Waddinxveen populairste woongemeente van Nederland in 2023

Waddinxveen populairste woongemeente van Nederland in 2023
Marco Schuurman
Marco Schuurman
Founder
2 minuten

AMERSFOORT - Van alle Nederlandse gemeenten was Waddinxveen met afstand de populairste om te gaan wonen in 2023. Dat concludeert vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor elke honderd mensen die vorig jaar uit Waddinxveen vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 181 nieuwe inwoners terug. Ook Vijfheerenlanden en Zoeterwoude noteerden een hoge score. Op Urk is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst, net als vorig jaar.

Volgens Marco Schuurman van Slimster valt de populariteit van Waddinxveen vooral te verklaren door de gunstige ligging. “De centrale ligging in de Randstad maakt dat steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en ook Amsterdam goed bereikbaar zijn. Onder meer doordat het dorp over maar liefst drie treinstations beschikt.” Datzelfde geldt voor de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Hier zijn de huizen bovendien relatief betaalbaar.

Al met al geldt voor bijna een derde van de gemeenten dat er juist meer mensen vertrokken dan naartoe verhuisden in 2023. Dat zijn onder meer de Waddeneilanden Texel en Vlieland, maar ook Gelderse gemeenten als Arnhem en Scherpenzeel. Het is echter Urk dat de laagste ‘verhuisquote’ noteert. Voor elke honderd vertrokken Urkers keerden er slechts 55 terug.

Zuid-Hollanders meest trouw uit hun provincie

Veel Nederlanders die vertrekken uit hun gemeente, blijven wel ‘gewoon’ in dezelfde provincie wonen. In Zuid-Holland ligt dit percentage met 70 procent het hoogst. Ook Limburgers blijven het liefst binnen de provinciegrenzen. Het is dan ook de Limburgse gemeente Simpelveld dat de hoogste score noteert. Van alle Simpelvelders die hun gemeente verlaten, blijft 90 procent in Limburg wonen.

Wie daarentegen uit de eveneens Limburgse gemeente Mook en Middelaar vertrekt, verhuist in 86 procent van de gevallen naar een andere provincie. Het aangrenzende Gelderland is daarbij vanzelfsprekend de populairste nieuwe bestemming. Op provincieniveau zijn het vooral Flevolanders die vaak de provinciegrenzen oversteken. In minder dan een kwart van de gevallen blijft een verhuizende Flevolander in de eigen provincie woonachtig.

Maassluis vorig jaar populairste gemeente

Waddinxveen populairste woongemeente van Nederland in 2023

De populariteit van Waddinxveen komt niet uit de lucht vallen. Ook vorig jaar gooide de gemeente al hoge ogen in het onderzoek van Slimster. Destijds moest het echter Maassluis nog boven zich dulden. Die gemeente staat dit jaar op plek vier. Ook in 2022 bezette Urk overigens de laatste plaats. Keerden er toen voor elke 100 vertrokken Urkers nog 60 nieuwe inwoners terug, is dat aantal dit jaar gedaald tot 55.