Hoe werkt een halogeen kookplaat?

Elektrisch koken is steeds populairder en mensen kiezen vaker voor een elektrische kookplaat. Dit is namelijk zuiniger dan koken op gas. Wil je een elektrische kookplaat? Dan heb je meestal de keus uit een inductie kookplaat of een keramische kookplaat. Maar wist je dat er ook halogeen kookplaten bestaan? In deze Kookpedia blog van Slimster leggen we je meer uit over dit type kookplaat.

Want hoe werkt een halogeen kookplaat eigenlijk? En wat zijn de voordelen en nadelen in vergelijking met andere vormen van koken, zoals inductie en keramisch? Slimster legt het je allemaal uit!

hoe werkt een halogeen kookplaat

Hoe werkt een halogeen kookplaat?

Bij een halogeen kookplaat wordt gebruik gemaakt van een halogeen lamp als warmtebron. Net zoals bij de andere elektrische kookplaten bestaat deze uit een glasplaat met daaronder een warmtebron. Deze warmtebron kan dus verschillen. Zo heb je weerstanden, inductie of in dit geval halogeen. Een halogeen kookplaat verwarmt de glazen plaat vanaf de onderzijde, vervolgens geeft de plaat deze warmte door aan de pannen die er op staan.

De halogeen lamp brandt erg fel en bereikt dus snel een hoge temperatuur. De kookplaat zal snel opwarmen, maar blijft ook langer warm na het koken. In de winkels zul je zelden een kookplaat die enkel met halogeen werkt vinden, meestal worden de verschillende technieken gecombineerd. De buitenste ring van een kookzone is dan een halogeen element. Deze wordt gebruikt om de pan sneller op temperatuur te brengen. Daarna nemen de binnenste ringen het verwarmen over, met een keramische of inductie techniek.

Op zoek naar de beste kookplaat?
Beste kookplaten

Snel opwarmen met halogeen lampen

Het grootste voordeel van een halogeen kookplaat is dat deze enorm snel opwarmt. De halogeenlampen beginnen direct te gloeien, terwijl de weerstanden bij een andere kookplaat geleidelijk warm worden. Dit maakt de werking van halogeen kookplaten interessant als je snel een stuk vlees wilt bakken. Deze glazen kookplaat is bovendien gemakkelijk schoon te maken. Gemiddeld gezien zijn de halogeen kookplaten ook goedkoper dan inductie- of keramische platen.

Lang warm en minder energiezuinig

Helaas heeft koken op halogeen veel nadelen. Een halogeen kookplaat warmt snel op, maar blijft ook een stuk langer warm. Dit zorgt dus voor energieverlies, maar ook maakt dit de kans op het branden aan de plaat groter. Een andere reden waarom halogeen kookplaten minder energiezuinig zijn zal ik nu toelichten. De halogeen lamp verhit de glazen plaat en niet direct de pan. De plaat moet eerst verwarmd worden voordat de pan opwarmt.

Ondanks dat een kookplaat met halogeen sneller opwarmt, zorgt dit niet voor het sneller koken van water. De glazen platen kunnen maximaal 500 graden Celsius verdragen. Als die temperatuur is bereikt slaan de kookplaten automatisch af. Hierdoor zal de halogeen kookplaat vaker afslaan en niet sneller koken dan wanneer er gloeispiralen worden gebruikt. Dit continu aan en uit gaan van de plaat zorgt niet voor een continu kookproces.

Voordelen

  • Halogeen kookplaat warmt sneller op
  • De kookplaat is makkelijk schoon te maken
  • Goedkoper dan inductie of keramische kookplaat

Nadelen

  • De kookplaat blijft veel langer warm
  • Halogeen is niet sneller bij het koken van water
  • Geen continu kookproces
  • Niet alle pannen zijn geschikt

Halogeen, inductie of keramisch

Halogeen kookplaten, keramische kookplaten en inductie kookplaten hebben allemaal nu eigen voordelen en nadelen. Afhankelijk van jouw gebruik en wensen kun je een passende kookplaat kiezen. Het grote voordeel van een inductiekookplaat ten opzichte van halogeen een vitrokeramische kookplaten is dat inductie de pan direct opwarmt. Door middel van een magnetisch veld worden enkel de pannen verwarmd en is het niet nodig de hele plaat op te warmen. Hierdoor verbruikt een inductie kookplaat minder energie en is het een veiligere manier van koken.

In deze blog lees je alles over het verschil tussen inductie en keramisch koken.

Omdat een halogeen kookplaat de hele kookplaat verwarmd is er sprake van energieverlies!

Zorg voor geschikte pannen

Hoe werkt een halogeen kookplaat?

In deze blog hebben we antwoord gegeven op de vraag hoe werkt een halogeen kookplaat. Naast de werking is het ook belangrijk om even te kijken naar de geschikte pannen. Voor een optimale warmtegeleiding gebruik je pannen met een zo glad en vlak mogelijke onderkant. Heb je pannen al gebruikt op een gaskookplaat? Dan zijn deze niet meer geschikt voor koken op een halogeen kookplaat.

Door de gaspitten hebben de pannen een vervormde bodem gekregen. Hierdoor gaat er warmte verloren. Kies dus voor pannen met een dikke bodem, deze bieden de beste warmtegeleiding. Ga je een pannenset kopen? Kijk dan op de verpakking voor het symbool dat aangeeft dat de pannen geschikt zijn voor keramisch koken.

Halogeen of keramische kookplaat laten aansluiten