• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 127.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Dakisolatie prijzen

Dakisolatie prijzen

Ga naar
Minimale kosten € 1.500,- Maximale kosten € 4.000,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 2.750,-
Prijsindicatie dak isoleren.

De meeste woningen in Nederland zijn al voorzien van enige vorm van dakisolatie, om warmteverlies tegen te gaan. Heb je matige of helemaal geen dakisolatie? Jouw dak laten isoleren levert je niet alleen meer comfort op, maar ook een lagere energierekening.

Voordelen dakisolatie

 • Ruimte op zolder benutten
 • Energie besparen
 • Minder warmteverlies in huis
 • Woning wordt meer waard

Nadelen dakisolatie

 • Niet goedkoopste optie
 • Relatief veel werk

Wat kost dakisolatie?

Soort dakisolatie
Prijs tussenwoning*
Prijs per m2*
Binnenzijde schuin dak isoleren € 2.000 € 35 per m2
Buitenzijde schuin dak isoleren € 4.000 € 50 per m2
Plat dak isoleren ** € 3.500 € 45 per m2
Zoldervloer isoleren € 1.500 € 30 per m2

* Gemiddelde prijs dak isoleren, incl. btw en materiaal.
* Dakisolatie excl. dakbedekking.

De kosten van een dakisolatie kunnen flink variëren. Wat voor dak heb je op je woning, wordt het dak van binnenuit of buitenaf geïsoleerd en welk materiaal ga je gebruiken? Uiteraard speelt ook de grootte van je dak / zolder een belangrijke rol. Bekijk een prijsindicatie van dakisolaties. Liever de exacte prijs weten van de isolatie van jouw dak?

Kosten binnenkant schuin dak isoleren

Soort woning
Prijs*
Besparing per jaar**
Tussenwoning € 2.300 € 250
Hoekwoning € 3.000 € 300
Vrijstaande woning € 4.800 € 450

*Gemiddelde prijs dakisolatie schuin dak, incl. materiaal, excl. afwerking.
** Indicatie van jaarlijkse besparing.

Dak laten isoleren?

Prijsopbouw dak isoleren

Hoe laat ik mijn dak isoleren?

 • Koud dak isolatie
 • Warm dak isolatie

Koud dak isolatie aanbrengen

Deze isolatie vindt voornamelijk plaats bij hellende daken en wordt vrijwel niet meer uitgevoerd bij platte daken: er kunnen dan vochtproblemen, houtrot en schimmel ontstaan. Bij een koud dak wordt de isolatie onder de dakbedekking én dakconstructie aangebracht.

Warm dak isolatie aanbrengen

Hier wordt het isolatiemateriaal tussen de dakbedekking en dakconstructie aangebracht, waardoor een 'warm dak' ontstaat. Dit is de beste, maar ook direct duurste methode om een schuin dak te isoleren. Bij platte daken wordt vrijwel altijd gekozen voor deze manier van isoleren, omdat dit minder risico geeft op houtrot in de dakconstructie dan een koud dak isolatie.

Schuin dak isoleren

De isolatie van een schuin dak is een populaire manier om warmteverlies van de woning tegen te gaan. Er zijn grofweg 2 manieren om je hellende dak te isoleren: van binnenuit of via de buitenkant.

Schuin dak isoleren aan buitenkant

De beste isolatie krijg je door jouw schuine dak van buitenaf te isoleren. Dit wordt ook wel een ‘warm dak’ isolatie genoemd. Het dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd: de isolatie wordt op het dakbeschot geplaatst. Deze dakisolatie is wel echt een klus voor een expert, omdat een fout grote gevolgen kan hebben voor de isolatie en ventilatie van je woning.

Voor deze isolatie moet de dakbedekking vaak van de woning worden gehaald. Het is daarom ideaal om deze dakisolatie te combineren met het vervangen van de dakbedekking. Wil je niet je hele dakbedekking van het dak halen? Dan kun je ervoor kiezen om isolatiemateriaal onder de dakpannen te blazen of spuiten. Hiervoor worden vaak EPS parels gebruikt.

Schuin dak isoleren aan binnenkant

Het isoleren van een schuin dak van binnenuit is de meest populaire optie. Dit is een relatief eenvoudige manier om je zolder te isoleren. Dakisolatie vanaf de binnenkant wordt ook wel ‘koud dak’ isolatie genoemd en gaat als volgt in zijn werk:

 1. Afdichten kieren en naden
 2. Isolatiemateriaal aanbrengen (platen of losse isolatie)
 3. Afwerken (met gipsplaten in meeste gevallen)

Er zijn verschillende materialen mogelijk bij deze dakisolatie. Denk hierbij aan platen van PUR, PIR of XPS. Maar ook glaswol of steenwol dekens zijn een optie. Qua losse isolatie kan er onder meer gekozen worden voor PUR schuim, gespoten glaswol of papiervlokken.

Zoldervloer isoleren

Een alternatief op de dakisolatie is de isolatie van de zoldervloer. Hier wordt voor gekozen als je de zolder niet verwarmd is en ook niet gebruikt wordt als leefruimte. Door de zoldervloer te isoleren, komt de koude lucht van de zolder niet de rest van de woning in. Het is hiervoor wel nodig dat je de zolder volledig kunt afsluiten met een luik of deur.

 1. Aanbrengen dampremmende folie
 2. Aanbrengen (beloopbaar) isolatiemateriaal

Wil je de zolder in de toekomst gebruiken als leefruimte, dan is het isoleren van de zoldervloer niet aan te raden.

Plat dak isoleren

Een plat dak isolatie is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Bij verkeerde montage heb je een groot risico op houtrot en vochtproblemen, iets wat je uiteraard wilt voorkomen in je woning.

Isolatie aan de buitenkant van je platte dak is eigenlijk altijd de beste optie. Bij isolatie aan de binnenkant van het dak heb je een grotere kans op houtrot. Het isoleren van de buitenzijde van een plat dak wordt ook wel ‘warm dak’ isolatie genoemd en gaat als volgt in zijn werk:

 1. Dakbedekking verwijderen
 2. Isolatiemateriaal aanbrengen op dakbeschot
 3. Dakbedekking aanbrengen op isolatiemateriaal

De meestgebruikte isolatiematerialen voor een plat dak zijn harde platen van PUR, PIR of XPS.

Omgekeerd dak

Wil je jouw dakbedekking niet verwijderen of vervangen, en is de dakbedekking nog in goede staat? Of wordt jouw dak veelvuldig belopen? Dan kan je kiezen voor een ‘omgekeerd dak’ isolatie:

 1. Isolatiemateriaal (watervast en drukvast) aanbrengen op dakbedekking
 2. Ballastlaag (keien, grind, tegels) aanbrengen op isolatiemateriaal

De ballastlaag beschermt het isolatiemateriaal tegen weersinvloeden en UV-straling. Toch moet ook de isolatielaag bestand zijn tegen water en drukvast zijn. Vooral XPS plaatmateriaal is een geschikte optie voor een omgekeerd dak.

Bestaande dakisolatie verbeteren

Tegenwoordig beschikken de meeste woning al over enige vorm van dakisolatie, maar is deze isolatie nog niet optimaal. Het verbeteren van je dakisolatie kan zorgen voor meer comfort en je energiekosten aanzienlijk verlagen. Maar hoe laat je bestaande dakisolatie verbeteren? De specialist heeft 2 opties:

 • Bestaande isolatie en afwerking laten zitten en nieuwe isolatielaag hier tegenaan plaatsen.
 • Oude isolatielaag en afwerking verwijderen en vervangen door (dunne) isolatieplaten

Welke optie het meest geschikt is voor jouw woning is afhankelijk van de huidige isolatie en de staat van je dak. De vakman kan je hierover adviseren.

Bespaar op voorrijkosten Houd eenvoudig de voorrijkosten in de hand door offertes aan te vragen bij Slimster: je komt alleen in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn.

Beste deal vinden voor je dakisolatie

Wil je jouw dak laten isoleren en ben je op zoek naar een ervaren en vakkundig isolatiebedrijf? Vraag gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan bij Slimster en kom alleen in contact met bedrijven die in jouw regio werkzaam zijn. Vergelijk de bedrijven op prijs en kwaliteit, en laat je adviseren over de beste mogelijkheden voor het isoleren van je dak. Je beslist vervolgens zelf welk bedrijf het beste bij je past en jouw opdracht krijgt.

Direct dakisolatie bedrijven vergelijken

Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal