Een verbouwing brengt de nodige uitdagingen met zich mee, of je nu een dakkapel of uitbouw laat plaatsen, jouw badkamer laat renoveren of jouw woning laat schilderen of stucen. Wij zochten voor je uit wat de 5 meest voorkomende uitdagingen zijn tijdens een verbouwing en hoe je hiermee om kan gaan.
1. Binnen het budget blijven
Binnen het gestelde budget blijven is de grootste uitdaging bij een verbouwing. Een goede voorbereiding is erg belangrijk, maar zelfs dan is het nog een hele opgave. Je krijgt bij een verbouwing namelijk altijd te maken met onverwachtse kosten. Zorg per kostenpost voor wat extra speling bij het vaststellen van jouw budget.
Laat je de verbouwing uitbesteden? Spreek dan van tevoren een vast bedrag af met de aannemer, inclusief materiaal en montage. Zo weet je zeker wat je betaalt.
2. Verbouwing op tijd afronden
Iedere verbouwing kent onverwachtse problemen waardoor de klus langer duurt dan verwacht. De aannemer kan ziek worden, het weer kan de verbouwing vertragen of de vergunning laat op zich wachten. Werk je met een deadline? Dan raden we je aan om wat speling in te calculeren en dus (indien mogelijk) eerder te starten met de verbouwing.
3. Juiste maten hanteren
Meten lijkt een eenvoudige klus, maar dit gaat nog regelmatig mis tijdens een verbouwing. Zo kunnen afmetingen anders zijn dan op de bouwtekening staat. Een klein misverstand kan een verbouwing al op losse schroeven zetten. Bij het opmeten van de ruimte van een dakkapel zit er al verschil in de maten tussen een kozijn en op het kozijn.
Een verschil in afmetingen kan ervoor zorgen dat een dakkapel of andere uitbouw te groot of te klein is. Laat de specialist altijd de maten opmeten en nameten, een vakspecialist werkt vaak met speciale apparatuur. Wordt er vervolgens toch nog iets verkeerd opgemeten, dan zorgt de specialist als verantwoordelijke voor een oplossing.
4. De buren te vriend houden
Een verbouwing kan veel overlast veroorzaken voor omwonenden. Het kan een hele uitdaging zijn om jouw buren te vriend te houden als een verbouwing langer duurt en veel herrie oplevert. Breng de buren tijdig op de hoogte van je verbouwplannen. Zo worden zij niet verrast door overlast in het weekend, de avond of vroeg in de ochtend.
5. Verbouwing helemaal afmaken
De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst. Als de verbouwing bijna klaar is, is het vaak nog even aanpoten om de laatste punten af te ronden. Het gaat hier meestal om kleine details, die door veel mensen eindeloos worden uitgesteld. Zorg ervoor dat je al deze kleine punten ook tijdens de verbouwing afrond, om te voorkomen dat ze nog lang blijven liggen. Denk hier bijvoorbeeld aan het afwerken van de binnenkant van een dakkapel, het plaatsen van raamdecoratie of het afwerken van de vloer met plinten. Zo kan je volop genieten van je vernieuwde woning.
Woning laten verbouwen door vakman?
Wil jij jouw woning verbouwen of renoveren en kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Bij Slimster kan je gratis offertes aanvragen van vakmannen die in jouw regio actief zijn. Deze vakmannen kunnen je adviseren en prijsopgaven van jouw verbouwing. Jij vergelijkt de bedrijven en vindt de beste deal. Benieuwd naar de opdrachten waarvoor je vrijblijvend offertes kunt aanvragen? Bekijk dan het Slimster overzicht voor offertes vergelijken.