Muurdoorvoer mobiele airco afvoerslang

Muurdoorvoer mobiele airco afvoerslang

Overweeg jij het kopen van een mobiele airco om extra verkoeling in huis te creëeren tijdens warme zomerdagen? Denk dan goed na over de manier waarop je de afvoerslang naar buiten monteert. Mobiele airco's gebruiken namelijk deze afvoerslang om de warmte die ze uit de lucht in huis hebben gehaald naar buiten af te voeren. In het kort gezegd heb je twee opties; de afvoerslang uit je raam of deur leggen, of een muurdoorvoer maken. In dit artikel leggen we je precies uit wat je nodig hebt voor het afvoeren van de warme lucht door de muur naar buiten toe!

Wat is een muurdoorvoer voor de afvoerslang?

Een muurdoorvoer is een opening in de buitenmuur van je woning. Deze opening wordt speciaal gemaakt om de afvoerslang van een mobiele airco doorheen te leiden. Mobiele airco's moeten de warme lucht naar buiten kunnen afvoeren. Een muurdoorvoer is een permanente en veilig oplossing in vergelijking met een raamafdichtingskit. Het grote verschil met een raamafdichting is dat je met een muurdoorvoer kiest voor een permanente afvoermethode. Het ziet er stukken mooier uit dan een afvoerslang door het raam naar buiten, maar biedt minder flexibiliteit.

Door een mobiele airco met muurdoorvoer te plaatsen krijg je als het ware een monoblock airco. De airconditioning bestaat uit 1 unit die binnen in huis staat en via een gat in de muur zijn warmte naar buiten afvoert.

Voordelen

 • Er komt geen warme lucht meer naar binnen
 • Lager energieverbruik
 • Strakkere afwerking
 • Geen open ramen = hogere veiligheid

Nadelen

 • Installatie door specialist aangeraden
 • Je kan de mobiele airco niet meer (makkelijk) verplaatsen

Schakel een vakman in voor jouw muurdoorvoer

Omdat het plaatsen van een mobiele airco muurdoorvoer ingewikkelder is en je specialistisch materiaal nodig hebt, raden wij aan om dit klusje door een vakman uit te laten voeren. Zeker wanneer je zelf niet heel handig bent is dit een goede keus. Via Slimster kun je eenvoudig in contact komen met airco specialisten uit jouw regio. Vul het formulier hieronder in en vergelijk gratis offertes.

Vraag gratis airco offertes aan

Wat heb ik nodig voor muurdoorvoer van de mobiele airco afvoerslang?

Het installeren van een muurdoorvoer voor je mobiele airco is een stuk lastiger dan het monteren van een raamafdichtingskit. We raden dan ook aan om deze muurdoorvoer door een ervaren vakman te laten plaatsen. Ga je toch zelf aan de slag? Dan heb je onderstaande spullen nodig:

 • Betonboor met de juiste boorkoppen
 • Muurzaag
 • Meetlint en potlood
 • Buitenrooster
 • Afvoerslang van de mobiele airco
 • Afdichtingsmaterialen (caulk of weerbestendige kit)
 • Handschoenen en veiligheidsbril
muurdoorvoer mobiele airco

Handleiding voor het maken van een muurdoorvoer

 1. Kies een geschikte plaats op de binnenmuur voor de doorvoer en meet de diameter van de afvoerslang.
 2. Boor een klein gat in de muur of te controleren of er obstakels (zoals leidingen of draden) zitten.
 3. Gebruik een betonboor of muurzaag om het hoofdgat voor de muurdoorvoer te maken.
 4. Voer de afvoerslang van de airconditioner nu door het gat heen.
 5. Gebruik afdichtingsmaterialen rondom de slang om het luchtdicht te maken.
 6. Plaats een buitenrooster met hoge doorlaat op het gat aan de buitenzijde van de muur.
 7. Werk het gebied rondom de gaten aan binnen- en buitenmuur netjes af.

Meer flexibiliteit met een raamafdichting

Wil jij de mobiele airco makkelijk van de ene kamer naar de andere kamer kunnen verplaatsen? Dan kun je beter kiezen voor een raamafdichtingskit. Dit is wellicht een minder mooie oplossing voor je afvoerslang, het geeft je wel een stuk meer vrijheid.

Raamafdichtingskits zijn ontworpen om een luchtdichte barrière te creëren tussen de (woon)kamer en de buitenlucht. Ze doen dit door het raam waar de slang uitsteekt nauwkeurig af te dichten, waardoor wordt voorkomen dat warme lucht binnenkomt en koele lucht ontsnapt. Deze kits zorgen ervoor dat je airco efficiënter werkt, omdat hij minder hard hoeft te werken om de ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

Meer informatie over raamafdichting

Een andere oplossing is meerdere muurdoorvoeren te laten plaatsen in huis, in de kamers die je wil kunnen verkoelen met de mobiele airco. OP deze manier kun je de mobiele airco eenvoudig aansluiten op de reeds bestaande ventilatiegaten in de muur. Je verplaatst de airco en sluit de afvoerslang aan op de muurdoorvoer in die kamer.