Opbrengst zonneboiler

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Met een zonneboiler kun je op een slimme en duurzame manier jouw water verwarmen. Een zonneboiler is een flinke investering die zich gelukkig in enkele jaren terugverdient. Wat is de opbrengst van een zonneboiler en hoelang is de terugverdientijd?

Rendement zonneboiler per seizoen

Het rendement van een zonneboiler verschilt per seizoen. In de zomer, en vaak ook in de lente en herfst, is een zonneboiler 100% rendabel. In de winter is dit niet geval, dan is het rendement gemiddeld 50%. Is een zonneboiler niet rendabel, dan springt de naverwarmer bij.

Wat kan ik besparen met zonneboiler?

Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler 50% van de kosten van warm water. Dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Hellingshoek zonnecollectoren
 • Legrichting zonnecollectoren
 • Woning isolatie
 • Soort zonnecollector
 • Afstand tussen zonnecollector & voorraadvat
 • Gebruik van zonneboiler

Hoe hoger het warmwaterverbruik, hoe interessanter een zonneboiler is.

Wat is de terugverdientijd van zonneboiler?

Benieuwd naar de terugverdientijd van een zonneboiler? Gemiddeld verdien je de investering van een zonneboiler in 10 jaar terug. Aangezien een zonneboiler ongeveer 25 jaar meegaat, profiteer je dus optimaal van je investering.

Zonneboiler installateurs vergelijken
Vind beste deal
zonneboiler rendement berekenen

1. Hellingshoek zonnecollectoren

Voor een maximaal rendement is het belangrijk dat de zonnecollectoren in de juiste hellingshoek worden geplaatst.

 • Zonnecollectoren plat dak
  Op een plat dak kun je goed de hellingshoek en positie van de collectoren (laten) bepalen.
 • Zonnecollectoren hellend dak
  De beste hellingsgraad is tussen de 30-40 graden. Maar alles tussen de 20-60 graden levert ook al een hoog rendement op.
Hellingshoek en legrichting zonneboiler

2. Legrichting zonnecollectoren

Voor het beste rendement worden de zonnecollectoren richting het zuiden, zuidoosten of zuidwesten gelegd. Leg je de collectoren in een andere richting? Dan daalt het rendement doorgaans met 20%.

Zorg ervoor dat de collectoren niet in de schaduw liggen van bomen of omliggende gebouwen. Ook dan zal het rendement lager uitvallen.

3. Isolatie van woning

Het heeft niet veel zin om een zonneboiler aan te schaffen voor een woning die niet goed geïsoleerd is. Dit is vooral van belang als je de zonneboiler ook gebruikt voor de centrale verwarming. Het is dan beter om eerst het warmteverlies tegen te gaan door je woning te isoleren.

Meer over isolatie?
Woning isoleren

4. Soort zonnecollector

Welke zonnecollector laat je plaatsen? Er zijn verschillende soorten collectoren. Zo hebben vacuümbuiscollectoren een beter rendement dan vlakke plaat collectoren. Wil je met vlakkeplaatcollectoren hetzelfde vermogen bereiken, dan heb je meer m2 collectoren nodig.

Meer weten?
Soorten zonneboilers

5. Waar gebruik je de zonneboiler voor?

Het rendement van een zonneboiler is ook afhankelijk van het gebruik. Sluit je enkel de kranen en douche aan? Of ga je de boiler ook gebruiken voor de wasmachine en de vloerverwarming? Hoe meer toepassingen een zonneboiler heeft, hoe beter het rendement is.

6. Afstand tussen collector en voorraadvat

Hoe kleiner de afstand is tussen de collector en het voorraadvat, hoe hoger het rendement is.

terugverdientijd zonneboiler

Beste deal vinden voor nieuwe zonneboiler

Opbrengst zonneboiler

Wil je ook profiteren van het rendement van een zonneboiler? Laat deze duurzame oplossing dan installeren door een ervaren installateur. Zo weet je zeker dat de zonneboiler correct geplaatst wordt en je dus ook optimaal profiteert van het rendement. Vraag gratis en vrijblijvend zonneboiler offertes aan bij Slimster en vergelijk betrouwbare installateurs die in jouw regio actief zijn. Je beslist zelf wie de beste deal heeft en jouw zonneboiler gaat plaatsen.

Direct zonneboiler installateurs vergelijken

R en r systems
GetGreener
Futurum installatie
DLE
Bureau voor Verduurzamen
Heel Nederland Duurzaam
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis zonneboiler offertes?
Geheel vrijblijvend
Opbrengst zonneboiler