Deze gemeente bespaarde meeste energiekosten in 2023

Deze gemeente bespaarde meeste energiekosten in 2023
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
2 minuten

AMERSFOORT - In elke Nederlandse gemeente verbruikten huishoudens vorig jaar zowel minder gas als elektriciteit dan in 2022. Dat concludeert duurzaamheidsplatform Slimster uit nieuwe CBS-cijfers die vorige week gepubliceerd werden. Slimster becijfert dat met name huishoudens in Drenthe, Overijssel en Limburg hierdoor flink op hun energierekening bespaarden. In Drenthe gaat het om gemiddeld 358 euro. Het Gelderse Rozendaal is echter koploper met een besparing van 538 euro op jaarbasis.

Naast Rozendaal bestaat de top-5 uit de Overijsselse gemeenten Tubbergen en Dinkelland en Borger-Odoorn en Aa en Hunze uit Drenthe. Inwoners van Amsterdam, Almere, Rotterdam, Diemen, Nieuwegein en Purmerend bespaarden daarentegen minder dan 170 euro. Slimster ging in haar berekeningen uit van de meeste recente energietarieven zoals het CBS deze bijhoudt. Volgens het duurzaamheidsplatform bespaarden gemeenten vooral doordat bestaande woningen werden verduurzaamd. Een duidelijk verband met nieuwbouw lijkt er niet direct te zijn.

Vlielanders bespaarden meeste gas

Het gemiddelde gasverbruik van Nederlandse huishoudens is in tien jaar tijd bijna gehalveerd, van 1600 kuub in 2013 naar 820 kuub in 2023. Het zijn vooral de plattelandsregio’s, met relatief grote en vaak ook oudere woningen, die hun gasverbruik fors wisten te verminderen. Vlieland, waar inmiddels een op de negen woningen een warmtepomp heeft, spant in dit opzicht echter de kroon met een besparing van maar liefst 22 procent vorig jaar. Ook de gemeenten Maasgouw en Oost Gelre bespaarden meer dan 20 procent gas.

Ook elektriciteitsverbruik neemt af

Waar het gasverbruik dus daalt, ligt het voor de hand dat we juist meer elektriciteit verbruiken. Warmtepompen, airco’s en thuisladende elektrische auto’s vragen immers veel stroom. Toch nam ook de levering van stroom vorig jaar af, met gemiddeld 130 kWh (5 procent) per huishouden.

“Dat heeft uiteraard alles te maken met de sterke groei van het aantal woningen met zonnepanelen”, duidt Marco Schuurman van Slimster. “Een op de drie huishoudens wekt inmiddels eigen stroom op. Het daadwerkelijke stroomverbruik kan dus best toegenomen zijn, maar doordat huishoudens deels hun eigen zonnestroom gebruiken, laten de cijfers juist een daling zien. Het CBS weet namelijk alleen hoeveel stroom energieleveranciers aan huishoudens leveren, maar niet wat er ‘achter de meter’ gebeurt.”

Tynaarlo koploper zonnepanelen

Deze gemeente bespaarde meeste energiekosten in 2023

Het is de Drentse gemeente Tynaarlo waar het netto elektriciteitsverbruik - dus na aftrek van zowel zelfverbruikte als teruggeleverde zonnestroom - het sterkst afnam, met bijna 21 procent. Niet verwonderlijk, want in deze gemeente heeft bijna 58 procent van de woningen zonnepanelen. Tynaarlo was dan ook een van de gemeenten die een hoge ‘Eco-Electric Index’ scoorden in een recent onderzoek van Slimster. Het duurzaamheidsplatform keek daarbij niet alleen naar zonnepanelen, maar ook naar het percentage warmtepompen en elektrische auto’s per gemeente.