Koken op gas of elektrisch?

Iedereen die een beetje van koken houdt denkt vast wel eens na over kookplaten. Blijven we bij onze vertrouwde gaskookplaat? Of stappen we over op een keramische kookplaat of inductie kookplaat? Deze elektrische kookplaten winnen de laatste jaren aan populariteit. Toch kookt nog zo'n 80% van de Nederlanders op gas. Steeds meer nieuwbouwhuizen worden zonder gasaansluiting gebouwd en voor 2050 wil Nederland geheel van het gas af.

Keramisch en inductie lijkt de toekomst te zijn, maar wat is nu de beste keus? Ga je voor koken op gas of elektrisch? In de KookPedia bespreken we voordelen en nadelen van deze kook-systemen. We kijken naar onder andere gebruiksgemak, energieverbruik en veiligheid.

koken op gaskookplaat

Koken op gas

Koken op gas blijft toch de meest gebruikte kookvorm in Nederland. De meeste huishoudens maken gebruiken van een gaskookplaat. Maar waarom geven toch zoveel mensen de voorkeur aan koken met gas? Waarschijnlijk voelt dit het meest vertrouwd. We weten wat we van een gaskookplaat kunnen verwachten en kunnen de sterkte van de vlak behoorlijk precies instellen. Heb je thuis een gas-aansluiting en gebruik je gas voor het verwarmen van je woning? Dan is het koken op gas een relatief goedkope manier.

Het schoonmaken van een gaskookplaat is wel meer werk. En omdat je met open vuur kookt is een gaskookplaat minder veilig. Helaas gaat er ook behoorlijk wat warmte verloren wanneer je een gasvlam gebruikt. Dit is zonde, want het komt de efficiëntie van koken niet ten goede.

 • Goedkoopste manier van opwarmen
 • Groot aanbod gaskookplaten
 • Simpele aansluiting (geen extra groep nodig)
 • Open vuur (en dus warmteverlies)
 • Kookplaat lastiger schoon te maken
koken op keramische kookplaat

Keramisch koken

Als je eenmaal gewend bent aan een keramische kookplaat, dan is keramisch koken makkelijker dan koken op gas. Je stelt simpelweg de kookstand in op de plaat en deze begint met verwarmen. Keramische kookplaten zijn goedkoper dan inductie kookplaten en ook nog eens makkelijker schoon te houden dan gaskookplaten. Op lange termijn zal een inductiekookplaat echter voordeliger zijn, deze verbruikt namelijk minder energie.

Bij koken op een keramische plaat wordt de gehele plaat warm. Hierdoor kun je na het koken je handen branden, omdat de kookplaat lang heet blijft. Dit maakt keramisch koken minder (kind)vriendelijk dan inductie-koken.

 • Goedkoper in aanschaf dan inductie kookplaat
 • Geen speciale pannen nodig
 • Kookplaat makkelijk schoon te maken
 • Keramische plaat blijft lang heet
 • Perilex stopcontact en extra groep nodig
koken op inductie kookplaat

Koken met inductie

Tegenwoordig kiezen meer mensen voor inductie koken. Dit is namelijk een veilige en energiezuinige manier van maaltijden bereiden. Niet de hele kookplaat wordt warm, alleen de kookzone waar een pan op staat wordt verwarmd. Dit maakt de kans op ongelukjes kleiner. Bovendien zorgt dit er voor dat er minder energie wordt verspild. Je bespaart dus maandelijks op de energiekosten.

Inductie kookplaten zijn echter wel duurder in aanschaf en je hebt er speciale pannen voor nodig. Net als bij keramische platen heb je een Perilex aansluiting en extra groep in de meterkast nodig. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen inductie en keramisch koken.

 • Verbruikt ongeveer 20% minder elektriciteit dan keramische plaat
 • Alleen de kookzone warmt op
 • Veilig manier van koken
 • Kookplaat eenvoudig schoon te maken
 • Inductie kookplaat is duurder
 • Perilex stopcontact en extra groep nodig

Kiezen tussen gas, inductie of keramisch koken

Laat jij de keuken verbouwen en twijfel je nog over het type kookplaat? Je kunt dus kiezen voor koken op gas of elektrisch koken. Maar wat zijn de verschillen tussen gas, inductie en keramisch koken?

Opwarmsnelheid kookplaat

Een gaskookplaat warmt snel op en is makkelijk te bedienen. Met de draaiknoppen stel je de kracht van de vlam in en je ziet direct of je vlam harder of zachter gaat. Na het uitschakelen dooft de vlam en wordt de gaspit snel weer kouder. Bij keramische en inductie kookplaten maak je gebruik van een digitaal display om de kookstand in te stellen. Na het koken wordt de inductieplaat snel weer koud, mede omdat enkel de kookzone warm wordt. Een keramische plaat blijft langer warm. Sommige merken geven de restwarmte aan, maar niet allemaal. Je ziet dus niet dat de kookplaat nog warm is.

Aansluiting

Kijkend naar de aansluiting is een gaskookplaat de makkelijkste optie. Deze wordt aangesloten met een normale stekker en heeft geen Perilex aansluiting nodig. Kies je voor inductie of keramisch? Dan heb je een Perilex aansluiting nodig en moet je een aparte groep in de meterkast maken. Je hebt namelijk een speciale kookgroep nodig. Er moet een aansluiting naar de keuken worden gelegd en een nieuwe aansluiting met nieuwe (fase 3) groepen. Dit is een lastig klusje, dus schakel hier een elektricien voor in!

Speciale pannen nodig?

Als je overstapt van bijvoorbeeld gas naar keramisch, kun je gewoon de huidige pannen gebruiken. Bij inductie is dat meestal niet het geval. Hiervoor zijn namelijk speciale pannen nodig. Dit kunnen pannen voor alle warmtebronnen zijn of echte inductiepannen. Deze werken met een soort magnetisch systeem in de onderzijde van de pan.

Tip: lees meer over speciale inductiepannen in de blog: Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Energieverbruik per jaar

Twijfel je tussen koken op gas of elektrisch? Het energieverbruik is voor veel mensen doorslaggevend. Gemiddeld gezien verbruikt een gaskookplaat 37 m3 gas per jaar. Koken op gas kost gemiddeld 80 euro op jaarbasis. Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 200 kWh aan stroom. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 100 euro per jaar.

Op dit moment is het dus voordeliger om te koken op een gaskookplaat. Wanneer je echter gebruik maakt van zonnepanelen om eigen stroom op te wekken, of wanneer de gasprijs gaat stijgen, zal dit voordeel verschuiven. Het kan maar zo zijn dat over een aantal jaar elektrisch koken beduidend goedkoper wordt.

Lees hier ook ons onderzoek naar de interesse in elektrisch koken en koken op gas.

Gaskookplaat Keramische kookplaat Inductie kookplaat
Prijs kookplaat

++

+

-

Energiekosten

++

-

+

Energie-efficientie 50% 60% 90%
Speciale pannen Nee Nee / Ja Ja
Schoonmaken

-

++

++

Opwarmsnelheid

+

-

​​​​​​​++

Veiligheid

-

-

+

Ga jij koken op gas of elektrisch?

Koken op gas of elektrisch?

Wat is nu de beste manier, koken op gas of elektrisch? Eigenlijk is dit vooral afhankelijk van jouw voorkeur en wensen. Koken op gas is voordelig, makkelijk qua aansluiting en al jarenlang vertrouwd in Nederland. Richt jij je echter op een duurzame toekomst? En vind je het eenvoudige schoonmaken van een elektrische kookplaat ook wel mooi meegenomen? Dan is een inductie kookplaat de beste keus. Deze is duurder in aanschaf, maar wel het meest energiezuinig en veilig.