds je woning in komen bij slechte ventilatie. Bij een goede ventilatie wordt het isolatiemateriaal ook minder snel vochtig waardoor het langer meegaat.

Veelgestelde vragen over kruipruimte ventilatie

Laat kruipruimte ventileren door specialist

Kruipruimte ventilatie

Wil je jouw kruipruimte ventilatie verbeteren? Vraag gratis en vrijblijvend ventilatie offertes aan via Slimster en kom in contact met maximaal 3 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Je bespreekt de mogelijkheden, vergelijkt de vakmannen en kies wie het beste bij je past.

Direct ventilatie experts vergelijken

Direct ventilatie experts vergelijken

  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis ventilatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Kruipruimte ventilatie