Hoe glas herkennen?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Glas herkennen is niet lastig, als je weet waar je naar moet kijken. Het herkennen van glas is belangrijk als je een energielabel wilt aanvragen of als je de isolatie van glas wilt verbeteren. Of ben je gewoon benieuwd? Ontdek hier alles over glas herkennen.

Glas herkennen op 2 manieren

Er zijn verschillende soorten glas. Wil je weten welk glas jij hebt? Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  1. Opzoeken in documenten
    In bouwkundig rapport, taxatierapport of op de factuur vind je informatie over de fabrikant, het soort glas en de Ug-waarde.
  2. Zelf glas bekijken

Zelf glas herkennen

Soort glas Uiterlijk Tekst op strip
Enkel glas 1 glasplaat Geen strip
Dubbel glas 2 glasplaten met aluminiumstrip Geen letters of geen HR
HR glas 2 glasplaten met aluminiumstrip HR of code fabrikant
HR+ glas 2 glasplaten met aluminiumstrip HR+ of code fabrikant
HR++ glas 2 glasplaten met aluminiumstrip HR++ of code fabrikant
HR+++ glas 3 glasplaten met 2 aluminiumstrips HR+++ of code fabrikant

Hoe kan je enkel glas herkennen?

gehard glas herkennen

Je kan enkel glas herkennen aan 1 glasplaat tussen het kozijn. Bij nieuwbouwwoningen wordt enkel glas vaak nog alleen binnenshuis gebruikt, terwijl oudere woningen vaak nog buitenkozijnen met glas-in-lood en enkel glas hebben.

Hoe kan je dubbel glas herkennen?

hr glas of dubbel glas herkennen

Je kan dubbel glas herkennen aan de aluminium strip tussen 2 glasplaten. Staat op deze aluminium strip weinig tot geen informatie, dan gaat het om dubbel glas.

Ook kun je een vlam van een lucifer of aansteker tegen het glas houden. Zie je 4 vlammen met dezelfde kleur, dan gaat het om dubbel glas.

Hoe kan je HR glas herkennen?

hr glas herkennen vlam

Je kan HR glas herkennen aan de letters HR op de aluminium strip tussen de glasplaten. Twijfel je nog en wil je het verschil tussen dubbel glas of hr glas herkennen? Houd dan een lucifer of aansteker tegen het glas. Door de speciale metaalcoating van HR glas krijgt het 2e of 3e vlammetje een andere kleur.

Hoe HR+ glas herkennen?

HR+ glas heeft ook 2 glasplaten en een aluminum strip. Dit glas kan je herkennen aan de letters HR+ op de aluminium strip tussen de glasplaten.

Hoe HR++ glas herkennen?

HR++ glas bestaat ook uit 2 glasplaten met een aluminium strip. Dit glas is te herkennen aan de letters HR++ op de aluminium strip tussen de glasplaten.

slimster
HR beglazing onderscheiden
HR, HR+ en HR++ is niet te onderscheiden met de vlamtest, aangezien de meeste HR beglazingen metaalcoatings hebben. Hierdoor kan het verschil alleen bepaald worden met de code op de aluminium strip.

Hoe kan je triple glas herkennen?

gelaagd glas herkennen

Je kan driedubbel glas, ook wel HR+++ glas of triple glas genoemd, herkennen aan 2 aluminium strips tussen 3 glasplaten. Ook hier kun je eventueel de code herkennen op de aluminium strip tussen de glasplaten.

Nieuw glas laten plaatsen door vakman?

Hoe glas herkennen?

Wil je glas vernieuwen of laten zetten? Vraag gratis glaszetter offertes aan en kom in contact met specialisten die in jouw regio werkzaam zijn. Jij kiest vervolgens zelf het bedrijf met de beste deal.

Nieuwe beglazing in je woning?

ALL IN GLAS
Glascentrale Noord
Glaszetbedrijf Masker
Glaszetters031
Kerbof Schilders
Visser Totaal Onderhoud
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis glaszetter offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe glas herkennen?