Zelf kookplaat aansluiten: tips en stappenplan

Nieuwe kookplaat gekocht en wil je deze zelf aansluiten en inbouwen? Het installeren van een kookplaat is niet heel moeilijk, maar vereist wel enige kennis van elektra. Ook is het inbouwen van een kookplaat een precies klusje, waar je aandacht aan moet schenken. Wil jij zelf je kookplaat aansluiten? Wij helpen je graag op weg met een handig stappenplan. Gebruik onze uitleg en tips om jouw nieuwe elektrische kookplaat of gaskookplaat veilig aan te sluiten!

zelf kookplaat aansluiten

Inbouw kookplaat of vrijstaande kookplaat?

Voordat we verder gaan met onze kookplaat installatie uitleg, is het belangrijk om te kijken wat voor kookplaat je hebt. Heb je een inbouw kookplaat of vrijstaande kookplaat gekocht? Vrijstaande kookplaten zijn makkelijker te installeren. Deze hoeven namelijk niet in het aanrechtblad te worden geplaatst. Je kunt ze op elke gewenste plek neerzetten, zolang je een stopcontact in de buurt hebt.

Inbouw kookplaten vergen meer werk en aandacht. Het aansluiten van een inbouw kookplaat omvat het plaatsen van de plaat in de uitsparing van het keukenblad en het aansluiten van elektra of gas. Zo heeft een inbouw inductie kookplaat meestal een aparte aansluiting nodig in de meterkast en een speciale stekker. Een gas kookplaat moet worden aangesloten op de gastoevoer.

Geen zin om zelf een kookplaat te installeren?
Schakel een expert in

Elektrische kookplaat aansluiten

Een elektrische kookplaat zelf aansluiten vergt kennis van elektra. Je moet namelijk de stekker (meestal Perilex) nog op de kookplaat aansluiten. Wanneer je geen verstand hebt van elektrische aansluitingen of dit een beetje spannend vindt, raden we aan om een specialist in te schakelen. Via Slimster kun je een erkende elektricien inhuren. Na het aansluiten van de stekker is het zaak om de keramische of inductie kookplaat in de nis (van het aanrecht) te plaatsen. Let bij het kopen van een inbouw kookplaat dus goed op de nismaten van het keukenblad.

Hoe bouw je een inductie kookplaat in? In het stappenplan hieronder leggen we je in 5 stappen uit hoe je deze zelf kunt aansluiten.

  1. Aansluiten kabel en stekker
  2. Afdichtband plaatsen
  3. Kookplaat in nis plaatsen
  4. Kookplaat vastzetten
  5. Aansluiten in het stopcontact

Stap 1: aansluiten kabel en stekker

Zelf een elektrische kookplaat aansluiten begint met het aansluiten van de kabel en stekker. Doe dit altijd voordat je de kookplaat in het keukenblad plaatst. Je komt er anders erg moeilijk bij. Inductie kookplaten hebben vaak een Perilex stekker en deze wordt los meegeleverd of dien je zelf te bestellen. Sluit deze aan op de kabel.

Geen ervaring met elektra? Dan kun je het best een expert inschakelen om de kookplaat te installeren. Een kookplaat met een aansluitwaarde van 7 kW (7000 watt) of meer, moet worden aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Anders kan er overbelasting ontstaan waardoor de stoppen doorslaan. Je herkent deze kookplaten aan de 5-polige Perilex stekker.

Sluit een inbouw inductie kookplaat met meer dan 7 kW vermogen altijd aan op een aparte elektriciteitsgroep in de meterkast om overbelasting te voorkomen.

Stap 2: afdichtband plaatsen

Vervolgens plaats je de afdichtband op de kookplaat. Deze voorkomt dat er water onder de kookplaat kan komen. Dit is belangrijk omdat er anders kortsluiting kan ontstaan, bijvoorbeeld wanneer een pan per ongeluk overkookt. Een kookplaat afdichtband is te koop bij bouwmarkten, zoals Gamma, Karwei of Praxis.

inbouw kookplaat aansluiten

Stap 3: kookplaat in nis plaatsen

Nu kun je de kookplaat zelf laten zakken in de nisruimte. Dit is de uitsparing in het keukenblad. Bij het vergelijken van kookplaten heb je natuurlijk goed gekeken naar de nismaten, zodat jouw nieuwe kookplaat precies past. Zorg ervoor dat de kookplaat strak en vlak ligt. Omdat je de afdichtband hebt geplaatst is het niet nodig om de randen te kitten. Dit is sowieso niet slim om te doen. Wanneer je de kookplaat wil verwijderen kan de kit zowel kookplaat als keukenblad beschadigen.

inbouw kookplaat plaatsen

Stap 4: kookplaat vastzetten

Stap 4 is een optionele stap en alleen nodig als jouw kookplaat is geleverd met klemmen om hem vast te zetten. Veel inductie kookplaten zitten ook zonder deze klemmen goed vast. Dit komt door het gewicht van de kookplaat. Het is dan niet nodig om de kookplaat nog extra vast te zetten.

Stap 5: aansluiten in het stopcontact

Heb je de kookplaat ingebouwd en zit hij helemaal naar wens in het aanrechtblad? Doe dan de stekker in het stopcontact en schakel de kookplaat in. Je kunt nu checken of alles goed functioneert. Controleer of alle kookzones heet worden en probeer ook functies zoals bijvoorbeeld PowerBoost. Kom je problemen tegen en lukt het niet deze te verhelpen? Schakel dan een elektricien in voor hulp.

aansluiten elektrische kookplaat

Gaskookplaat aansluiten

Bij het aansluiten van een gaskookplaat heb je een RVS gasslang nodig en is er minder kennis van elektra nodig. De kookplaat hoeft immers niet op een eigen groep in de meterkast te worden aangesloten. Wel is het belangrijk om goed te controleren dat er geen gas lekt bij het plaatsen van de kookplaat. Heb je de gasslang goed aangesloten op de kookplaat en de gaskraan? Dan kun je de kookplaat in de nis laten zakken en vastzetten.

Hoe sluit je een gaskookplaat aan? Bekijk het stappenplan hieronder om jouw nieuwe gaskookplaat veilig te installeren.

  1. RVS gasslang kiezen
  2. Gaskraan dichtdraaien
  3. Comfooraansluiting plaatsen
  4. Gasslang monteren
  5. Aansluiten op de gaskraan
  6. Controleer op lek
Met gas werken kan gevaarlijk zijn. Wil je zeker weten dat de gaskookplaat veilig is aangesloten? Schakel dan een erkende installateur in!

Stap 1: RVS gasslang aansluiten

Wil je een gaskookplaat aansluiten? Dan is het verplicht om een RVS gasslang te gebruiken als het om een inbouw model gaat. Een vrijstaande gaskookplaat mag aangesloten worden met een rubberen slang, maar wij raden aan om altijd rvs te gebruiken. Een RVS gasslang is namelijk veiliger. Deze slang droogt minder snel uit en heeft een kleinere kans op lekkage.

Stap 2: gaskraan dichtdraaien

Na het kopen van de RVS gasslang kun je aan de slag met het monteren van de kookplaat. Uiteraard start je met het dichtdraaien van de gaskraan (VERGEET DIT NIET). Deze kraan zit in de keuken bij de gasaansluiting. Draai de gaskraan haaks op de leiding en zorg ervoor dat hij goed dicht zit, voordat je met de verdere stappen aan de slag gaat.

Stap 3: comfooraansluiting plaatsen

Met een comfooraansluiting zorg je ervoor dat de gasslang goed zit aangesloten. Dit doe je door een laag gastape om het schroefdraad van je kookplaat te draaien (met de klok mee). Draai vervolgens de comfooraansluiting op dit schroefdraad en zet hem goed vast met een moersleutel.

Stap 4: gasslang monteren

Nu ga je de gasslang monteren op de comfooraansluiting. Check eerst of er een rubberen ringetje op de gasslang zit. Als deze ontbreekt breng je een laagje tape aan op de comforaansluiting (met de klok mee). Je kunt nu de gasslang erop draaien. Als jouw gasslang een rubberen ring heeft, dan heb je geen extra laag gastape nodig.

kookplaat laten aansluiten

Stap 5: aansluiten op de gaskraan

De volgende stap is het aansluiten van de gasslang op de gastoevoer in je keuken. Ook hier geldt weer; heeft de slang geen rubberen ringetje, gebruik dan gastape. Draai een dubbele laag tape om het uiteinde van de gaskraan. Draai de gasslang vervolgens goed vast met behulp van een moersleutel. Uiteraard is de tape niet nodig wanneer de slang over een rubberen ringetje beschikt.

Stap 6: controleren op gaslek

Je bent bijna klaar met het aansluiten van je gaskookplaat. Het is nu belangrijk om te controleren of er geen lekken zijn ontstaan. Hoe doe je dit? Maak een sopje van afwasmiddel en een beetje water en smeer dit op alle punten waarop je de slang hebt aangesloten. Draai nu langzaam de gaskraan open. Als er belletjes ontstaan is de aansluiting niet helemaal dicht. Draai de gaskraan dicht en controleer de aansluiting van de gasslang op de gaskraan en op de kookplaat.

Welke aansluitingen heb je nodig?

Bij het zelf aansluiten van een kookplaat is het handig om even naar de benodigde aansluitingen te kijken. Heeft de kookplaat een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW (3600 watt), dan heb je speciale aansluitingen nodig. Dit zijn vaak inductie kookplaten. Een gaskookplaat werkt normaal gesproken met een normale stekker en aansluiting.

  • In de keuken heb je voor kookplaten met hoog vermogen een 5-polige Perilex stekker en stopcontact nodig. Nieuwbouwoningen zijn standaard uitgerust met deze stopcontacten, maar in een oude woning kan het nodig zijn om deze te laten aanleggen door een elektricien.

Vervolgens controleer je de aansluiting in de meterkast. Afhankelijk van het vermogen van de kookplaat heb je een 1-fase, 2-fasen of 3-fasen aansluiting nodig. Een gaskookplaat wordt aangesloten op een 1-fase aansluiting, want deze heeft een laag aansluitvermogen. Inductie kookplaten hebben een 2-fasen aansluiting of 3-fasen aansluiting in de meterkast nodig.

  • 2-fasen aansluiting is geschikt voor een aansluitwaarde tot 7,36 kW (7360 watt) en wordt ook wel een kookgroep genoemd. Dit is afdoende voor de meeste inductie kookplaten met 4 kookzones.
  • 3-fasen aansluiting is nodig bij een kookplaat met een aansluitwaarde van 7,36 kW (7360 watt) of meer. Dit noemen we ook wel een krachtgroep of 400 Volt aansluiting. Kookplaten met 5 of meer zones hebben dit nodig.

Nieuwe groepen in de meterkast laten aanleggen? Via Slimster schakel je eenvoudig een erkende elektricien in.

kookplaat aansluitingen

Kookplaat laten aansluiten door specialist?