Kleine keuken inspiratie: 5 tips inrichten kleine keuken - Slimster

5 tips voor kleine keuken inrichten

Danja Molendijk
Product Specialist
clock 23 sep. 2020 11:27

Help, je keuken is klein! Hoe kun je zo optimaal mogelijk een kleine keuken inrichten? Dat doe je met behulp van onze kleine keuken ideeën. Je vindt hier onder andere kleine keuken inspiratie voor het opbergen van spullen en tips voor lichtinval en keukenopstelling.

Meer keuken inspiratie opdoen?
 1. Lichte kleuren
 2. Veel (dag)licht
 3. Voldoende opberg- en werkruimte
 4. Zitplek aan de bar
 5. Juiste opstelling

Zorg voor lichte kleuren in je kleine keuken. Je ruimte lijkt hierdoor groter, dan wanneer je gebruikmaakt van donkere kleuren. Vind je spierwit saai? Dan zijn gebroken wit, beige of pastelkleuren misschien een mooie optie. Zorg dat niet alleen je keukenkastjes, maar ook je aanrechtblad en keukengrepen een lichte kleur krijgen, zoals lichtbruin of lichtgrijs.

thumbs-up
Met greeploze keukenfronten kun je je kleine keuken optisch vergroten!

Zorg, waar mogelijk, voor zoveel mogelijk daglicht in je keuken en daarnaast voor voldoende lampen. Zorg ervoor dat er overal in je keuken op elk moment van de dag licht schijnt, want dat maakt je keuken lichter en dat doet je kleine keuken groter lijken. Combineer hierbij direct, indirect en diffuus licht.

Kleine badkamer?

Het grootste probleem in een kleine keuken is dat je er weinig opbergplek en werkruimte in hebt. Hoe kun je dit probleem verhelpen? Hier zijn kleine keuken ideeën voor voldoende opbergplek en werkruimte:

 • Bovenkastjes, liefst met open kasten of glazen deuren (oogt ruimtelijker)
 • Planken aan de wand
 • Rekken aan de wand (voor bijvoorbeeld pannen en borden)
 • Stang met haken aan de wand (voor opscheplepels, gardes, scharen e.d.)
 • Verticale lades waarin je je spullen in lagen kwijt kunt
 • Planken in keukenkasten zo optimaal mogelijk indelen, zodat je er zoveel mogelijk spullen op kwijt kunt
 • Dubbele besteklade
 • Draaiplateau in een hoekkast
 • Inbouwapparatuur, waaronder een vaatwasser
 • Klein, stapelbaar serviesgoed
 • Kruidenpotjes met magnetische deksel, die je bijvoorbeeld aan je koelkast hangt
 • Magnetische strips voor messen en scharen
 • Snijplank op maat bovenop je fornuis of spoelbak
 • Organizers aan de binnenkant van keukendeuren voor bijvoorbeeld snijplanken en kruidenpotjes
 • Buffetkast in de woonkamer
 • Keukentrolley
lightbulb
Creëer opbergplek: ruim je kleine keuken op!
Geef je kleine keuken een flinke opruimbeurt. Zet alleen alles wat je echt nodig hebt in je kleine keuken. Alle andere spullen kun je ergens anders opslaan of wegdoen.
Kleine slaapkamer?

Kies in plaats van een tafel in je kleine keuken voor een bar, want dat bespaart ruimte! Zet de bartafel aan de wand of aan je aanrechtblad, zodat je nog meer plek in je kleine keuken overhoudt. Ander voordeel van een kleine keuken met bar is, dat je de barkrukken volledig onder je bartafel kunt plaatsen, waardoor je nog meer ruimte bespaart in je kleine keuken.

thumbs-up
Tafel in je keuken? Plaats een eetbank aan de wand!
Een kleine keuken inrichten met een eetbank is een goed idee als je een eethoek in je kleine keuken hebt. Dit zorgt ervoor dat je eethoek minder plek in beslag neemt. Nog meer plek overhouden in je kleine keuken? Hang (klap)stoelen aan de wand!
Kookeiland in kleine keuken?

Niet in elke kleine keuken past een kookeiland, maar toch is een kookeiland in kleine keuken soms toch mogelijk. Daarvoor is het belangrijk dat je weet hoe groot de minimale grootte van een kookeiland is:

 • Minimale afmeting kookeiland = 150 x 90 cm

En dan komt de volgende vraag: hoeveel loop- en werkruimte heb je nodig tussen het kookeiland en de keukenmuren en/of kastenwand?

 • Minimale loopruimte = 100 centimeter

Als je de kastenwand van je aanrecht, die je nodig hebt naast je kookeiland, haaks op je kookeiland plaatst, dan heb je een minimale breedte nodig van 90 cm (breedte kookeiland) + 200 centimeter (100 cm aan beide kanten). Je kleine keuken moet dus deze breedte hebben:

 • Minimale breedte keuken = 290 centimeter

Qua lengte heb je nodig 150 centimeter (lengte keuken) + 200 centimeter (100 cm aan beide kanten) + 60 centimeter (diepte kastenwand). Je kleine keuken moet dus deze lengte hebben:

 • Minimale lengte keuken = 410 centimeter

Heb jij een oppervlakte voor je keuken van 290 x 410 centimeter of kun je deze ruimte creëren met behulp van een aanbouw of verbouwing? Dan kun je je kleine keuken met eiland creëren.

Bedenk wel dat je in dit geval een minimaal kookeiland hebt en een minimale loopruimte. De vraag is of dit ideaal is. Met spelende kinderen kan beperkte ruimte onprettig zijn. En wanneer je met meerdere mensen aan het aanrecht staat, loop je elkaar voor de voeten. Ander nadeel van een kookeiland in kleine keuken is dat je hierdoor geen plek in je kleine keuken overhoudt voor een eettafel. Deze moet je in je woonkamer plaatsen, waardoor je daar weer minder plek overhoudt. 

Meer keuken inspiratie?

Het is belangrijk dat je bij het plaatsen van een nieuwe keuken of keukenrenovatie goed nadenkt over de keukenopstelling. Kies je voor een kleine rechte keuken, een hoekkeuken of een kleine u keuken opstelling? In een kleine smalle keuken kun je het beste kiezen voor een kleine rechte keuken of een hoek keuken opstelling.

Is de ruimte in je keuken wat breder? Dan heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kleine u keuken. Belangrijk is dat je voldoende loop- en werkruimte behoudt. Deze moet minimaal 1 meter zijn, maar liever iets meer, zodat je ook met meerdere mensen comfortabel in je keuken aan de slag kunt.

lightbulb
Kleine keuken écht te klein? Kijk naar uitbouwmogelijkheden!
Misschien kun je je kleine keuken vergroten als je een aanbouw in je tuin bouwt of kun je een ruimte die aan je keuken grenst gebruiken om je keuken te vergroten.
Kleine keuken uitbouwen?

Kleine keuken vernieuwen of renoveren

Met behulp van deze blog met kleine keuken inspiratie kun je je kleine keuken inrichten. Wil je je kleine keuken een flinke opknapbeurt geven? Dan kun je ook kiezen voor een nieuwe keuken of voor keuken renovatie. Op onze website vind je veel informatie over keukens:

Kleine keuken slopen?

Kleine keuken ontwerpen?

Kleine keuken schilderen?

Kleine keuken renoveren?

Nieuwe, kleine keuken?

Bij ons kun je keukenoffertes aanvragen, waarin je verschillende keukenspecialisten bij jou uit de regio met elkaar vergelijkt op prijs en kwaliteit. Zowel voor bestaande keuken renoveren als een nieuwe keuken kopen en/of plaatsen kun je offertes aanvragen.

Keukenspecialist nodig?