Hygrometers vergelijken

Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

Hygrometers vergelijken

Vind jij het belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis op een optimaal niveau is? Dan kun je dit meten met een hygrometer. Hygrometers tonen de luchtvochtigheid in een ruimte en kunnen daarnaast vaak ook de temperatuur meten. De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis is tussen de 40% en 60%. Met een luchtbevochtiger verhoog je de vochtigheid van de lucht in huis, om de luchtvochtigheid te verlagen kun je een luchtontvochtiger gebruiken. Met een losse hygrometer ben je altijd op de hoogte van de luchtvochtigheid. Bij Slimster kun je alle hygrometers vergelijken en vind je direct de beste online aanbieding!

Hoe werkt een hygrometer?

Simpel gezegd is een hygrometer ook wel een luchtvochtigheidsmeter te noemen. Deze apparaatjes meten de luchtvochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte (of buiten). Hygro is namelijk het Griekse woord voor vocht, en zo is hygrometer dus vochtmeter. Dit meetinstrument kan de hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht meten.

We onderscheiden de analoge hygrometer en digitale hygrometers. Tegenwoordig wordt vooral de digitale hygrometer in huis gebruikt. Deze werkt met een sensor die veranderingen in de luchtvochtigheid oppikt. Vervolgens wordt de vochtigheidsgraad in percentages op het display getoond.

Een bekend soort hygrometer is de haarhygrometer. Haar is een hygroscopisch materiaal en de lengte varieert op basis van de luchtvochtigheid. Verandert de lengte van het haar, dan wordt dit doorgegeven aan een wijzder en deze toont op een schaalverdeling de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe korter het haartje.

Elektronische hygrometers werken vaak met een condensator die de verandering in elektronische weerstand of capaciteit meet. Op basis hiervan kan de luchtvochtigheid worden gemeten.

Veel luxe luchtbevochtigers meten de vochtigheidsgraad zelf, maar goedkopere modellen doen dit niet altijd. In dat geval is een losse hygrometer een perfecte aanvulling!

Weerstation of luchtvochtigheidsmeter?

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de relatieve luchtvochtigheid in huis? Dan kun je een simpele hygrometer aanschaffen die de vochtigheidsgraad toont (en eventueel de temperatuur). Door de juiste luchtvochtigheidsgraad in huis te waarborgen verhoog je het leefcomfort. Te droge lucht zorgt voor prikkelende ogen, droge keel en irritatie aan de luchtwegen. Is de luchtvochtigheid te hoog? Dan kan er schimmel ontstaan in huis en voelt het klam en benauwd aan.

Je kunt ook kiezen voor een multifunctioneel weerstation met ingebouwde hygrometer. Deze apparaten geven meer informatie dan enkel de vochtigheid van de lucht in huis. Een compleet weerstation meet o.a. de luchtdruk, windrichting, windsnelheid, neerslag, heat index en natuurlijk de temperatuur en luchtvochtigheid, zowel binnen als buiten. De kosten voor zo'n weerstation liggen natuurlijk wel een stukje hoger.

Ben jij op zoek naar de beste hygrometer?
Beste hygrometers

Merken hygrometers

Het aanbod hygrometers is behoorlijk groot. Er zijn verschillende soorten, afmetingen en merken verkrijgbaar. Bij Slimster kun je alle bekende én onbekende merken vergelijken. Hier kun je dus modellen van o.a. Boneco, TFA, Honeywell, Alecto, Duux, Medisana en Stadler Form bekijken. Zo vind je eenvoudig de beste hygrometer voor de scherpste prijs.

Hygrometers vergelijken bij Slimster

Wil jij de luchtvochtigheid in huis meten en deze kunnen optimaliseren? Dan kun je een hygrometer kopen om de relatieve vochtigheid in huis te meten. Bij Slimster kun je alle hygrometers vergelijken van bekende (en minder bekende) merken. Of je nu een analoge of digitale vochtmeter zoekt, wij helpen jou bij het vinden van de goedkoopste aanbieding. Geen zin om te vergelijken? Bekijk dan direct de beste hygrometers van 2024 en check onze Beste Koop en Beste Getest.

Gratis hygrometers offertes?
Geheel vrijblijvend
Hygrometers vergelijken