Welk tapijt is meest geschikt voor trapbekleding?

Welk tapijt is meest geschikt voor trapbekleding?
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Is jouw trap toe aan een renovatie en wil jij graag nieuwe trapbekleding in de vorm van tapijt? Waarom moet je je trap stofferen, hoe weet je welk tapijt het beste is en waar moet je rekening mee houden? In deze blog leggen we je uit aan welke eisen het tapijt op een trap moet voldoen en welke stoffering je het best kunt gebruiken.

Waarom je trap laten stofferen?

  • Relatief goedkoop
  • Geluiddempend
  • Veel variatie mogelijk

Trapstoffering met tapijt is een goedkope manier om jouw trap te laten renoveren. Het is relatief goedkoop, werkt geluiddempend en ziet er prachtig uit bij een correcte plaatsing.

Een trap bekleden met tapijt wordt nog wel eens als ouderwets gezien, maar dit is allang niet meer het geval. Er is volop keuze uit kleuren, designs en soorten tapijt. Zo kun je jouw trap helemaal naar wens laten stofferen.

Trap deels bekleden

trapbekleding tapijt

Wil je de traptreden voor een deel bekleden? Laat dan een traploper plaatsen. Op deze manier blijft een deel van de traptreden zichtbaar, maar heb je wel alle voordelen van een volledige trapstoffering.

Trap volledig bekleden

trap volledig bekleden

Wanneer je de traptreden in de volle breedte laat stofferen, dan hebben we het over een volledige trapstoffering. Hierbij heb je nog de keuze of je de wangen van de trap mee laat stofferen of alleen de traptreden.

Hoe weet je welk tapijt het beste is?

slijtvaste bekleding op trap
soorten vloerbedekking trap
tapijt trap
tapijt op trap

Je kunt een trap niet zomaar met elk soort tapijt bekleden. Om optimaal te genieten van je nieuwe trapbekleding, is het belangrijk rekening te houden met de volgende punten.

Pooldichtheid

De pooldichtheid geeft weer hoe dicht de ‘draden’ (ook wel polen genoemd) van een tapijtbij elkaar staan. Een tapijt met een lage pooldichtheid kun je bijna niet buigen. Om het tapijt goed en mooi op jouw trap te laten aansluiten, is het wel belangrijk dat het tapijt goed buigbaar is. Kies dus voor een tapijt met hogere pooldichtheid, bij een lage pooldichtheid zie je waarschijnlijk de rug als het tapijt om de trap wordt gebogen.

Hoogpolig en laagpolig tapijt
Verwar pooldichtheid niet met laag-/hoogpolig tapijt. Laagpolig tapijt heeft (zeer) korte draden en hoogpolig tapijt heeft langere polen. Het is een kwestie van smaak of je hoogpolig of laagpolig tapijt op de trap laat leggen.

Slijtvastheid

Tapijt op de trap krijgt veel te verduren, dagelijks gaan er vele voeten over de trap. Het is dan ook van belang dat je een slijtvast tapijt kiest. Let op dat het een stevige rug heeft om goed om de traptrede te kunnen buigen. De vakman kan je hier uiteraard over adviseren.

PIT-symbool

Het PIT-symbool geeft aan waarvoor je een tapijt kunt gebruiken. Ben je op zoek naar tapijt dat geschikt is voor de trap, dan herken je dat tapijt aan de volgende PIT-symbolen:

PIT symbolen trap

Hoe verleng je levensduur van tapijt op trap?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe trapbekleding. Met de volgende tips verleng je de levensduur van het tapijt eenvoudig:

  1. Vermijd zand in huis: Zand is lastig uit tapijt te krijgen. Zorg dus voor een goede deurmat en schone schoenen of voeten.
  2. Regelmatig onderhoud: Het is belangrijk om het tapijt met enige regelmaat te stofzuigen. Zo voorkom je dat er vuil in het tapijt gaat zitten. Is er per ongeluk een vlek op gekomen? Gebruik dan enkel een vochtige doek zonder zeep en dep het vuil voorzichtig op.

Trap stofferen via Slimster

Welk tapijt is meest geschikt voor trapbekleding?

Laat jij binnenkort jouw trap bekleden? Bij Slimster vind je snel en eenvoudig de beste deal om jouw trap te stofferen. Vraag gratis offertes aan om jouw trap te laten stofferen en kies de specialist die aan jouw wensen voldoet.

Trap in geheel stofferen?
Traploper plaatsen?