Glas-in-lood

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Wil je glas-in-lood ramen of deuren laten plaatsen? Of wil je jouw huidige glas-in-lood vervangen of restaureren? Het maken of vervangen van glas-in-lood is een secuur werk en vrijwel altijd handwerk. Hierdoor vallen de prijzen hoger uit dan bij normale beglazing. Hoewel het glas geplaatst wordt door een glaszetter, wordt het glas-in-lood zelf gemaakt door specialisten (glazeniers).

Wat is glas-in-lood?

Een glas-in-lood raam bestaat uit diverse stukjes glas die met een loden profiel bij elkaar worden gehouden. Dit is een eeuwenoude techniek, die al stamt uit de Middeleeuwen. Deze ramen zijn een prachtige toevoeging aan (oude) woningen. Tegenwoordig zien we glas-in-lood vooral in oudere woningen, jaren 30 woningen en monumentale panden.

Glas-in-lood ramen

Glas-in-lood kan worden toegepast in allerlei soorten ramen. Ga voor een klein venster met glas-in-lood of laat een groot raam met glas-in-lood plaatsen.

Glas-in-lood deuren

Ook in deuren komt glas-in-lood goed tot zijn recht. Heb je deuren met een glasopening? Dan kun je hier glas-in-lood in laten verwerken. Je kunt glas-in-lood verwerken in binnendeuren of ensuite deuren. Of ga voor een glas-in-lood voordeur. Zo geef je jouw deur eenvoudig meer karakter.

glas in lood voordeur

Glas-in-lood maken & plaatsen

Glas-in-lood kan op verschillende manieren worden gemaakt. Traditioneel glas-in-lood heeft veel karakter, maar is kwetsbaar. Tegenwoordig heb je ook overlay glas-in-lood panelen, die sterker en veiliger zijn. Beide soorten glas-in-lood hebben hun eigen voordelen en kenmerken.

Traditioneel glas-in-lood

 • Authentieke uitstraling
 • Ideaal bij monumentale panden
 • Kwetsbaar

Traditioneel glas-in-lood bestaat uit afzonderlijke stukjes glas, die bevestigd zijn met loodprofielen. Dit zorgt voor veel karakter en een levendige uitstraling, maar de losse ruitjes zijn erg kwetsbaar.

Dit traditionele glas-in-lood zien we vooral terug bij restauraties of bij het vervangen van glas-in-lood in monumentale panden.

Overlay glas-in-lood

 • Makkelijker in onderhoud & reparatie
 • Sterker & lastiger te breken
 • Met isolatie mogelijk
 • Veel ontwerpvrijheid
 • Minder karakter dan traditioneel glas-in-lood

Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor overlay glas-in-lood. Deze panelen lijken erg op traditioneel glas-in-lood, maar zijn minder kwetsbaar. Overlayglas bestaat uit hele glaspanelen in plaats van kleine ruitjes.

Kosten glas-in-lood zetten

Wat kost het maken en plaatsen van glas-in-lood? Glas-in-lood is een maatwerk product, waardoor vaste prijzen lastig te geven zijn. De kosten van glas-in-lood kunnen variëren van € 150 tot € 500 per m2 (exclusief montage), afhankelijk van het soort beglazing en eventuele extra optie. Omdat de prijzen zo uiteenlopen: laat je altijd adviseren door een vakspecialist, die ook een prijsofferte voor jouw situatie opstelt.

Glas-in-lood plaatsen?
Vind beste deal
glas-in-lood raam

Glas in lood isoleren

Vroeger werd glas-in-lood gemaakt van enkel glas. Hierdoor had het geen isolerende waarde en was het puur decoratief. Dit glas-in-lood zorgde echter voor tocht en warmteverlies in huis. Ga je jouw woning isoleren en zoek je isolatiemogelijkheden voor jouw glas-in-lood? Er zijn enkele opties:

Goedkoopste optie: glas-in-lood isoleren met folie

Deze optie is voordelig, maar zorgt niet voor de beste isolatie. Ook loop je kans op schade aan de ruit als je zelf aan de slag gaat.

Glas in lood in isolatieglas

Glas-in-lood heeft een prachtige uitstraling, maar heeft doorgaans weinig isolatiewaarde. Vooral als het gaat om enkel glas-in-lood. Wil je jouw woning verduurzamen en het glas-in-lood behouden? Laat dan glas-in-lood tussen dubbel glas of isolatieglas plaatsen.

De glas-in-lood glasplaat wordt dan tussen 2 glasplaten gezet. Je kunt op deze manier diverse isolatiewaardes realiseren:

 • Glas-in-lood in dubbel glas
 • Glas-in-lood in HR++ glas
 • Glas-in-lood in triple glas

Glas-in-lood tussen dubbel glas zorgt voor een goede raamisolatie, terwijl de uitstraling behouden blijft. Maar deze methode heeft ook enkele nadelen. Het glas-in-lood tussen de glasplaten zorgt voor extra schittering. Ook zijn de bestaande kozijnen niet altijd geschikt voor dubbel of HR glas en is dit de duurste manier van glas-in-lood isoleren.

Glas-in-lood isoleren met voorzetraam

Wil je jouw glas-in-lood isoleren, maar is dubbel glas niet mogelijk of wil je geen glas-in-lood tussen isolatieglas? Je kan dan bestaand glas-in-lood isoleren met een voorzetraam. Dit voorzetraam wordt voor het bestaande glas geplaatst. Voorzetramen zorgen voor isolatie en maken je woning veiliger. Glas-in-lood is vaak makkelijk te breken en een voorzetraam maakt het inbrekers lastiger.

Wist je dat je ook decoratieve voorzetramen met glas-in-lood kunt plaatsen? Deze voorzetramen kan je voor normaal glas zetten en zo de uitstraling van glas-in-lood creëren.

Kosten glas-in-lood isoleren

De kosten van isolatie van glas-in-lood zijn lastig te noemen. De prijzen zijn afhankelijk van de situatie. Glas-in-lood is een maatwerk product, waardoor vaste prijzen nauwelijks te geven zijn. Laat een specialist de situatie beoordelen en een prijsofferte opstellen.

Glas-in-lood isoleren
Vind beste deal
glas-in-lood deuren

Glas in lood restaureren

Glas-in-lood heeft een lange levensduur, maar heeft na verloop van tijd een opknapbeurt nodig. Wil je jouw glas-in-lood restaureren? Schakel dan de hulp in van een expert. Het repareren of restaureren van glas-in-lood kan op verschillende manieren:

 1. Kleine glas-in-lood reparatie: het herstellen van kleine beschadigingen kan op locatie.
 2. Grote glas-in-lood reparatie: bij grotere glas-in-lood reparaties wordt het glas uit de sponning gehaald. Glas-in-lood repareren in de ruit is dan niet mogelijk.
 3. Glas-in-lood restauratie: bij het glas-in-lood restaureren wordt de ruit teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Een restauratie vindt plaats bij monumentale panden en verouderde glaspanelen. Alle onderdelen van het glas-in-lood worden nagelopen en schoongemaakt.

Kosten glas-in-lood restaureren

Bij de restauratie van glas-in-lood wordt vaak gewerkt met een uurtarief. Gemiddeld kost een glaszetter € 30 - 40 per uur, maar dit kan variëren. Schakel altijd de hulp in van een specialist. Deze specialist kan de situatie beoordelen en een prijsofferte opstellen.

Glas-in-lood restaureren
Vind beste specialist
glas in lood binnendeur

Glas-in-lood vervangen

Ben je op zoek naar een expert voor het vervangen van glas-in-lood? Glas-in-lood vervangen is nodig als een reparatie of restauratie niet meer mogelijk is. Is jouw glas-in-lood nog niet geïsoleerd en wil je dit direct laten doen? Je kunt het glas-in-lood vervangen door glas-in-lood tussen dubbel glas of een voorzetraam laten plaatsen.

Kosten glas-in-lood vervangen

Wat kost nieuw glas-in-lood plaatsen? Het is lastig om een prijs te noemen voor het vervangen van glas-in-lood. Glas-in-lood is maatwerk, waardoor er geen indicatieprijzen te noemen zijn. Vraag glaszetter offertes aan en kom in contact met specialisten die prijsopgaven kunnen opstellen.

Prijsopbouw glas in lood

 • Stijl glas-in-lood
 • Afmetingen glas-in-lood
 • Soort glas
 • Uurtarief & werkzaamheden

Stijl glas-in-lood ontwerpen

Het ontwerp van glas-in-lood is erg belangrijk: hoe moet het glas-in-lood paneel eruit zien? Ga je voor een simpel, strak ontwerp of heb je een speciaal ontwerp in gedachten? Glas-in-lood op maat is mogelijk, maar de prijs valt hierbij wel hoger uit.

Klassiek glas-in-lood kopen

Klassiek glas-in-lood heeft veel kleuren. Het glas-in-lood wordt gebruikt als kunst, vaak komen er afbeeldingen voor in het glas. Woon je in een ouder huis met glas-in-lood, dan kan het nodig zijn dit klassieke glas te vervangen of repareren. Een ervaren vakman kan je hierbij helpen.

Modern glas-in-lood kopen

Bij modern glas-in-lood is het niet altijd nodig om veel kleur te gebruiken. Vaak bestaat modern glas-in-lood uit vierkante of rechthoekige stukken blank glas. Wordt er wel kleur gebruikt, dan blijft het rustig. Zo kun je ook een strakke, moderne woning een unieke twist meegeven

Afmetingen glas-in-lood
Hoe groter het glas, hoe hoger de prijs wordt. Vaak moet je wel een minimum glasoppervlak afnemen, denk hier aan een halve vierkante meter.

Glas-in-lood plaatsen door ervaren vakman

Glas-in-lood

Wil je jouw glas-in-lood laten restaureren of ga je voor nieuw glas-in-lood in je woning? Vraag gratis en vrijblijvend glaszetter offertes aan en kom in contact met 4 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Laat je vrijblijvend adviseren en vergelijk de bedrijven op prijs, kwaliteit en service. Je beslist zelf met welke vakman je in zee gaat.

Direct 114 ervaren glaszetters vergelijken

ALL IN GLAS
Glascentrale Noord
Glaszetbedrijf Masker
Glaszetters031
Kerbof Schilders
Visser Totaal Onderhoud
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis glaszetter offertes?
Geheel vrijblijvend
Glas-in-lood