• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 123.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hoe meet je de afstand op?

Hoe meet je de afstand op?

Voordat je je woning gaat verbouwen is het altijd belangrijk om alles goed op te meten. Maar hoe kun je het beste een afstand meten of kun je de afstand tussen 2 punten berekenen? We vertellen je hier meer over in deze blog.

Waarvoor moet je de afstand meten?

Je moet voor bijna alle verbouwingen van je woning de afstand meten voor je kunt bepalen om hoeveel stucwerk het gaat, hoe breed je rolluik moet worden of hoe je je tuin kunt indelen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, anders kom je achteraf voor verrassingen te staan. Wil je dit voorkomen? Laat dan een ervaren vakman jouw verbouwing opmeten.

Afstand laten meten?

Hoe kun je de afstand meten?

Er zijn verschillende gereedschappen om de afstand tussen 2 punten te meten.

  • Afstand meten met mobiel
  • Afstand meten met laser
  • Afstand meten met rolmaat

Afstand meten met mobiel

Je kunt eenvoudig de afstand meten door gebruik te maken van je mobiel. Je kunt de afstand opmeten met een app voor iPhone of Android. In onderstaande video van iCulture zie je hoe dit werkt:

(Bron video: iCulture)

Afstand meten met laser

Een nauwkeurige manier van meten is door middel van een laser. Deze bepaalt nauwkeurig en draadloos de afstand tot een zichtbaar meetpunt. Hierdoor kun je makkelijk de afstand meten tussen 2 muren door de afstandsmeter tegen de muur te houden en de meter doet de rest.

Je kunt een laserafstandsmeter kopen bij een reguliere doe-het-zelf-winkel.

Afstand meten met rolmaat

Wil je de afstand meten tussen een wat kortere afstand? Dan kun je een rolmaat gebruiken. Op een rolmaat zit een lipje die je op, tegen of achter een rand kan haken, waarna je de afstand van de rolmaat af kan lezen.

Benieuwd hoe je bijvoorbeeld een trapleuning kunt inmeten met een rolmaat? Bekijk onderstaande video van RVSvakman:

(Bron video: RVSvakman)

Hoe kun je de afstand berekenen?

afstand berekenen

Naast het daadwerkelijk opmeten van een afstand, kun je de afstand berekenen vanaf een bouwtekening of plattegrond. Je moet hierbij rekening houden op welke schaal de bouwtekening getekend is. Zo houdt de schaal 1:500 in dat 1 cm op de tekening in werkelijkheid 500 cm is.

Benieuwd hoe je een bouwtekening maakt?

Afstand bepalen van kadastrale kaart

afstand bepalen

Wanneer je een schutting laat plaatsen in je tuin is de kans aanwezig dat je de erfgrens moet bepalen om zo eventuele problemen met buren te voorkomen. Wanneer je de afstand van je tuin moet meten is afhankelijk van de volgende situaties:

  • Tuinafscheiding laten plaatsen
  • Boom laten plaatsen
  • Tuinhuisje laten bouwen

Op de kadastrale kaart staan geen afmetingen vermeld, maar moet je door een landmeter op laten meten. Deze bepaalt waar jouw erfgrens ligt en waar je wat mag bouwen.

Meer over het Kadaster?

Afstand laten meten door ervaren vakman

Wil je het risico van onjuiste maten door een meetfout voorkomen? Laat dan de afstand meten door een ervaren vakman. Via Slimster kom je eenvoudig in contact met regionale vakmannen die het inmeten voor je uit handen nemen. Vraag vrijblijvend tot 5 offertes aan voor jouw verbouwing en kies zelf het bedrijf die de klus mag opmeten en uitvoeren.

Woning verbouwen?

Deel deze pagina