Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Hoe kan ik het soort glas in mijn ramen herkennen?
Ga naar

Hoe kan ik het soort glas in mijn ramen herkennen?

Wil je jouw glas vervangen of nieuw glas laten zetten? Of ben je gewoon benieuwd wat voor glas er nu in je ramen zit? Wij leggen je uit hoe je glas kunt herkennen en waar je op moet letten.

Hoe weet ik welk glas er in mijn ramen zit?

Er zijn verschillende soorten glas en het kan moeilijk zijn om de verschillende type beglazing te herkennen. Toch wil je soms weten welk glas je in je ramen hebt zitten, bijvoorbeeld als je jouw huis beter wilt isoleren.

Informatie over de fabrikant, het soort glas én de Ug-waarde kan je vinden in een bouwkundig rapport, taxatierapport of op de factuur van de beglazing. Maar hoe kun je zelf het glas herkennen?

Hoe kan je enkel glas herkennen?

gehard glas herkennen
  • 1 glasplaat

Je kan enkel glas herkennen aan 1 glasplaat tussen het kozijn. Bij nieuwbouwwoningen wordt enkel glas vaak nog alleen binnenshuis gebruikt, terwijl oudere woningen vaak nog buitenkozijnen met glas-in-lood en enkel glas hebben.

Meer over enkel glas?

Hoe kan je dubbel glas herkennen?

hr glas of dubbel glas herkennen
  • Aluminium strip tussen 2 glasplaten

Je kan dubbel glas herkennen aan de aluminium strip tussen 2 glasplaten. Staat op deze aluminium strip weinig tot geen informatie, dan gaat het om dubbel glas.

Ook kun je een vlam van een lucifer of aansteker tegen het glas houden. Zie je 4 vlammen met dezelfde kleur, dan gaat het om dubbel glas.

Meer over dubbel glas?

Hoe kan je HR glas herkennen?

hr glas herkennen vlam
  • Letters 'HR" op aluminium strip tussen 2 glasplaten

Je kan HR glas herkennen aan de letters HR op de aluminium strip tussen de glasplaten. Twijfel je nog en wil je het verschil tussen dubbel glas of hr glas herkennen? Houd dan een lucifer of aansteker tegen het glas. Door de speciale metaalcoating van HR glas krijgt het 2e of 3e vlammetje een andere kleur.

Meer over HR glas?

Je kunt HR+ glas herkennen aan de letters HR+ op de aluminium strip tussen de glasplaten.

HR++ glas is te herkennen aan de letters HR++ op de aluminium strip tussen de glasplaten.

HR beglazing onderscheiden HR, HR+ en HR++ is niet te onderscheiden met de vlamtest, aangezien de meeste HR beglazingen metaalcoatings hebben. Hierdoor kan het verschil alleen bepaald worden met de code op de aluminium strip.

Hoe kan je triple glas herkennen?

gelaagd glas herkennen
  • 2 aluminiumstrips tussen 3 glasplaten

Je kan drievoudig glas, ook wel HR+++ glas of triple glas genoemd, herkennen aan 2 aluminium strips tussen 3 glasplaten. Ook hier kun je eventueel de code herkennen op de aluminium strip tussen de glasplaten.

Meer over triple glas?

Nieuw glas laten plaatsen door vakman?

Wil je je glas te laten vervangen of wil je geheel nieuw glas laten zetten? Voor het beste resultaat laat je jouw beglazing en kozijnen tegelijkertijd vervangen, maar hierbij kunnen de kosten oplopen. Door meerdere offertes aan te vragen kom je in contact met specialisten die in jouw regio werken. Jij kiest vervolgens zelf het bedrijf met de beste deal.

Nieuwe beglazing in je woning?

Allround Vision logo
D&D Schilderwerken logo
HBM Projecten logo
DR Aannemingsbedrijf logo
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina