• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 131.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Krakende trap: oorzaken en oplossingen

Krakende trap: oorzaken en oplossingen

Heb je een houten trap? Dan ben je misschien wel bekend met het probleem van krakende traptreden. Dit is erg vervelend en kan een ergernis zijn voor lichte slapers. Wat is de oorzaak van een krakende trap? En nog belangrijker: hoe kan je een krakende trap repareren of voorkomen?

Oorzaken krakende trap

  • Losse onderdelen
  • Temperatuurwisselingen
  • Vochtige woning
  • Ouderdom en slijtage
oorzaken kraken trap

Losse onderdelen

Door de jaren heen kunnen onderdelen van een houten trap losraken, zoals stootborden of traptreden. Dit is zeker een indicatie dat er eens goed naar de trap gekeken moet worden. Laat dit doen door een ervaren vakman, die precies weet waar hij een trap op moet controleren.

Temperatuurwisselingen

Waar je het in de zomer koel probeert te houden in huis, zet je in de winter de verwarming aan. Hout reageert op temperatuurschommelingen: bij warmte zet het uit en bij kou krimpt het. Door dit 'werken' kan een trap gaan kraken.

Vochtige woning

Voor houten trappen wordt veel gebruik gemaakt van vurenhout. Dit is een houtsoort dat erg eenvoudig vocht opneemt, waardoor jouw trap meer kraakt tijdens vochtige perioden. Vochtig hout zet uit, waardoor er meer spanning en dus een krakende geluid ontstaat.

Ouderdom en slijtage

Ouderdom en slijtage zijn de meest voorkomende oorzaken bij krakende trappen. Door slijtage worden kieren in de trap groter. Hierdoor ontstaat een krakend geluid.

Kraakt je hele trap?

houten trap kraakt

Kan ik zelf een krakende trap repareren?

  1. Loop een paar keer de trap op en af en ontdek de plek van het gekraak.
  2. Kijk of je kieren in de krakende traptrede ziet.
  3. Zit er vuil in de kieren opgehoopt? Dit kan voor gekraak zorgen, dus maak de kieren goed schoon.
  4. Vul de kieren eventueel nog op met een stuk rubber of met houtlijm.
Je kunt ook talkpoeder of WD-40 tussen de traptreden doen. Dit zorgt voor minder wrijving en vermindert het gekraak.
trap kraakt

Meerdere traptreden kraken: hoe oplossen?

Kraken er meerdere traptreden of is jouw trap al erg verouderd? Dan is het verstandiger om de trap te laten renoveren. Zo hoef je niet steeds een andere traptrede aan te pakken. Je hoeft dus zeker geen nieuwe trap te laten plaatsen, een traprenovatie is dan al voldoende om van een mooie en kraakvrije trap te genieten. Welke stappen worden er bij een traprenovatie ondernomen om gekraak te verhelpen?

1. Stootborden vastzetten

Als stootborden niet goed vastzitten, kunnen ze gekraak veroorzaken. Bij het renoveren van jouw trap zorgt de vakman ervoor dat de stootborden goed worden vastgezet.

2. Dikke overzettreden monteren

Bij een traprenovatie worden er overzettreden over de bestaande treden geplaatst. Hoe dikker de overzettreden, hoe beter het gekraak wordt verholpen. De vakman gebruikt een speciale lijm om de treden vast te zetten: deze lijm vult eventuele gaten en openingen. Zo wordt het gekraak van de trap verminderd.

3. Spanbouten monteren

Speciale spanbouten kunnen er ook voor dat het kraken verholpen wordt. Deze spanbouten trekken de bestaande traptreden strak. Bekijk onderstaande video hoe deze opspanschroef gemonteerd wordt:

Bron video: Stair Care

4. Kraaklatten monteren

Een andere manier om het gekraak te verhelpen is kraaklatten monteren tijdens het renoveren. Hierbij plaatsen de specialisten een lat aan de achterzijde van de trap, in het midden van de stootborden. Deze kraaklatten voorkomen dat de traptreden niet langer langs de stootborden schuren zodra je op de trede gaat staan.

Trap dempen met trapstoffering Wil je niet per se gekraak voorkomen, maar allerlei geluiden dempen? Kies dan voor trapstoffering: tapijt of sisal werkt geluiddempend.
Trap laten stofferen?

krakende trap

Krakende trap voorkomen

Er is een eenvoudige manier om een krakende trap te voorkomen of verhelpen: de houten trap met een ander materiaal laten bekleden. Wil je niet dat je trap 'werkt', maar wel de uitstraling van hout heeft? Ga dan voor pvc overzettreden of vinyl. Deze materialen zijn verkrijgbaar in een houtlook, maar niet gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Benieuwd naar houtlook overzettreden?

Trap laten opknappen door specialisten

Er zijn tal van oplossingen om het gepiep en gekraak van de trap op te lossen. Is jouw trap toe aan een renovatie en wil je het gekraak door een vakman laten verhelpen? Schakel via Slimster de hulp in van maximaal 5 bedrijven. Vraag een gratis traprenovatie offerte aan en kom eenvoudig met specialisten in contact die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de vakmannen en kies de beste deal.

169 traprenovatie-specialisten vergelijken

Pro Stairs Traprenovatie
Christan Traprenovatie
Trap Xpress Traprenovatie Expert
Voordelige Traprenovatie
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina