Mijn Chromecast doet het niet! Wat nu?

Mijn Chromecast doet het niet! Wat nu?
Lisa Kamphuis
Copywriter
4 minuten

Het is heel vervelend als je Google Chromecast het niet meer doet. Vaak met een herstart of de Chromecast terugzetten naar fabrieksinstellingen, los je dit probleem wel op. Maar er zijn nog meer stappen die je kunt zetten om je Chromecast weer werkend te krijgen. Hoe je dat doet leggen we je met 6 tips uit.

  1. Internetverbinding checken
  2. Chromecast updaten
  3. Router/modem resetten
  4. Chromecast resetten
  5. Stroom- of internet problemen
  6. Chromecast vervangen
Casten met chromecast

1. Heb je verbinding met het internet?

Doet je Chromecast het niet? Het kan aan je internetverbinding of snelheid van je internet liggen. Kijk daarom eerst of je wel verbinding hebt op je telefoon. Dit doe je via de instellingen van je telefoon en dan naar wifi (iOS) of naar ‘Netwerk en internet’ (Android). Via de Google Home-app kan je ook zien of je Chromecast online of offline is.

Voor de nieuwste Chromecast met Google TV kan je op de tv bij de netwerkinstellingen bekijken of deze verbinding heeft:

  1. Houd de homeknop ingedrukt;
  2. Navigeer naar het tandwieltje rechts in het scherm;
  3. Ga naar netwerkinstellingen.

Heb je recent het internet wachtwoord aangepast of heb je een nieuwe router? Ook dit kan ervoor zorgen dat je Chromecast het niet meer doet, aangezien je met het wachtwoord van je WiFi moet inloggen met je Chromecast.

Een ander probleem is een langzame internetverbinding. Wil je de snelheid van je internet testen, dan kun je gebruikmaken van een internet speedtest. Heb je een lage internetsnelheid, dan is het slim om te kijken naar een andere internetprovider.

Op zoek naar een betrouwbaar netwerk?
Internet vergelijken

2. Is je Chromecast geüpdatet?

Normaliter update je Chromecast automatisch en hoef je hier niet naar om te kijken. Toch kan het voorkomen dat dit niet gebeurt en dat kan leiden tot problemen. Je Chromecast updaten is zo gedaan, maar is voor de nieuwste Chromecast anders.

Chromecast 1e, 2e, 3e generatie en Chromecast Ultra

Je Chromecast update je door middel van een reset. Hoe je dat doet lees je bij punt 4. Let er wel op dat dan al je instellingen ook gereset worden!

Chromecast met Google TV

  1. Ga naar het startscherm;
  2. Kies ‘Instellingen’, dan ‘Systeem’, daarna ‘Over’ en als laatste ‘Systeemupdate’.

Zijn er geen nieuwe updates? Kijk dan naar een van de andere opties in dit artikel om te kijken of dat je Chromecast problemen oplost.

3. Reset je router en/of modem

Doet je Chromecast het nog steeds niet? Bekijk dan of het aan je router of modem ligt. Een snelle herstart kan de oplossing zijn:

  1. Trek de stekker van je router of modem eruit;
  2. Wacht een paar seconden;
  3. Stop de stekker weer terug.
router

4. Stroom en wifi problemen

Stroom en wifi problemen komen het vaakst voor bij de nieuwste Chromecast met Google TV. Voor een stabiele verbinding kan je je Chromecast het beste bedraad aansluiten met een internetkabel (ethernetkabel). Daarvoor heb je een ethernet adapter nodig die geschikt is voor een ethernetkabel.

  1. Stop de ethernetkabel in je router;
  2. Het andere eind van de kabel gaat in de ethernet adapter;
  3. Aan de adapter zit een kabel die in je Chromecast gaat;
  4. Stop de adapter in het stopcontact.

5. Chromecast resetten naar fabrieksinstellingen

Je reset je Chromecast eenvoudig door het knopje aan de zijkant ongeveer 25 seconden in te drukken en te wachten totdat het lampje begint te knipperen en het lampje wit wordt. Daarna haal je de stekker uit het stopcontact en wacht je nogmaals ongeveer 25 seconden. Stop de stekker terug en je Chromecast moet het dan weer doen!

Je kunt je Google Chromecast ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen via de Google Home-app. Dit is niet voor elke Chromecast hetzelfde en kan alleen als je verbonden bent met hetzelfde netwerk als je Chromecast.

Let op! Al je instellingen worden ook gereset.

Chromecast 1e, 2e, 3e generatie en Chromecast Ultra

  1. Open de Google Home-app;
  2. Houd de tegel van je apparaat ingedrukt;
  3. Klik rechtsboven op ‘Instellingen’, ga naar ‘Meer’ en klik 2x op ‘Terugzetten op fabrieksinstellingen’.

Chromecast met Google TV

  1. Ga naar je profiel rechtsboven in het tv-scherm;
  2. Selecteer ‘Instellingen’, daarna ‘Systeem’, ga naar ‘Over’ en dan ‘Terugzetten op fabrieksinstellingen’.

6. Chromecast vervangen

Lukt het nog steeds niet om je Chromecast werkend te krijgen? Dan is het tijd om je Chromecast te vervangen. In 2020 is de eerste Google Chromecast met Google TV uitgekomen. Met deze Chromecast maak je van je gewone TV een Smart TV. In plaats van streamen via je telefoon, heb je nu al je streamingdiensten op je TV scherm. Er is een HD- en een 4K-variant, welke je nodig hebt is afhankelijk van je TV. De HD-versie kost rond de €40 en de 4K-variant kost ongeveer €70.

Liever een nieuwe TV met ingebouwde Chromecast?

Mijn Chromecast doet het niet! Wat nu?
  • Al je favoriete apps binnen handbereik
  • Geen telefoon of tablet nodig om te streamen
  • Geen Chromecast-dongle meer nodig

Een tv met een ingebouwde Chromecast bestaat eigenlijk niet, maar veel smart tv’s hebben dezelfde functies als een Google Chromecast. Je hebt dan geen telefoon nodig om te streamen. Met een smart tv met Chromecast-functies kan je naar je favoriete apps kijken zoals Netflix, YouTube, HBO Max en Disney+. Niet elke smart tv heeft elke app beschikbaar, kijk daarom goed welke tv past bij jou en de apps die jij gebruikt.

Direct de beste smart televisies vergelijken?
Bekijk alle smart tv's

De meestgestelde vragen over problemen met de Google Chromecast