Wat is het verschil tussen inductie en keramisch koken?

Verschil tussen inductie en keramisch koken

Twijfel je nog tussen een keramische kookplaat of een inductiekookplaat? Dan is het goed om de verschillen tussen inductie en keramisch te weten. Een keramische plaat wordt verwarmd met een infraroodstraling. Inductie verwarmt de pannen met een elektromagnetische straling. De belangrijkste verschillen tussen inductie en keramisch zijn:

  • Inductie koken is veiliger dan keramische koken
  • Inductiekookplaat reageert sneller dan keramische
  • Inductieplaat kost meer geld dan keramische plaat
  • Keramische plaat gaat langer mee dan inductieplaat
  • Voor inductie speciale pannen nodig, voor keramisch niet

Inductieplaat duurder dan keramische plaat

In aanschafprijs is een inductiekookplaat of fornuis met inductie duurder dan een keramische plaat. Beide soorten hebben trouwens een hogere prijs dan een gaskookplaat. Op lange termijn kan een inductieplaat voordeliger zijn. Je bespaart met inductie namelijk meer energie dan bij een keramische plaat.

Inductie kookplaat met de beste prijs & kwaliteit?
Beste inductiekookplaat
inductie kookplaat
keramische kookplaat

Snel reactievermogen met inductie vs. restwarmte met keramisch

Eén van de grote verschillen tussen inductie en keramisch is de regulatie van de warmte. Het nadeel van een keramische plaat is dat het lang duurt voordat de kookzone warm is. En het afkoelen duurt ook best lang. De restwarmte is trouwens wel ideaal als je een gerecht nog even warm wilt houden. Bij inductie gaat het verwarmen van een pan veel sneller. Helemaal met de boostfunctie. En is de kookplaat ook gelijk koel, wanneer de pan van het vuur is. Met inductie kook je veel sneller in vergelijking met keramisch.

Veilig koken op inductie

De kookzones van een keramische plaat blijven na gebruik nog even heet en koelen langzaam af. Hierdoor is de kans dat iemand zicht brandt aan de kookplaat aanwezig. Vooral bij kinderen is dat oppassen. Wanneer je de pan van een inductieplaat afhaalt, is de hittebron ook gelijk uit. De kookzone van inductie wordt zelf niet warm. Alleen de pan wordt verhit. Zo is de kans veel kleiner dat iemand zijn of haar vingers brandt aan de plaat. Voor een gezin met kinderen is een inductiekookplaat dus de veiligste kookplaat.

Keramische plaat gaat langer mee dan inductieplaat

De levensduur van een keramische plaat ligt hoger dan bij een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar. Natuurlijk hangt de levensduur wel af van het onderhoud aan de plaat. Wanneer je een kookplaat goed onderhoudt, doe je er veel langer mee.

Op zoek naar de beste inductie kookplaten?
Beste inductiekookplaat

Speciale pannen nodig voor inductie

Als je overstapt van bijvoorbeeld gas naar keramisch, kun je gewoon de huidige pannen gebruiken. Bij inductie is dat meestal niet het geval. Hiervoor zijn namelijk speciale pannen nodig. Dit kunnen pannen voor alle warmtebronnen zijn of echte inductiepannen.

Tip: lees meer over speciale inductiepannen in de blog: Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

verschil inductie en keramisch

Schoonmaken van kookplaten

Voor het schoonmaken van de plaat maakt het niet zoveel uit of je kiest voor keramisch of inductie. De kookplaten zijn beide eenvoudig te reinigen. Een keramische plaat is wel wat gevoeliger voor krassen. Maak deze glazen plaat dus voorzichtig schoon.

Wat is nu beter: inductie of keramisch?

Voor de beste bereiding van jouw gerechten hangt de beste kookplaat allereerst af van jouw eigen ervaringen. Vraag mensen in jouw omgeving met een keramische plaat of inductiekookplaat, of je eens langs mag komen. Probeer de platen uit en ervaar op welke soort plaat jij het best kan koken. Als je gas gewend bent, dan is inductie vaak de beste optie.

Qua warmteregulatie liggen gas en inductie namelijk dicht bij elkaar. Wil je een plaat die lang meegaat die restwarmte heeft, dan is een keramische kookplaat de beste optie. Leg de bovenstaande verschillen tussen keramisch en inductie naast elkaar en vind de meest geschikte kookplaat voor in jouw keuken.

Succes met het kiezen van de juiste kookplaat en alvast veel kookplezier!