Hoe werkt een mobiele airco?

Hoe werkt een mobiele airco?

Met een mobiele airco kun je de temperatuur in huis verlagen. Ideaal tijdens de warme zomerdagen en wanneer je geen geld hebt om een vaste airconditioning te laten installeren. Maar hoe werkt een mobiele airco eigenlijk? Slimster legt je op deze pagina precies uit met welke technieken mobiele airco's werken om de lucht in een ruimte te verkoelen. Lees je mee?

Hoe werken mobiele airco's?

Een mobiele airco koelt de lucht in de ruimte door warmte uit de lucht te onttrekken en deze warmte naar buiten te transporteren. Dit gebeurt via een koelcircuit dat bestaat uit een compressor, een condensor, een verdamper en een expansieventiel.

De mobiele airco trekt warme lucht aan via een luchtinlaat aan de achterkant van het apparaat. Deze lucht wordt vervolgens door een filter gehaald om stof en andere deeltjes te verwijderen, voordat het de verdamper bereikt. De verdamper is gevuld met koudemiddel, dat verdampt bij lage druk en warmte uit de lucht opneemt. De nu gekoelde lucht wordt via een luchtuitlaat aan de voorkant van het apparaat terug de kamer in geblazen.

Een mobiele airco werkt op een vergelijkbare manier als een vaste airconditioner, maar dan in een kleiner formaat. Hieronder vind je een beknopte beschrijving van hoe een mobiele airco werkt:

  1. Luchtinname: de mobiele airco haalt warme lucht uit de ruimte via een inlaatrooster.
  2. Koeling: de warme lucht wordt vervolgens geleid naar de koelunit van de airco. Hier wordt de lucht gekoeld door middel van een koelmiddel zoals R290 propaangas of een ander koudemiddel, dat warmte absorbeert uit de lucht.
  3. Afvoer van warme lucht: de afgekoelde lucht wordt vervolgens teruggeblazen in de ruimte door middel van een uitlaatrooster. Tijdens dit proces komt er echter ook warme lucht vrij die afgevoerd moet worden. Dit gebeurt meestal door middel van een flexibele slang die naar buiten wordt geleid door een open raam of deur.
  4. Herhaling van het proces: de mobiele airco blijft dit proces herhalen, waarbij warme lucht uit de ruimte wordt gezogen, gekoeld wordt en vervolgens weer teruggeblazen wordt, terwijl de warme lucht via de slang naar buiten wordt afgevoerd.

Het is belangrijk om te weten dat mobiele airco's over het algemeen minder efficiënt zijn dan vaste airconditioningssystemen. Dit komt omdat er door de flexibele slang en het ontbreken van een buitenunit warme lucht in de ruimte blijft circuleren. Toch kunnen mobiele airco's nog steeds zeer effectief zijn bij het koelen van kleinere ruimtes, zoals slaapkamers of thuiskantoren.

werking mobiele airco
Verwarmen met mobiele airco
Sommige mobiele airco's kunnen dit proces omdraaien en zo kun je tijdens de winterdagen een ruimte verwarmen met jouw mobiele airco!

Hoe werkt de afvoerslang van een mobiele airco?

De afvoerslang van een mobiele airco is verantwoordelijk voor het afvoeren van het vocht dat door het koelproces wordt geproduceerd. De slang is meestal gemaakt van flexibel plastic of aluminium en wordt aan de achterkant van de airconditioner bevestigd. De ene kant van de slang wordt bevestigd aan de airconditioner, terwijl de andere kant naar buiten wordt geleid, bijvoorbeeld door een raam of een gat in de muur. Een mobiele airconditioner werkt altijd met een slang naar buiten. Het is dus niet mogelijk om een mobiele airco zonder slang te gebruiken.

De warme, vochtige lucht wordt door de slang naar buiten geleid, waar het vocht in de lucht kan condenseren en worden afgevoerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de slang goed is bevestigd en dat er geen knikken in zitten, omdat dit de efficiëntie van de airconditioner kan verminderen.

hoe werkt mobiele airco afvoerslang

Ook is het belangrijk om de opening in het raam dicht te maken. Hiervoor gebruik je de meegeleverde raamafdichtingskit. Hiermee sluit je de kier in het raam af, waar de slang naar buiten gaat, en voorkom je dat er warme lucht naar binnen toe komt.

Sommige mobiele airconditioners worden geleverd met een condensatiebak waarin het vocht wordt verzameld en die periodiek moet worden geleegd. In dit geval wordt de afvoerslang gebruikt om overtollige warme lucht naar buiten te leiden, maar niet om het vocht af te voeren. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat jouw mobiele airconditioner correct en veilig werkt.

Zoek jij de beste mobiele airco van 2024?
Beste mobiele airco

Waar moet ik op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Portable airco bestellen? Let goed op de volgende factoren voordat jij een mobiele airco koopt.

  • Energieverbruik: mobiele airco's verbruiken behoorlijk veel energie. Om te besparen op de energierekening kies je bij voorkeur een mobiele airco met minimaal energielabel A+.
  • Koelvermogen: kies een mobiele airco die geschikt is voor de grootte van jouw kamer. Kijk hierbij naar het aantal m2 dat de airco kan verkoelen. Het is hierbij ook goed om te kijken naar het aantal BTU (British Thermal Unit). Hoe hoger dit getal, hoe groter het koelvermogen van de airconditioning.
  • Budget: kijk goed naar de prijs van mobiele airco's en bepaal wat jij maximaal wil uitgeven. Er zijn goedkope merken verkrijgbaar die een gemiddeld koelvermogen hebben en verder geen luxe functies. De duurste mobiele airco's zijn geschikt voor grotere ruimtes en bieden extra's zoals een verwarmingsfunctie, smart bediening en luchtzuivering.

Veelgestelde vragen over werking mobiele airco