Pascal van de Beek
Product Specialist
5minuten

De blaadjes van de bomen in je tuin worden oranje: het wordt herfst. Nog perfect weer om in je tuin te werken. Maar hoe kan je zelf je tuin herfstklaar maken en welk onderhoud in je tuin in de herfst kan je beter laten doen? We geven je een checklist!

Herfst werkzaamheden in de tuin

  • Tuin snoeien
  • Tuin bemesten
  • Tuin aanleggen
  • Tuin inbinden
  • Vijver herfstklaar maken
  • Tuin oogsten
  • Terras schoonmaken

1. Tuin snoeien in het najaar

onderhoud vijver najaar

In september wordt het tijd om de hagen te snoeien, zodat ze goed de winter in gaan. Hierbij snoei je de hagen altijd van boven naar beneden, maar laat je de onderkant iets breder. Hierdoor komt het zonlicht nog bij de onderste takken van de heg.

Ook is het najaar het ideale moment om een aantal bomen te snoeien. In september is het de tijd voor de esdoorn, beuk en berk. Zorg ervoor dat je dit op het juiste moment doet, anders gaan de bomen bloeden. Wil je dit niet riskeren? Laat dan het snoeien van je tuin in het najaar doen door een ervaren hovenier.

Je kunt je tuin het beste snoeien in de maanden september tot december. Welke planten en/of bomen je kunt snoeien is afhankelijk per soort.

Tuin laten snoeien in de herfst?
Vind beste vakman

2. Tuin bemesten in de herfst

tuin herfstklaar maken

Je tuin kun je het beste in september bemesten en het grasveld goed inzaaien met graszaad. Door je grasveld te bemesten krijgt het gras voldoende voeding om zich tegen de kou te beschermen en zal je in het voorjaar er minder naar om hoeven te kijken. Je kan dit zelf doen, maar het is verstandig om het bemesten van je tuin in het najaar over te laten aan een hovenier. Een vakkundige hovenier weet welk mest het beste is voor je tuin.

Laat daarnaast je gras verticuteren door een hovenier. Hierdoor wordt dood gras en mos verwijderd. Doe je dit verkeerd, dan is de kans groot dat je dode plekken in je grasveld krijgt.

Tuin bemesten in het najaar?
Vind beste vakman

3. Tuin opnieuw indelen in het najaar

herfstklaar maken tuin

De herfst is een perfect moment om je tuin opnieuw in te delen. Vaste planten, rozen, bomen en struiken kunnen namelijk nog makkelijk verplaatst worden. Je tuin beplanten in het najaar kun je het beste aan een hovenier overlaten, omdat een hovenier de planten op de juiste plek in je tuin kan plaatsen. Plaats je planten op een verkeerde plek, dan loop je het risico dat deze snel doodgaan.

Tuin laten aanleggen in het najaar?
Vind beste vakman

4. Tuin inbinden voor de herfst

tuin herfstklaar

In het najaar wordt het langzaam kouder, gaat het meer regenen en gaat de wind harder waaien. Om breuken te voorkomen is het verstandig om klimplanten en jonge bomen in te binden. Hierbij is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt, zodat boomstammen en klimplanten niet beschadigd raken wanneer ze groeien.

5. Vijver klaarmaken voor het najaar

herfstklare tuin

Aan de vijver hoef je weinig te doen, maar na een zomerperiode kun je het vijverwater aanvullen tot het gewenste niveau. Ook is het verstandig om tijdens de herfst het vijverfilter schoon te maken. Er komt natuurlijk veel troep in je vijver tijdens de herfstmaanden. Door de vijverfilter te verschonen, kan deze goed zijn werk blijven doen.

6. Tuin oogsten in het najaar

najaar tuin

Tijdens de herfstperiode is het tijd om groente en fruit in je tuin te oogsten. Heb je een appelboom of perenboom in je tuin staan, dan is het tijd om deze te plukken voordat ze op de grond vallen. Heb je een tomatenplant met snoeptomaatjes in je tuin staan, ook deze kun je plukken. Zijn deze nog groen? Dan kun je ze in de zon leggen, zodat ze rood worden.

7. Terras schoonmaken in het najaar

najaar onderhoud tuin

De herfst is ook de periode om jouw terras schoon te maken. Dit kun je zelf doen door met een hogedrukspuit de bestrating schoon te maken en onkruid verwijderen met een voegenmes, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een hovenier. Hierdoor hoef je niet zelf het vervelende werk te doen.

Tijdens het schoonmaken is het ook het perfect moment om bestrating op verzakkingen of verhogingen te controleren. Verhogingen ontstaan door wortels van struiken of bomen. Een verzakking geeft aan dat het regenwater niet weg kan lopen, wat kan komen door een lekkage in de riolering of waterleidingen. Heb je een verzakking in de bestrating? Laat dit dan oplossen voor de herfst en zijn regenval begint.

Tuin klaarmaken voor de herfst door ervaren vakman

Heb je een grote tuin, waardoor het te veel werk is om klusjes in de tuin uit te voeren of wil je tijdens de herfst nog een nieuwe tuin laten aanleggen? De kosten van het laten onderhouden van je tuin kunnen flink oplopen. Via Slimster kom je in contact met 3 vakkundige hoveniersbedrijven die graag jouw werk uit handen nemen. Vraag vrijblijvend hovenier offertes aan en kies zelf het bedrijf met de beste deal.

Tuin herfstklaar laten maken door hovenier

Brouwer de Koning Tuinaanleg & Onderhoud
Heel Nederland Groen Hoveniersbedrijf
Sals hoveniers
Smit Totaal Service tuinman
Schroeven Hoveniers
Hoveniersbedrijf de Wild diensten
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal