Kan ik zelf grondwater oppompen?

Kan ik zelf grondwater oppompen?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
7 minuten

Mag je zelf grondwater oppompen om jouw tuin mee te besproeien? Hoe werkt dat? Zijn er regels en waar moet je dan op letten? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is grondwater?

Door regen valt water op de grond, dit kruipt de bodem in. Graaf je in de grond, dan kom je grondwater tegen. De diepte waarop je grondwater kunt vinden verschilt. Water uit de sloot of rivieren heet oppervlaktewater.

Is grondwater oppompen toegestaan?

Ja. Het oppompen van grondwater is toegestaan. Wel stelt de overheid bepaalde voorwaarden om te bewaken dat dit niet te veel gebeurt. Zo zijn groot- en kleinverbruikers verplicht een vergunning aan te vragen. Particulieren die minder dan 60 m3 per uur aan water oppompen hoeven geen vergunning aan te vragen maar zijn meldingsplichtig.

Wie vallen onder groot- en kleinverbruikers?

De industrie en drinkwaterbedrijven vallen onder grootverbruikers. Zij zijn verplicht om voor het grondwater oppompen vergunning aan te vragen. Kleinverbruikers zijn bijvoorbeeld boeren die meer dan 60m3 per uur gebruiken. Ook zij vragen een vergunning aan.

Grondwater oppompen particulier

Wil je als particulier grondwater oppompen in je tuin? Bijvoorbeeld om met een waterpomp je tuin te sproeien? Dan zul je minder dan 60m3 per uur gebruiken. Je mag dit zonder vergunning doen voor maximaal drie aaneengesloten maanden. Wel ben je verplicht hiervan een melding te maken.

Waar kan ik melding doen?
Via omgevingsloket.nl kun je een melding doen of een vergunning aanvragen wanneer jij met een waterpomp grondwater wilt oppompen. Het doen van een melding is gratis.

Waterpomp voor tuin

Je kunt een waterpomp goed gebruiken om jouw tuin te besproeien. Op deze manier voorkom je dat je daar schoon drinkwater voor gebruikt. Controleer wel de kwaliteit van het grondwater op vervuiling, ijzer of zout. Dit kan eenvoudig met een teststrip.

Wil jij een teststrip kopen om jouw water te testen?

Grondwater oppompen voor woning

Is jouw woning niet aangesloten op het drinkwaternet en wil je water oppompen om te gebruiken voor je huis? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als je van jouw gemeente vrijstelling krijgt van de aansluitverplichting. Het waterschap heeft regels opgesteld voor het gebruik van grondwater in huis en voor consumptie.

Soms oppompen grondwater verboden

Sommige zones in Nederland zijn boringsvrij. Daar is het oppompen van grondwater illegaal. Redenen daarvoor zijn dat het water te zout is of dat de kwaliteit van het drinkwater anders achteruit kan gaan. Is er droogte door onvoldoende regen? Ook dan kan de overheid het oppompen van grondwater verbieden. Meer informatie hierover vind je bij je gemeente.

Hoe werkt het oppompen van grondwater?

Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan. Hierop kun je een slang aansluiten die naar de pomp leidt.

Op welke diepte vind ik grondwater?

Het ligt aan het soort bodem hoe diep grondwater kruipt en hoe diep je dus moet boren. Dit verschilt per gebied in Nederland, per woonplaats en zelfs per wijk. Op dinoloket.nl kun je vinden hoe diep het grondwater bij jou in de buurt is.

Hoe diep moet ik boren voor grondwater?

Door zelf met een grondboor een gat te maken in de grond kun je grondwater tegenkomen. Heb je grondwater gevonden? De eerste laag water die je tegenkomt, bevat veel zout en ijzer. Dit is ook nog niet geschikt om te gebruiken voor je tuin. Graaf nog wat verder zodat je schoon water hebt en je bron gevuld blijft met water in tijden van droogte.

Grondwaterpomp aanleggen kosten

Welke pomp kies je? Heb je al toegang tot de waterbron? Zo nee, ga je de boring zelf doen of laat je dit doen? Op welke diepte zit het grondwater bij jou? De antwoorden op deze vragen zijn van invloed op de prijs. Hieronder meer over de prijs van de boring en de prijs van de pompen.

Wat kost een grondboring?

De prijs van een grondboring hangt af van de diepte van het grondwater. De prijs is meestal per meter opgebouwd. Zoals gezegd is het per woonplaats en zelfs per wijk verschillend hoe diep grondwater ligt. Het noemen van een prijs is dus lastig. Het ligt ergens tussen de 250 en 2000 euro.

Wat kost een pompsysteem?

De pompcapaciteit en verschillende specificaties zijn van invloed op de prijs. Gemiddeld is een handpomp de goedkoopste pomp. De gemiddelde prijs daarvan is €100,-. De bronpomp is met een gemiddelde prijs van €1100,- de duurste pomp. De beregenings-, hydrofoor- en dompelpomp hebben prijzen van rond de €50,- tot bijna €2000,-.

Soort pomp Prijs
Handpomp € 70 - 130
Beregeningspomp € 50 - 900
Hydrofoorpomp € 80 - 1200
Dompelpomp € 40 - 1700
Bronpomp € 200 - 2000
Waterpomp benzine € 100 - 500

Grondwater oppompen welke pomp kan ik kiezen?

 • beregeningspomp
 • hydrofoorpomp
 • bronpomp
 • handwaterpomp
 • dompelpomp
 • waterpomp benzine

Beregeningspomp

 • kan grondwater oppompen tot max. 8 meter diep
 • heet ook wel centrifugaalpomp of besproeiingspomp
 • is een elektrische waterpomp

Voor het bewateren van de tuin is dit de meest gebruikte pomp. De pomp is klein en handzaam. Het heeft een actief systeem. Dat betekent dat het aanstaat wanneer je de stekker in het stopcontact doet. Een beregeningspomp houdt zich koel met water, zorg dus dat het altijd water kan oppompen. Anders gaat de pomp kapot door verhitting.

Beregeningspomp kopen?

Hydrofoorpomp

 • kan grondwater oppompen tot max. 8 meter diep
 • is een elektrische waterpomp

Dit is een zelfaanzuigende pomp die oppervlaktewater en grondwater kan oppompen. De pomp kan veel druk op het water zetten en dat is handig voor beregeningssystemen. Een hydrofoor schakelt automatisch in en uit. Je hoeft dus niet bij de pomp in de buurt te zijn. Met een voorfilter houdt de pomp vuile deeltjes tegen.

Met een hydrofoorpomp kan je ook water oppompen voor in huis: bijvoorbeeld voor de wasmachine en wc.

Hydrofoorpomp kopen?

Bronpomp

 • kan grondwater van grote diepten op te pompen
 • is een elektrische waterpomp

Deze pomp is ideaal wanneer het grondwater dieper zit dan 8 meter. Een bronpomp is lang en smal en kan onder hoge druk water oppompen. Een bronpomp is geluidsarm. Een bronpomp heeft een actief systeem en staat aan wanneer de stekker in het stopcontact zit.

Bronpomp kopen?

Handpomp

 • kan water oppompen van grote diepten
 • is onafhankelijk van elektriciteit

Je kunt ervoor kiezen om grondwater op te pompen met de hand. Een handpomp bedien je door een zwengel op een neer te halen. Kies je voor grondwater oppompen met een handpomp? Dan heb je keuze uit traditionele of moderne modellen. Kies wat bij de sfeer in jouw tuin past.

Handwaterpomp kopen?

Dompelpomp

 • geschikt voor het oppompen van oppervlaktewater
 • heet ook wel klokpomp
 • is een elektrische waterpomp

Deze pomp is ongeschikt voor het oppompen van grondwater. Je dompelt de pomp onder in water, zoals de naam al zegt. Je kunt deze gebruiken voor het oppompen van slootwater of water in een put. Je kunt kiezen voor een vuilwater dompelpomp en een dompelpomp met ingebouwde vlotter (schakelaar).

Waterpomp benzine

 • onafhankelijk van elektriciteit

Heb je geen elektriciteit op de plek waar je wilt pompen? Dan kun je grondwater oppompen met een benzine waterpomp. De specificaties van een benzinepomp vertelt je voor welk gebruik het geschikt is. Gebruik je de waterpomp een tijdje niet? Bijvoorbeeld in de winter? Maak dan de brandstoftank en het oliereservoir leeg.

Is het oppompen van water goed voor het milieu?

Het is duurzaam om grondwater te gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van drinkwater. Maar in tijden van droogte, wanneer jij je tuin wilt bewateren, heeft ook de natuur grondwater nodig om uitdroging tegen te gaan. Zoals al gezegd kan de overheid daarom het oppompen van water tijdens extreme droogte verbieden en daarmee de natuur sparen.

Ontdek meer manieren om jouw tuin te bewateren zonder drinkwater te gebruiken.

Wat doe je met de pomp in de winter?

Zelf grondwater oppompen

Vorst kan de waterpomp in je tuin beschadigen. Het is belangrijk hiermee rekening te houden wanneer jij je tuin winterklaar maakt. Zet de pomp wanneer dat mogelijk is op een plaats waar het geen last heeft van vorst. Haal bij een handpomp het pompleer eruit. Door vorst kan deze gaan scheuren.