Is een verbouwing fiscaal aftrekbaar?

Is een verbouwing fiscaal aftrekbaar?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Ga je jouw woning verbouwen en ben je benieuwd hoe het zit met de financiering? Wij vertellen je of een lening of hypotheek afsluiten voor de verbouwing fiscaal aftrekbaar is of dat het financieel aantrekkelijker is om spaargeld te gebruiken.

Verbouwing financieren met eigen geld: fiscaal aftrekbaar?

Ga je de verbouwing met eigen geld betalen, dan is je verbouwing niet aftrekbaar. Toch is het in bepaalde gevallen voordeliger om eigen spaargeld te gebruiken. Tegenwoordig is de rente op spaargeld zo laag, dat je vaak een negatief rendement behaalt. Heb je spaargeld boven de € 30.000 (boven het heffingsvrij vermogen) in box 3 uitkomt, dan moet je daarover belasting betalen. In dat geval kan het slim zijn je spaargeld te gebruiken voor de verbouwing.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Ga je een nieuw huis kopen en is het een kluswoning? Je kunt tegenwoordig nog maar maximaal 100% van de aankoopwaarde van een woning lenen. Hoe kun je dan nog een verbouwing meefinancieren voor een woning die je aankoopt? Kies voor een verbouwing die een meerwaarde oplevert voor je huis, dan kun je hier extra hypotheek voor krijgen. Houd er wel rekening mee dat je vaak nog eigen geld in moet leggen, de overwaarde van je woning is doorgaans niet genoeg. Je woningwaarde zal meestal niet zoveel stijgen als de gemaakte kosten van de verbouwing.

Wil je jouw bestaande woning verbouwen? Hoe kun je dan een verbouwing financieren met een hypotheek? Doorgaans heb je de optie om een bestaande hypotheek te verhogen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hypotheekrente fiscaal aftrekbaar bij verbouwing?

Is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar? Dit is het geval als je voldoet aan de volgende 2 voorwaarden:

  1. Het geld van de hypotheek/lening wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning
  2. De hypotheek wordt minimaal annuïtair afgelost

Het nadeel van een hypotheek afsluiten of verhogen voor een verbouwing, is dat je extra kosten maakt. Denk hierbij aan notariskosten en eventueel bemiddelings- en taxatiekosten.

verbouwingskosten aftrekbaar

Is een persoonlijke lening voor verbouwing fiscaal aftrekbaar?

Laat je jouw huis verbouwen en sluit je een verbouwingslening af, dan zijn de rente en financieringskosten die je betaalt over de lening aftrekbaar van de belasting. Je moet wel kunnen bewijzen dat je de lening gebruikt hebt voor de verbouwing, dus bewaar bonnetjes en bewijzen.

Eerste 6 maanden na afsluiten lening: box 1

De eerste 6 maanden kun je de lening toeschrijven aan de eigenwoningreserve als eigenwoningschuld. Dit betekent dat je de betaalde rente en financieringskosten volledig mag aftrekken in box 1 (werk en woning).

Na 6 maanden: schuld naar box 3

Is er na 6 maanden nog geld van de lening over? Dat geld wordt dan een schuld in box 3 (sparen en beleggen). De rente die je hierover betaalt is dan niet meer aftrekbaar. Gebruik je weer een deel van dat geld voor de verbouwing? Dan is de rente die je daarover betaalt wel weer aftrekbaar.

Hypotheek of persoonlijke lening voor financiering verbouwing?

Zowel bij een hypotheek als een persoonlijke lening is de rente alleen fiscaal aftrekbaar als je minimaal op annuïtaire basis aflost. Wanneer kies je voor een persoonlijke lening of een hypotheek?

  • Persoonlijke lening: bij een relatief laag bedrag en een korte looptijd.
  • Hypotheek: bij een hoog bedrag, lange looptijd of meefinancieren van verbouwing tijdens aankoop huis.
verbouwing eigen middelen aftrekbaar

Verbouwingsdepot: fiscaal aftrekbaar?

Vaak wordt er bij een verbouwing een bouwdepot geopend. Zo kun je de financiën beheren en betalingen doen gedurende de verbouwing.

Bouwdepot saldo 2 jaar aftrekbaar

Je betaalt rente over het bedrag dat in je bouwdepot staat, maar óntvangt hier ook rente over. In de eerste 6 maanden is de rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar, waardoor je inkomen (box 1) lager wordt. De rente die je krijgt uit het bouwdepot hoef je niet af te trekken van de rente die je betaalt.

Na deze 6 maanden en tot maximaal 2 jaar na storting van het bouwdepot moet je de ontvangen depotrente wél in rekening brengen. Je trekt de rente die je krijgt af van de rente die je moet betalen. Het bedrag dat overblijft is nog wel fiscaal aftrekbaar.

Wat gebeurt er na 2 jaar met het bouwdepot?

Heb je binnen 2 jaar niet het resterende depotsaldo gebruikt voor de eigen woning, dan verplaatst het depot en het bijbehorende saldo zich naar box 3. Dit betekent dat de rente over het geld niet meer fiscaal aftrekbaar is: het depot wordt nu gezien als schuld/bezitting in box 3. Neem je geld op uit het depot voor je eigen woning, dan gaat dat deel alsnog naar box 1 en kun je daar wel weer de betaalde rente over aftrekken.

Verbouwing achteraf financieren

Sluit je de lening tijdens of na de verbouwing af? Dan heb je de verbouwing (deels) met eigen geld betaald. Je kunt de verbouwing achteraf alsnog financieren met een lening of hypotheek. Wil je hiervoor nog de rente kunnen aftrekken? Dan zul je aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • De lening binnen 6 maanden na start van verbouwing bent aangegaan.
  • Alle uitgaven in die 6 maanden hebt gedaan.

Voldoe je niet aan deze 2 voorwaarden? Dan moet je kunnen bewijzen dat je al de intentie had om een lening te gebruiken voor de verbouwing. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ten tijde van het maken van kosten voor de verbouwing, ook al een hypotheekofferte hebt opgevraagd.

Verbouwing huis fiscaal aftrekbaar: waarop letten?

Is een verbouwing fiscaal aftrekbaar?

Ga je jouw huis verbouwen en dit financieren met behulp van een lening of hypotheek? Zorg dan dat je alles bewijzen en bonnetjes goed bewaard. Alleen met bewijs mag je de rente van de lening of hypotheek aftrekken voor de belasting. Onthoud daarnaast ook dat je alleen de rente van de lening mag aftrekken en niet de volledige lening. Meer weten? Laat je dan adviseren door een hypotheekadviseur.