Hoe kun je afstanden meten in huis?

Hoe kun je afstanden meten in huis?
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Ga je jouw woning verbouwen of heb je net een woning gekocht? Het is belangrijk om de juiste afstanden van de ruimtes te weten. Maar hoe kun je het beste een ruimte in huis meten? Je hebt verschillende manieren:

  • Afstand meten met meetlint
  • Afstand meten met smartphone
  • Afstand meten met laser
Waarom de juiste afmetingen bepalen?
Voor iedere verbouwing zijn de juiste afmetingen noodzakelijk: van het plaatsen van zonwering tot een nieuwe dakkapel of nieuwe badkamer. De verkeerde maten kunnen je veel extra geld kosten.

Afstand berekenen met meetlint

In sommige gevallen gaat er niets boven het gebruik van een ouderwetse rolmaat of meetlint. Bij kortere afstanden is dit een prima optie. Zet het lipje van de rolmaat op, tegen of achter een randje zodat je eenvoudig de afstand kunt aflezen.

Afstand berekenen zonder meetlint

Heb je geen meetlint of rolmaat bij de hand? Wil je grotere afstanden berekenen, een ruimte of jouw hele woning op papier zetten? Dan zijn er andere manieren om eenvoudig de afstand te bepalen: de laser afstandsmeter of de smartphone.

Afstand berekenen met smartphone

Tegenwoordig zijn er verschillende apps op de markt waarmee je de afstand kunt meten. Je kunt kiezen uit diverse gratis of betaalde apps voor zowel iOS als Android.

afstand berekenen met laser

Afstand berekenen met laser

Een nauwkeurig manier van afstanden bepalen is het gebruik van een laser afstandsmeter. Deze laser bepaalt nauwkeurig én draadloos de afstand naar een zichtbaar meetpunt. Zo kun je eenvoudig de afstand bepalen tussen 2 muren door de afstandsmeter tegen een van de muren te houden. De meter doet de rest: handig!

De laser afstandsmeter is bruikbaar in en buiten huis én nauwkeurig bij metingen van grotere afstanden. Houd er wel rekening mee dat buitenshuis de meting beïnvloed kan worden door nevel, regen of felle zonnestralen.

afstand berekenen

Afstand berekenen zonder meten

Wist je dat je de afstanden kunt berekenen zonder te meten? Je kunt de afstand bepalen vanaf een bouwtekening of plattegrond. Hiervoor moet je wel weten op welke schaal de tekening is gemaakt. Is een tekening bijvoorbeeld 1:500? Dat betekent dat 1 cm in werkelijkheid 500 cm is.

Benieuwd hoe je een bouwtekening maakt?
Bouwtekening maken

Afstand laten meten door ervaren vakman

Hoe kun je afstanden meten in huis?

Wil je het risico van onjuiste maten door een meetfout voorkomen? Laat dan de afstand meten door een ervaren vakman. Via Slimster kom je eenvoudig in contact met regionale vakmannen die het inmeten voor je uit handen nemen. Vraag vrijblijvend tot 4 offertes aan voor jouw verbouwing en kies zelf het bedrijf die de klus mag opmeten en uitvoeren.

Woning verbouwen?
Offertes vergelijken