Beste raamafdichting voor mobiele airco

Beste raamafdichting voor mobiele airco

Gebruik jij een mobiele airco tijdens de zomer om extra verkoeling in huis te creëeren? Met behulp van een raamafdichtingskit kun je de koelte nog beter in huis houden terwijl je de warme lucht buitenhoudt. Mobiele airco's werken namelijk met een afvoerslang naar buiten en deze slang moet uit het raam of de deur worden gehangen. Door het raam af te sluiten verhoog je de efficiëntie en bespaar je op energiekosten.

Maar wat is nu de beste raamafdichting voor mobiele airco's? Wij leggen het uit in dit artikel. Jij weet straks precies waarom een raamafdichting belangrijk is, hoe je het best je raam kunt afsluiten en welke soorten afdichtingskits er te koop zijn.

Waarom is raamafdichting belangrijk?

Een mobiele airco werkt het meest efficiënt wanneer de koele lucht binnen blijft en de warme lucht buiten. Zonder een goede afdichting kan warme buitenlucht alsnog de kamer in, waardoor de airconditioner harder moet werken om de kamer koel te houden. Dit leidt niet alleen tot hogere energiekosten, maar kan ook de levensduur van je airco verkorten door de verhoogde belasting.

Door je raam goed af te dichten, verminder je de energie die nodig is om de ruimte te koelen, wat resulteert in een lagere energierekening en een koelere kamer. Bovendien helpt een goede afdichting om insecten en stof buiten te houden.

Monteer altijd een raamafdichting als je een mobiele airco gebruikt. Door je raam af te dichten voorkom je dat er warme lucht terug naar binnenkomt. Zo verhoog je de efficiënte van de airco én bespaar je op stroomkosten.

Werkt een raamafdichtingskit echt?

Raamafdichtingskits zijn ontworpen om een luchtdichte barrière te creëren tussen de (woon)kamer en de buitenlucht. Ze doen dit door het raam waar de slang uitsteekt nauwkeurig af te dichten, waardoor wordt voorkomen dat warme lucht binnenkomt en koele lucht ontsnapt. Deze kits zorgen ervoor dat je airco efficiënter werkt, omdat hij minder hard hoeft te werken om de ruimte op de gewenste temperatuur te houden.

Hoewel je misschien geen zin hebt om een afdichtingskit te monteren, raden we aan om dit toch echt even te doen. We zullen hieronder laten zien dat het geen lastig klusje is en de voordelen zijn groot. Omdat er geen mobiele airco's zonder slang te kopen zijn, heb je altijd een raamafdichting nodig.

Soorten raamafdichtingskits voor mobiele airco's

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het afsluiten van je raam. Je hebt de keus uit onder andere stoffen afdichtingskits, plexiglas afdichtingskits en verstelbare raamschuifsets. Een stoffen raamafdichting is makkelijk te monteren en ideaal wanneer je de mobiele airco regelmatig naar andere kamers verplaatst. Een plexiglas raamafdichting is de beste raamafdichting wanneer je de mobiele airco in 1 ruimte laat staan. Deze wordt namelijk op maat gemaakt en biedt de beste afdichting. Verstelbare raamschuifsets worden ook wel universele kits genoemd en zijn voor verschillende ramen en formaten te gebruiken.

Plexiglas kit Stoffen kit Verstelbare kit
Installatie
Isolatiewaarde
Geluidsdichtheid
Uiterlijk
Prijs

Beste manier raam afsluiten per raamtype

De beste raamafdichting voor mobiele airco's is een plexiglas raamafdichting op maat. Deze afdichtingskit biedt de beste isolatie en dus de hoogste efficiëntie. Omdat deze plexiglas plaat op maat wordt gemaakt, is het de mooiste oplossing voor het afsluiten van de opening in het raam. In de plexiglas afdichting wordt een gat ingefreesd waar de afvoerslang precies door heen past.

Houd er echter wel rekening mee dat je deze optie alleen gebruikt als je de mobiele airconditioner in dezelfde ruimte laat staan. Wil je meer flexibiliteit? Dan is een stoffen raamafdichting of verstelbare raamschuifset de beste optie.

Bij het kiezen van de beste raamafdichtingskit is het belangrijk om rekening te houden met jouw type raam. In de tabel hieronder zie je de mogelijkheden voor verschillende ramen:

 • Draairamen
 • Draaikiepramen
 • Dakramen
 • Uitzetramen
 • Schuiframen
Knevels Klittenband
Raam draait naar buiten Raam draait naar buiten of naar binnen
Kozijn minimaal 3,5 cm dik Kozijn minimaal 1 cm dik
Geen uitstekende scharnieren of raamuitzetter Geen uitstekende scharnieren of raamuitzetter
Langste zijde raam maximaal 2 m Langste zijde raam maximaal 1,5 m
Kozijn waarin geschroefd kan worden Vlakke ondergrond voor zelfklevend klittenband
Dakraam kan minimaal 10 cm open*

* Alleen relevant voor dakramen

beste raamafdichting mobiele airco

Handleiding installeren mobiele airco raamafdichtingskit

Wil je het raam afsluiten waar de afvoerslang naar buiten gaat? Het monteren van een raamafdichtingskit is geen moeilijke klus. Volg het stappenplan hieronder om dit zelf te doen.

Benodigheden:

 • Raamafdichtingskit
 • Meetlint
 • Potlood
 • Schaar of mes
 • Schoonmaakmiddel voor het raam

Stappenplan:

 1. Meet de afmetingen van je raam om te zorgen dat de afdichtingskit past.
 2. Zorg ervoor dat het raam en het kozijn schoon zijn voordat je de kit plaatst. Dit zorgt voor optimale hechting.
 3. Volg de instructies van je raamafdichtingskit en bevestig de kit aan kouw raam. Breng de zelfklevende strips aan en snijd het materiaal op de juiste maat.
 4. Zorg er nu voor dat de afvoerslang van de mobiele airco goed door de opening zit en strak geplaatst is (er mag geen lucht meer langs de randjes naar binnenkomen).
 5. Controleer tot slot of de afdichting goed vastzit en luchtdicht is.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Bij het installeren van een raamafdichtingskit kun je enkele problemen tegenkomen, zoals luchtgaten die na installatie verschijnen of een afdichting die niet goed plakt.

 • Luchtgaten dichten: Gebruik extra afdichtingsmateriaal of weerbestendig tape om eventuele gaten of kieren af te dichten.
 • Verbeter de hechting: Als de afdichting niet goed plakt, kan het helpen om het oppervlak opnieuw schoon te maken of een andere soort zelfklevende strip te gebruiken die beter geschikt is voor jouw raamtype.

Veelgestelde vragen over mobiele airco raamafdichting