In deze gemeente steeg de WOZ-waarde de afgelopen jaren het hardst

In deze gemeente steeg de WOZ-waarde de afgelopen jaren het hardst
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

AMERSFOORT - Woningbezitters weten sinds eind februari weer waar ze aan toe zijn: de WOZ-brief plofte toen op de mat. Gemiddeld genomen stijgt de WOZ-waarde dit jaar met 17 procent, zo meldde de Waarderingskamer reeds. Maar waar de schade het grootst is, is nog onbekend: het CBS deelt de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente pas in juli. Vergelijkingssite Slimster.nl zocht daarom uit waar de WOZ-waarde de afgelopen drie jaar het hardst steeg. De gemeente Noardeast-Fryslân gaat er met de twijfelachtige eer vandoor, terwijl de stijging in Amsterdam relatief gezien juist het kleinst was.

Vooral in het noorden van het land steeg de WOZ-waarde tussen 2020 en 2022 hard, met Noardeast-Fryslân - 30,3 procent - als uitschieter. Ook buurgemeente Dantumadiel en Schiermonnikoog gaan richting de 30 procent. Amsterdam is met een toename van ‘slechts’ 4,3 procent daarentegen de gemeente waar de WOZ-waarde veruit het meest stabiel bleef. Verder komen we in dit opzicht vooral Limburgse gemeenten tegen. In onder meer Nederweert, Weert, Simpelveld en Stein bleef de stijging van de WOZ-waarde beperkt tot minder dan 10 procent.

Stijging WOZ-waarde door verduurzaming

Volgens Marvin Grouw van Slimster.nl is het niet verwonderlijk dat met name in de minder rijke gemeenten de WOZ-waarde relatief gezien hard stijgt. “Dit zijn de gemeenten waar vaak nog vrij veel grotere, oudere woningen staan met bijvoorbeeld beperkte isolatie. Juist in deze gemeenten investeerden inwoners de voorbije jaren in verduurzaming, zoals betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dat leidt ertoe dat woningen in die regio’s voor hogere bedragen verkocht worden, wat weer effect heeft op de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen”, aldus Grouw.

Verschil WOZ- en marktwaarde het grootst in Vaals

In hoeverre de gemiddelde marktwaarde een voorspellende waarde heeft met betrekking tot de WOZ-waarde verschilt sterk per regio. In algemene zin valt op dat met name in Groningen en Drenthe de verkoopprijzen doorgaans veel hoger liggen dan de WOZ-waarde. Het Limburgse Vaals spant echter de kroon: hier werden de afgelopen drie jaar huizen verkocht voor bedragen die 56 procent boven de WOZ-waarde lagen. In onder meer Overijssel, de Achterhoek en Zuidoost-Brabant zijn de verschillen veel kleiner. Zo gaat het in Heeze-Leende om net iets meer dan 7 procent.

De oorzaak hiervoor is volgens Slimster.nl lastig vast te stellen en per geval verschillend. Wat volgens de vergelijkingssite wel opvallend is, is dat vooral in het uiterste noorden en zuiden van het land de verschillen tussen de WOZ-waarde en gemiddelde verkoopprijzen groot zijn. Dat kan erop duiden dat de locatie van een woning in bijvoorbeeld de Randstad zwaarder meeweegt voor zowel potentiële kopers als voor de WOZ-waarde. In ‘de provincie’ lijken de specifieke eigenschappen van de woning, zoals energiebesparende maatregelen, een nieuwe keuken of badkamer, een grotere rol te spelen. Die zijn voor de potentiële koper zichtbaar, maar voor de WOZ-ambtenaar niet altijd, wat het verschil tussen verkoopprijzen en WOZ-waarde in deze regio’s deels zou kunnen verklaren.

Huizenprijs sterkst toegenomen in Zeewolde

In deze gemeente steeg de WOZ-waarde de afgelopen jaren het hardst

Vorige maand becijferde Slimster.nl al dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland vorig jaar nergens zo hard steeg als in Zeewolde. Huizen in deze Flevolandse gemeente brachten liefst 36,6 procent - ruim 118 duizend euro - meer op dan in 2021. Ook op Schiermonnikoog en in de Veluwse gemeente Voorst nam de huizenprijs met meer dan 30 procent toe. Daarentegen kenden zes Nederlandse gemeenten juist een daling van de gemiddelde verkoopprijs, met het Zuid-Hollandse Zoeterwoude als uitschieter. Huizen gingen daar voor ruim 10 procent minder weg dan in 2021. Heeze-Leende, waar de verkoopprijs dus vaak behoorlijk dicht in de buurt van de WOZ-waarde ligt, komt na Zoeterwoude op plek twee.