PVT-panelen

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Wil je zonnepanelen en zonnecollectoren, maar heb je een klein dak? Of wil je van het gas af met behulp van 1 systeem? Kijk dan of jouw woning geschikt is voor PVT-panelen. Deze PVT-panelen zorgen voor elektriciteit en warmte. Zo gebruik je de ruimte op je dak efficiënt en duurzaam.

Wat is een PVT-paneel?

PVT-panelen zijn hybride zonnepanelen. Een PVT-paneel is een combinatie van zonnepaneel en zonnecollectoren: je kunt energie (elektriciteit) en thermische energie (warmte) opwekken. Wat betekent PVT?

  • PV: zonnestroom (photovoltaïsch)
  • T: warmte (thermisch)

PVT-panelen zijn een combinatie van zonnepanelen en zonneboiler of zonnepanelen en warmtepomp.

Verschil PV en PVT-panelen?

Standaard zonnepanelen zijn PV-panelen: ze wekken zonnestroom op. PVT-panelen zijn PV-panelen + zonnewarmte (T): ze wekken dus zonnestroom en warmte op.

Waarom PVT-panelen?

  • Zonnepanelen en zonnecollectoren combineren
  • Ideaal voor klein dakoppervlak
  • Elektriciteit opwekken + water verwarmen
  • Geen / nauwelijks verschil met normale zonnepanelen qua uiterlijk

Soorten PVT-panelen

Er zijn grofweg 2 soorten PVT-panelen verkrijgbaar: de standaard PVT-panelen (zonnepaneel en zonnecollector in 1) en de warmtepomp PVT-panelen.

soorten pvt panelen
PVT-panelen laten installeren?
Vind beste specialist

Standaard PVT-panelen

pvt panelen

Hoe zien standaard PVT-panelen eruit? Een PVT-paneel heeft zonnecellen aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterkant van het paneel zitten zonnecollectoren. De PVT-panelen zijn aangesloten op een omvormer (stroom) en boilervat (warm water).

Hoe werken PVT-panelen?

Stroom opwekken

Hoe wordt de stroom opgewekt in een PVT-paneel? Er schijnt zonlicht op het zonnepaneel. Dit zonlicht wordt door het paneel omgezet in gelijkstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in bruikbare wisselstroom en stuurt deze stroom naar de meterkast.

Warmte opwekken voor boilervat

Aan de achterkant van het zonnepaneel zit een zonnecollector. Door deze collector stroomt koelvloeistof (glycol). De collector vangt de zonnewarmte op en de koelvloeistof warmt langzaam op.

Deze opgewarmde vloeistof wordt naar een boilervat gepompt. Daar geeft een warmtewisselaar de warmte af aan het (tap)water in het boilervat.

Kosten PVT-panelen

Wat kost een PVT-systeem op je dak? PVT-panelen zijn (nog) niet goedkoop, houd rekening met gemiddelde prijzen van € 8.000 - 16.000 per systeem. De PVT-panelen gaan wel ongeveer 30 jaar mee, waardoor je voldoende tijd hebt om de investering terug te verdienen.

Opbrengst PVT-panelen

Is de PVT-panelen opbrengst beter dan de opbrengst van zonnepanelen? Door de combinatie van zonnecellen en zonnecollectoren stijgt de elektriciteitsproductie met 5 - 10 % ten opzichte van monokristal zonnepanelen. De zonnecollector voert namelijk de warmte af uit het paneel, waardoor de zonnecellen beter kunnen presteren (een zonnepaneel werkt minder goed bij hogere temperaturen).

PVT-panelen installeren
Vind beste specialist

Warmtepomp PVT-panelen

warmtepomp paneel

Ben je op zoek naar 1 systeem voor het opwekken van stroom, het verwarmen van sanitair water en het verwarmen van je woning? Er zijn tegenwoordig ook PVT-panelen met warmtepomp verkrijgbaar. Dit zijn PVT-panelen die aangesloten zijn op een warmtepomp, waardoor ze ook je woning kunnen verwarmen.

Voordelen warmtepomp panelen

  • Werkt 24 uur per dag, ook ‘s nachts en bij bewolking
  • Kan warmte onttrekken uit lucht in de winter (tot -7 graden Celcius)
  • Hoog rendement
  • Voor nieuwbouw en bestaande bouw
  • Geen gasaansluiting meer nodig
  • Geschikt voor ieder type dak
  • Onderhoudsarm
  • Lange levensduur

Wat zijn warmtepomp panelen?

Warmtepomp panelen hebben ook zonnecellen aan de voorkant van het paneel en een warmtewisselaar aan de achterzijde. Het grote verschil is dat de achterkant van de panelen niet geïsoleerd is. Hierdoor kan er zoveel mogelijk warmte worden onttrokken aan de omgeving. Een warmtepomp paneel haalt zijn warmte uit de buitenlucht of het paneel zelf.

Omdat het paneel niet afhankelijk is van de zonnewarmte, kan er ook ‘s nachts en op koude dagen warmte onttrokken worden aan de omgeving. In tegenstelling tot normale PVT-panelen zijn warmtepomp panelen hierdoor ook rendabel in de winter. Het paneel onttrekt warmte uit de buitenlucht tot -7 graden.

In de zomer worden PVT-panelen extra warm als de zon schijnt. Deze warmte wordt gebruikt om tapwater te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp paneel?

Een warmtepomp paneel wekt stroom op en verwarmt water. Hoe werkt dit precies?

Stroom opwekken met warmtepomp paneel

Het zonnepaneel vangt zonlicht om en zet dit om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom gaat naar de omvormer, waar het wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt vervolgens gebruikt in huis.

Warmte opwekken met warmtepomp paneel

Daarnaast werkt het warmtepomp paneel als buitenunit van een warmtepomp. Via het warmtepomp paneel wordt er warmte onttrokken uit de buitenlucht. Ook de warmte van het zonnepaneel zelf wordt gebruikt.

De onttrokken warmte wordt gebruikt om de koelvloeistof in de warmtewisselaar op te warmen. Deze verwarmde koelvloeistof stroomt naar de warmtepomp. Daar wordt het gebruikt voor het verwarmen van het huis en/of het sanitaire water (in voorraadvat).

slimster
De warmtepomp vervangt de buitenunit van de warmtepomp en lijkt qua werking op een bodem warmtepomp. Er wordt alleen geen bodemwarmte gebruikt, maar omgevingswarmte.
Meer informatie
Bodemwarmtepomp

Kosten warmtepomp panelen

Wil je een volledig PVT systeem met warmtepomp in jouw woning voor duurzame stroom en duurzaam verwarmen? De kosten van warmtepomp panelen zijn ongeveer hetzelfde als een bodemwarmtepomp. Houd rekening met een prijs van € 15.000 - 25.000 voor een volledig systeem.

Warmtepomp paneel plaatsen
Vind beste specialist

Kan ik PVT-panelen maken van PV-panelen?

Heb je al zonnepanelen op je dak en wil je deze uitbreiden naar PVT-panelen? Nog niet veel bedrijven bieden de optie, maar er zijn zogeheten achter collectoren verkrijgbaar. Deze losse collectoren zijn te installeren achter PV-panelen, waardoor je een PVT-paneel krijgt. Dankzij deze losse collectoren ben je flexibel in je zonnepaneel keuze. Het meest bekend zijn de Boosters van Solar Energy Booster.

PVT-panelen plaatsen op jouw dak

PVT-panelen

Wil jij meer weten over PVT-panelen op jouw dak of direct een prijsofferte aanvragen? Vraag gratis en vrijblijvend pvt-panelen offertes aan via Slimster en kom in contact met vakspecialisten die in jouw regio actief zijn. Deze specialisten kunnen je adviseren over de mogelijkheden en voorzien van een goede prijsopgave. Je beslist vervolgens zelf wie de beste deal heeft.

Direct PVT-paneel specialisten vergelijken?

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis zonneboiler offertes?
Geheel vrijblijvend
PVT-panelen