Gasfornuis schoonmaken: stappenplan met tips
Een fornuis schoonmaken is niet de leukste bezigheid. Maar het moet zo nu en dan wel gebeuren. Niet alleen om nare aanbrandgeurtjes te voorkomen, maar ook voor de hygiëne. En zeg nu zelf, koken op een schoon gasfornuis is toch veel prettiger! Bekijk de stappenplan met schoonmaaktips om de gaskookplaat en oven te reinigen en we vertellen waarmee je de plaat en oven reinigt.
Tijdsduur: 1 uur en 15 minuten.
Benodigdheden gasfornuis schoonmaken
- Keukenhandschoenen
- Schoonmaaksoda of biotex
- Emmer
- Ovenreiniger
- Afwasmiddel
- Microvezeldoekje
- Oude theedoeken
- Keukenpapier
- RVS-reiniger
- Metalen pannenspons
- Waterkoker
1. Pannendragers weken
De gietijzeren pannendragers leg je als eerst in de week. Laat een emmer of het aanrecht vollopen met kokend water. Gooi er een scheut schoonmaaksoda of biotex bij voor het beste resultaat! Was pannendragers van gietijzer nooit in de afwasmachine. Dan kan er namelijk roest ontstaan. Kunststof of emaille pannendragers zijn daarentegen wel geschikt voor de vaatwasser.
Tip: jouw wasbak of emmer niet groot genoeg? Smeer de pannendragers in met ovenreiniger, laat het een half uur intrekken, en maak schoon met een schuursponsje. Insmeren met ammoniak en een nacht in een dichte plastic zak doen is ook een goed alternatief.
2. Oven inspuiten met reiniger
Spuit de gehele binnenzijde van de oven in met ovenreiniger. Voorkom hierbij dat je het verwarmingselement raakt. Doe de ovendeur dicht en laat het een half uur intrekken.
3. Gaspitten losmaken en weken
Haal de ringen van de gasbranders los. Leg deze in een aparte emmer met heet water en een beetje afwasmiddel. Was de ringen nooit met soda, want anders kan het aluminium verkleuren. De draaiknoppen waarmee je de hittebron reguleert haal je vervolgens ook los. Bij het ene fornuis gaat dit makkelijker dan bij het andere fornuis. Controleer dus eerst in de handleiding hoe je jouw draaiknoppen los kunt halen. Deze kun je vervolgens gerust bij de pannendragers in de week leggen.
4. Doekje over kookplaat
Nu ga je de kookplaat schoonmaken. Voor het beste resultaat gebruik je een microvezeldoekje, afwasmiddel en heet water. Een gewoon keukendoekje kan ook, maar neemt het vuil minder goed af in vergelijking met een microvezeldoek. Voor een mooi glanzende RVS-plaat en extra bescherming kun je hierna nog RVS-reiniger gebruiken.
5. Oven schoonmaken
Wanneer de 30 minuten voorbij zijn, ga je de oven poetsen. Doe als eerst de keukenhandschoenen aan. Ovenreiniger wil je namelijk niet op je handen krijgen! Als je rekken in de oven hebt, kun je deze het best losmaken en afspoelen. De binnenkant van de oven kan heel vies zijn. Veeg het vuil daarom eerst weg met keukenpapier. Nadat het meeste vet weg is door de keukenrol, gebruik je een microvezeldoekje om de rest van het vuil weg te poetsen. Is er nog veel schuim? Gebruik water om dat te verwijderen. Droog de oven als laatst met een oude theedoek of keukenpapier.
Is jouw ovenruimte echt heel erg vies? Smeer de ovenwanden dan in met een dikke laag groene zeep en zet een bakje ammoniak in de ovenruimte. Laat dit een nachtje trekken met de deur dicht. Vervolgens kun je de oven schoonmaken.
6. Doekje over glazen ovendeur
Pak de pannenspons erbij. De binnenkant van de ovendeur is nu aan de beurt. Poets de glazen deur goed schoon. En haal er hierna een doekje overheen met flink wat water. Het drogen doe je weer met een theedoek of keukenrol.
7. Ringen gasbranders en draaiknoppen poetsen
Haal de ringen van de gaspitten uit de week. Deze kun je nu eenvoudig reinigen met een pannenspons van metaal. De draaiknoppen haal je ook uit het sopje. Spoel ze goed af onder de kraan en droog ze goed af.
8. Pannendragers schrobben en drogen
De pannendragers ga je nu goed schrobben. Gaat het vuil er niet makkelijk af? Laat ze dan een dag in de week liggen. Het gietijzer schoonmaken doe je met een schuursponsje. Droog ze wel goed af, want zo voorkom je roest! Zit er heel veel aangekoekt vet op je gietijzeren pannendragers? Dan kun je deze indeppen met dikbleek. Laat dit intrekken en borstel het vuil er vervolgens af met heet water (uit de waterkoker) en een afwasborstel.
Tip: heb je emaillen pannendragers? Doe dan extra voorzichtig met het schoonmaken. Gebruik afwasmiddel in plaats van huishoudsoda. En gebruik een zacht sponsje of doekje om het vuil te verwijderen.
9. Het fornuis is nu schoon!
Gooi de doekjes en theedoeken gelijk in de wasmachine. Dan heb je dat ook gelijk gehad. De microvezeldoekjes kun je gewoon hergebruiken voor een volgende grondige schoonmaak van het fornuis.
Hoe vaak fornuis schoonmaken?
Een richtlijn is om eens per twee maanden het fornuis grondig schoon te maken. Tussendoor is het aan te raden om zo nu en dan een doekje over de kookplaat te halen. Zo voorkom je dat etensresten aankoeken. En blijft jouw gasfornuis netjes!
Succes met het reinigen van jouw fornuis!
Geen zin om zelf je fornuis schoon te maken?
Is jouw fornuis regelmatig vies en heb je geen zin om dit zelf te doen? Via Slimster vraag je eenvoudig gratis en vrijblijvende schoonmaak offertes aan. Hiermee kom je in contact met ervaren schoonmakers die wekelijks of maandelijks jouw gasfornuis kunnen schoonmaken. Je kiest zelf een betrouwbaar schoonmaakbedrijf uit die je fornuis mag schoonmaken en hoe vaak deze moet komen schoonmaken.