Hoe werkt een zonneboiler?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Hoe werkt een zonneboiler? Ontdek hier alles over de werking van een zonneboiler, een zonneboiler met naverwarming en een zonneboilercombi.

hoe werkt een zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

 1. Zonnecollector op dak vangt de zonnewarmte op.
 2. Zonne-energie warmt de vloeistof in de buizen in de collectoren op. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonnewarmte oplopen tot wel 90 graden. Bij voldoende warmte wordt de vloeistof via leidingen naar het voorraadvat gepompt.
 3. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in het voorraadvat.
 4. Heb je een naverwarmer? Dan gaat er ook een leiding naar deze cv, combiketel of warmtepomp. De naverwarmer springt bij tot minimaal 60 graden, om legionella te voorkomen. Legionella is vooral aanwezig in stilstaand water tussen de 20 en 55 graden.
 5. Vanuit het voorraadvat wordt het verwarmde sanitairwater verspreid door het huis.
 6. Vanuit de naverwarmer wordt het verwarmingswater verspreid door het huis.

Heb je een zonneboilercombi? Dan wordt de geïntegreerde cv ingeschakeld als de zonne-energie niet voldoende is om het water te verwarmen.

Zonneboiler laten installeren?
Vind beste installateur
Circulatiepomp warm water niet uitschakelen.
Schakel de circulatiepomp die warm water naar het voorraadvat brengt niet uit in de vakantie. Deze pomp zorgt ervoor dat de temperatuur regelmatig boven de 60 graden komt, zodat legionella geen kans meer heeft.
zonneboiler werking

Het lukt in Nederland niet om het hele jaar door water te verwarmen op basis van zonne-energie. In de zomer (en vaak ook in de lente en herfst) is de zonneboiler doorgaans 100% rendabel. Maar in de winter is dit vaak 50%. Wil je toch gebruikmaken van het voorverwarmde water in het voorraadvat? Laat dan een naverwarmer aansluiten op de zonneboiler:

Is mijn cv geschikt voor naverwarming?

 • Cv ketel heeft een Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler)
 • Cv ketel heeft geen NZ-label, maar wel een indirect gestookte boiler
werking zonneboiler

Hoe werkt een zonneboilercombi?

Laat je een zonneboilercombi plaatsen? Deze zonneboilers zijn wat duurder, maar hebben dan ook een geïntegreerde cv-ketel. Je hebt dus geen aparte cv ketel meer nodig.

Een zonneboilercombi verwarmt niet alleen het water, maar zorgt ook voor de centrale verwarming. Een zonnecombiboiler werkt in principe hetzelfde als een zonneboiler: verwarmde vloeistof warmt via een warmtewisselaar het tapwater in het voorraadvat op. Het verschil is de rol van de geïntegreerde cv.

Geïntegreerde cv in zonnecombiboiler

Is er niet genoeg zonnewarmte? Dan wordt de geïntegreerde cv brander ingeschakeld om het water in het voorraadvat te verwarmen. Op deze manier heb je altijd warm water, ook als de zon niet (voldoende) schijnt.

Meer weten?
Zonneboilercombi
Zonneboiler installeren door vakman
Laat de zonneboiler altijd installeren door een ervaren installateur. Zo weet je zeker dat alles goed gemonteerd is en je optimaal profiteert van deze duurzame oplossing.

Beste deal vinden voor nieuwe zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboiler kopen en laten plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend zonneboiler offertes aan via Slimster en kom in contact met 3 installateurs die in jouw regio actief zijn. Door deze installateurs te vergelijken op prijs en kwaliteit vind je eenvoudig de deal die het beste bij je past.

Direct 279 zonneboiler installateurs vergelijken

R en r systems
GetGreener
Futurum installatie
DLE
Bureau voor Verduurzamen
Heel Nederland Duurzaam
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis zonneboiler offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een zonneboiler?