Scheuren in muur herstellen

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Heb je last van een scheur in de muur binnen van boven naar beneden? Of heb je last van scheuren in stucwerk en wil je deze laten herstellen? Scheuren in muur repareren is vaak niet voldoende. Het is belangrijk om de oorzaak van de scheur in de muur te achterhalen, zodat je weet wie je kan inschakelen en of het een ernstig probleem is.

Hoe ontstaan scheuren in de binnenmuur?

 • Verouderde woning
 • Trillingen
 • Onregelmatige oplegging
 • Onvoldoende dilatatie
 • Doorbuiging ondergrond
 • Uitzetting/krimp in materialen
 • Mechanische schade
 • Roestende wapening
 • Onvoldoende draagkracht van latei
 • Constructiefouten

Er zijn verschillende oorzaken voor scheurvorming in muur. Veel van de scheuren zijn niet gevaarlijk, maar het is hierbij wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Anders blijf je bezig met de scheur in muur herstellen.

Let op: Heb je scheuren in buitenmuur en metselwerk? Wacht dan niet te lang met scheurherstel door een specialist.

Hoe scheuren in draagmuren herstellen?

scheuren in binnenmuur repareren
 1. Scheuren direct onder het plafond
 2. Scheur in binnenmuur van boven naar beneden
 3. Scheuren horizontaal in binnenmuur
 4. Scheuren direct onder constructiebalk

Hoe scheuren direct onder plafond herstellen?

Heb je last van verticale scheuren in je muur vlak onder je plafond? Dan komt er te veel spanning van de vloer op de draagmuur terecht, waardoor deze scheuren ontstaan. Deze scheuren zijn niet gevaarlijk voor de constructie van de woning en kan je alleen herstellen door de scheuren af te dichten en het stucwerk te herstellen.

Je kunt de scheuren en het stucwerk herstellen met stucgaas of gaasband. Benieuwd hoe je dit zelf kunt doen? Bekijk onze blog: Stucwerk repareren.

Hoe verticale scheuren in binnenmuur herstellen?

Verticale scheuren in je binnenmuur met af en toe verspringingen zijn krimpscheuren in het stucwerk en ontstaan doordat de wand te lang is en geen dilatatie heeft. Deze scheuren in je binnenmuur kun je herstellen door alsnog een dilatatievoeg aan te laten brengen door een gevelspecialist, waardoor de muur onderbroken wordt.

Een andere manier om de scheur in de muur te repareren is door de scheuren af te dichten met kit of cement-pleister, maar kan alleen als de scheuren gestabiliseerd zijn. Om nieuwe scheuren in het stucwerk te voorkomen kun je stucgaas gebruiken.

Wil je de verticale scheuren in je binnenmuur laten repareren? Vraag dan gratis gevelrenovatie offertes aan en voeg stucwerk offertes als extra optie toe.

Hoe horizontale scheuren in binnenmuur herstellen?

Horizontale scheuren in je binnenmuur ontstaan doordat de vloer begint te buigen, waardoor het onderste gedeelte van de binnenmuur mee zakt en het bovenste gedeelte blijft hangen. Vaak gebeurt dit wanneer de belasting van de vloer te zwaar is en kun je de scheuren herstellen door de belasting van je vloer te verminderen.

Deze scheuren zijn niet gevaarlijk voor je woning en kun je herstellen door de scheuren in de muur af te dichten met kit, cement-pleister of stucgaas.

Hoe scheurvorming direct onder constructie herstellen?

Wanneer er scheurvorming ontstaat bij een latei of draagconstructie, dan is dit erg gevaarlijk en zal je direct een specialist moeten inschakelen. De draagconstructie is onvoldoende ondersteund, waardoor er te veel druk op de muur komt te staan. Hierdoor zal de muur eerst beginnen te scheuren, waarna de muur afbrokkelt.

Laat zo snel mogelijk de latei vervangen voor een latei met voldoende draagkracht om verdere schade te voorkomen. Wordt de scheuren snel groter, dan kun je dit overbruggen door extra ondersteuning van de draagbalk.

Scheurvorming in binnenmuur laten herstellen?
Gratis offertes

Hoe scheuren in niet-dragende muren herstellen?

scheuren in niet-dragende muur repareren
 1. Horizontale scheuren in binnenmuur
 2. Scheuren direct onder plafond in niet-dragende binnenmuur
 3. Scheuren in losstaande binnenmuur

Hoe horizontale scheuren in niet-dragende binnenmuur herstellen?

Horizontale scheuren in een niet-dragende binnenmuur ontstaan ​​wanneer de vloer begint te buigen, waardoor het onderste deel van de muur doorzakt. Dit gebeurt vaak wanneer de belasting op de vloer te groot is.

Scheuren kunnen worden gerepareerd door de belasting op de vloer te verminderen. Deze scheuren zijn niet gevaarlijk voor het huis en kunnen worden gerepareerd door de scheuren in de muur af te dichten met kit, cementpleister of gips. Hiervoor kun je een stukadoor inschakelen.

Hoe scheuren in niet dragende muur direct onder plafond herstellen?

Komen er in de eerste 5 centimeter onder het plafond scheuren in de muur en is dit geen dragende muur? Dit zijn krimpscheuren van het stucwerk van het plafond en de binnenmuur. Dit had voorkomen kunnen worden door het stucwerk op de muur los te snijden van het plafond, waardoor stucwerk op de muur en plafond los van elkaar kunnen werken.

De scheuren in de binnenmuur kun je herstellen door deze opnieuw te (laten) stucen en de hoeken in te snijden. Een goedkopere oplossing is door een plint of plafondlijst in de hoeken te monteren die de scheuren afdekt.

Hoe scheuren in muur door losstaande muur herstellen?

Deze scheuren in de binnenmuur zijn ontstaan door een te hard dichtslaande deur. Vaak kun je deze scheuren herstellen door deze af te dichten met kit of cement-pleister, maar vaak zal de gehele binnenmuur opnieuw geplaatst moeten worden.

Meer informatie?
Timmerman

Scheuren in binnenmuur repareren

Is de oorzaak van de scheuren in de binnenmuur herstelt? Dan kun je de scheuren in het stucwerk laten herstellen door een ervaren stukadoor of kun je zelf het stucwerk repareren. Echter is dit afhankelijk van de grootte van de scheur en hoe handig je zelf bent.

Wil je stucwerk laten herstellen door ervaren vakman?

Scheuren in muur herstellen

Wil je zelf aan de slag met scheuren in stucwerk herstellen?

Zelf stucwerk repareren

Gratis gevelrenovatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Scheuren in muur herstellen