Het verschil tussen een mobiele airco en split unit airco

Het verschil tussen een mobiele airco en split unit airco

Om jouw woning te verkoelen kun je een airconditioner kopen. Je hebt hierbij de keus uit verschillende soorten airco's, zoals mobiele airconditioners en split unit airco's. Beiden aircosystemen hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Slimster legt je op deze pagina uit wat de verschillen tussen een mobiele airco en split unit airco zijn. Zo weet jij wanneer je beter voor een vaste airco of een draagbare airco kunt gaan!

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een verplaatsbare airconditioner waarmee je de temperatuur in een ruimte kunt regelen. Vaak hebben deze draagbare airco's wieltjes, waardoor je ze eenvoudig naar een andere kamer kunt verplaatsen. Mobiele airco's werken met een afvoerslang, die warme lucht via het raam naar buiten afvoert. Deze slang naar buiten is nodig omdat de airco anders de warmte niet kwijt kan.

Op zoek naar de beste mobiele airco?
Beste mobiele airco

Wat is een split unit airco?

Een split unit airco bestaat uit twee delen, een binnenunit en een buitenunit. Via koelleidingen worden beide units met elkaar verbonden. De binnenunit wordt aan de binnenmuur geplaatst en zuigt warme lucht uit de kamer. De warmte die uit de lucht wordt gehaald gaat vervolgens naar de buitenunit van de split airco (aan de buitenzijde van de woning gemonteerd) en daar wordt de warme lucht afgevoerd.

Split unit airco laten installeren?
Gratis airco offertes

Installatie airco

Een belangrijk verschil tussen mobiele airco's en split airco's is de wijze van installatie. Een mobiele airco is verplaatsbaar, zoals de naam al weggeeft. Je kunt deze dus eenvoudig van kamers verwisselen en neerzetten waar je hem die dag nodig hebt. Niet voor niets worden ze ook wel draagbare aircondintioners genoemd.

Split airconditioners worden vast aan de muur gemonteerd. Hierbij wordt de binnenunit in de woning geplaatst en de buitenunit aan de buitenmuur. Een split airco kan dus niet worden verplaatst en kan enkel de ruimte verkoelen waar de binnenunit is geïnstalleerd. Wil je meerdere kamers verkoelen met airconditioning? Dan ga je voor een multi split unit airco. Installatie van deze airco's wordt gedaan door een professionele intallateur.

Maximaal koelvermogen

Airco's hebben een maximaal koelvermogen dat wordt weergegeven in BTU (British Thermal Unit). Hoe hoger het koelvermogen, hoe groter de ruimte kan zijn die gekoeld moet worden. Over het algemeen hebben mobiele airco's minder koelvermogen dan een split airco. Op basis van het aantal BTU's kun je bepalen hoeveel vierkante meter de kamer maximaal mag zijn. De meeste mobiele airco's kunnen ruimtes tot 40m2 verkoelen, terwijl split unit airco's geschikt zijn voor ruimtes tot wel 57m2.

Wil je een mobiele airco met hoog koelvermogen kopen? Kijk dan naar de mobiele airco's met 14000 BTU.

Energieverbruik airco

Wanneer we kijken naar de verschillen tussen mobiele airco's en split unit airco's kunnen we niet om het energieverbruik heen. Airconditioners verbruiken behoorlijk wat stroom, maar een mobiele airco heeft meer energie nodig voor het koelen van dezelfde hoeveelheid lucht als een split airco. Dit komt omdat de luchtafvoerslang warme lucht naar buiten moet blazen, wat extra energie vereist. Een split unit airco heeft een efficiënter ontwerp en kan daarom hetzelfde koelvermogen bieden met minder energie.

Ga je mobiele airco's vergelijken? Let dan goed op het energielabel. De meest energiezuinige mobiele airco heeft energieklasse A++, de meeste modellen hebben echter label A+ of A. Een portable airco met energielabel A verbruikt ongeveer 1.1 - 1.3 kWh.

verschil mobiele airco en split airco

Geluidsniveau

In jouw overweging om een mobiele airco of spit airco te kopen kun je ook naar het geluidsniveau kijken. Over het algemeen zijn mobiele airconditioners namelijk luider dan split unit airco's. Dit komt omdat bij een mobiele airco alle onderdelen, zoals de ventilator en compressor, in 1 apparaat zitten. Bij een split unit airco wordt het meeste geluid geproduceerd door de buitenunit. Omdat deze buiten de woning wordt geplaatst, heb je dus minder last van het geluid. Hierdoor is een split airco stiller dan een mobiele airco.

Zoek je een stille mobiele airco, kijk dan naar een maximaal geluidsniveau tussen de 46 en 60 dB. Mobiele airco's met een geluidsproductie tussen de 61 en 70 dB behoren tot de luidere modellen. Ter vergelijking; de stilste split airco's produceren minder dan 30 dB aan geluid (de binnenunit).

Ruimte koelen en verwarmen

Een ander verschil tussen split airco's en mobiele airco's is het functiepakket. Waar de meeste mobiele airco's enkel geschikt zijn voor het verkoelen van de ruimte en het ontvochtigen van de lucht, biedt een vaste airco aansluiting meer mogelijkheden. Zo kun je met een split unit airco de kamer ook verwarmen tijdens de koude winterdagen. In plaats van te verwarmen met je cv-ketel, verwarm je op stroom. Tegenwoordig kunnen de duurdere mobiele airconditioners ook verwarmen en sommigen kunnen zelfs de lucht zuiveren met ionisatie. Qua functionaliteit komt de beste mobiele airco dus sterk in de buurt van split airco's.

Wist jij dat je door zonnepanelen te combineren met je airconditioner veel geld kunt besparen. Je kunt zo namelijk zelf stroom opwekken voor het gebruik van de airco. Hier lees je meer over het verwarmen met een airco en zonnepanelen.

Kosten

Ook de prijzen verschillen tussen mobiele airco's en split airco's. Mobiele airco's zijn goedkoper omdat het apparaat minder krachtig is en ze minder zuinig zijn dan split airconditioners. De split unit airco prijs ligt hoger omdat het apparaat uitgebreider is én geplaatst moet worden door een specialist. Deze vakman rekent natuurlijk ook een uurtarief voor zijn werkzaamheden. De installatiekosten komen bovenop de kosten van de split airco zelf.

Wil jij de meest krachtige verkoeling in huis? Dan is de beste optie om wat meer geld te betalen voor een (multi) split unit airco. Deze airconditioning heeft een hoger koelvermogen, kan de ruimte ook verwarmen en verhoogt de waarde van je woning. Heb jij niet zoveel geld te besteden, maar wil je graag op een makkelijke manier de temperatuur in een kamer verlagen? Vergelijk dan de mobiele airco's bij Slimster.

Mobiele airco's zijn goedkoper dan split unit airco's. Bovendien vind je via Slimster altijd de beste online aanbieding!

Verschil mobiele airco en split unit airco

In dit artikel hebben we gekeken naar de verschillen tussen een mobiele airco en een split unit airco. Hoewel beide apparaten hetzelfde doel in huis hebben en op soortgelijke wijze werken, verschillen ze wel degelijk. We hebben je meer uitgelegd over de verschillen in installatie, energieverbruik, koelvermogen, geluidsniveau en prijs. Hieronder zetten we alles nog even op een rij voor je.

Mobiele airco Split airco
Installatie vereist? Nee Ja
Verplaatsbaar? Ja Nee
Geschikt voor grote ruimtes? Nee Ja
Hoog rendement? Nee Ja
Meer functies? Nee Ja
Lagere prijs? Ja

Nee

Laag geluidsniveau? Nee Ja

Veelgestelde vragen over mobiele airco's