Limburgse gemeenten hebben grootste woningaanbod voor modaalverdieners

Limburgse gemeenten hebben grootste woningaanbod voor modaalverdieners
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Verdien je een modaal salaris en ben je op zoek naar een koopwoning? Dan heb je in Limburg de meeste keuze. Stellen maken de meeste kans op een woning binnen hun budget in de gemeente Kerkrade, terwijl er voor een single woningzoekende het meest te kiezen valt in Vaals. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, dat het woningaanbod op Funda.nl als uitgangspunt nam. Slimster concludeert dat al met al in slechts een op de vijf gemeenten minimaal de helft van de te koop staande woningen betaalbaar zijn met een modaal inkomen.

Wie samen met zijn of haar partner op zoek is naar een koopwoning, zal in Kerkrade opkijken van het beschikbare aanbod. Liefst 87 procent van het huidige woningaanbod valt namelijk binnen het budget. Ook op plek twee en drie staan Limburgse gemeenten, namelijk Brunssum en Landgraaf. Hier behoort respectievelijk 78 en 74 procent van de woningen die momenteel te koop staan tot de mogelijkheden. In de top-10 komen we, het Gelderse Westervoort uitgezonderd, alleen Limburgse en Groningse gemeenten tegen. In vijf gemeenten, waarvan drie Waddeneilanden, valt daarentegen juist geen enkele woning binnen de bestedingsruimte van een modaal verdienend koppel.

Meeste aanbod in Vaals voor alleenstaanden

Dat laatste is pijnlijk genoeg herkenbaar voor alleenstaande woningzoekenden. In twee op de drie gemeenten staat momenteel namelijk geen enkele woning te koop die je in je eentje met een modaal salaris zou kunnen betalen, zonder goed gevulde spaarrekening althans. In het gros van de overige gemeenten zijn het hooguit een of enkele huizen die binnen het budget vallen. Slechts in veertien gemeenten behoort meer dan vijf procent van het woningaanbod tot de mogelijkheden van een alleenstaande modaalverdiener. Wederom gaat het vooral om Limburgse en Groningse gemeenten. In Vaals is met 21,1 procent het aanbod het grootst, gevolgd door Heerlen (12,5 procent) en Pekela (11,9 procent).

Het feit dat er met name in Limburg en Groningen nog een redelijk aanbod van betaalbare woningen is, kan volgens Slimster niet los gezien worden van de gemiddelde staat van isolatie van woningen in die provincies. Limburg en Groningen zijn namelijk de twee provincies met het hoogste percentage woningen dat voor 1975 gebouwd werd. In die periode werd er nauwelijks geïsoleerd, wat maakt dat het energieverbruik er hoog is. Daarnaast gelden deze provincies natuurlijk als ‘uithoeken’ van Nederland. En hoe verder van de Randstad, hoe voordeliger huizen in de regel zijn.

Rotterdam meest bereikbaar van de ‘Grote Vier’

Niet geheel verrassend is er voor alleenstaanden in de vier grootste gemeenten - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - vrijwel niets te vinden. Kijkend naar het aanbod voor tweeverdieners, dan blijkt Rotterdam het meest bereikbaar. Ruim 45 procent van het huidige woningaanbod is voor een koppel dat twee keer modaal verdient te financieren. In Den Haag is dit 41 procent en in Utrecht 37 procent. Voor wie in Amsterdam wil gaan wonen valt bijna acht op de tien te koop staande woningen bij voorbaat af. 21 procent staat te koop voor een bedrag dat voor een doorsnee koppel betaalbaar is.

Hoeveel kun je lenen met een modaal salaris?

Limburgse gemeenten hebben grootste woningaanbod voor modaalverdieners

Slimster ging in haar onderzoek uit van een modaal salaris van 40 duizend euro bruto per jaar. Bij een stel dat samen twee keer modaal verdient is dus 80 duizend euro het uitgangspunt. Met dat inkomen is momenteel een maximale hypotheek (10 jaar vast tegen 4,3 procent rente) mogelijk van respectievelijk 165 duizend en 383 duizend euro.