• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Kosten ventilatie aanleggen

  Kosten ventilatie aanleggen of vervangen

  Ga naar
  Minimale kosten € 3.000,- Maximale kosten € 8.000,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 5.500,-
  Gemiddelde prijs mechanische ventilatie aanleggen.

  Kosten mechanische ventilatie laten installeren

  Wil je mechanische ventilatie laten installeren in een woning of bedrijfspand? Laat mechanische ventilatie altijd aanleggen door een deskundige installateur. Wat kost het aanleggen van mechanische ventilatie? Wat zijn de kosten van mechanische ventilatie reinigen? En waar moet je nog meer op letten?

  Heeft mijn woning mechanische ventilatie?

  • Bestaande mechanische ventilatie vervangen?

  Wil je de ventilatie in een bestaande woning verbeteren? Woningen die na 1975 gebouwd zijn, zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. Is jouw woning na 1975 gebouwd? Dan is er doorgaans al mechanische ventilatie aanwezig. Het vervangen van mechanisch ventilatie is goedkoper dan het aanleggen van een compleet systeem. Vaak is de ventilatiebox vervangen voldoende. Tenzij je overstapt naar balansventilatie. Dan zijn er meer ventilatiekanalen nodig.

  • Nieuwe mechanische ventilatie aanleggen

  Is jouw woning voor 1975 gebouwd? Dan is de kans groot dat er nog geen mechanische ventilatie aanwezig is, tenzij dit al op een later moment is toegevoegd. Het aanleggen van een volledig mechanisch ventilatiesysteem kost meer tijd en geld. Er zijn namelijk meer werkzaamheden nodig, zoals ventilatiekanalen plaatsen, gaten boren en ventilatiebox plaatsen.

  Geen breekwerk voor ventilatiekanalen? Wil je mechanische ventilatie in een ruimte, zonder al het breekwerk? Dan is decentrale mechanische ventilatie wellicht een optie.
  Meer weten?

  Mechanische ventilatie installeren kosten

  Wat kost mechanische ventilatie? We raden je aan mechanische ventilatie altijd te laten plaatsen door een ervaren bedrijf. Een goede montage van de ventilatiebox, installatie van de ventilatiekanalen en het inregelen en testen van het systeem zijn allemaal cruciaal voor een goede werking. Bekijk hier de prijzen van de verschillende ventilatiesystemen. In Nederland worden vooral nog C en D toegepast.

  Soort systeem
  Prijs
  Subsidie mogelijk?
  Ventilatiesysteem A € 1.500 - 2.000 Nee
  Ventilatiesysteem B € 2.500 - 3.000 Nee
  Ventilatiesysteem C € 3.000 - 4.000 Nee
  Ventilatiesysteem C+ € 3.500 - 4.500 Ja
  Ventilatiesysteem D met wtw € 5.000 - 8.000 Ja

  Prijs ventilatiesysteem inclusief plaatsen en inregelen.

  Ventilatiesysteem laten plaatsen?

  Kosten mechanische ventilatie vervangen

  Heb je al ventilatie en wil je het ventilatiesysteem vervangen? De kosten van mechanische ventilatie vervangen liggen lager dan een heel nieuw systeem. Het is doorgaans niet nodig om (nieuwe) ventilatiekanalen aan te leggen, wat in de prijs scheelt.

  Werkzaamheden bij Type C
  Prijs
  Ventilatiebox vervangen € 300 - 500
  Ventilatie wtw unit vervangen € 700 - 1.600
  Ventilatiesysteem vervangen?

  Waarom ventilatie installateur inschakelen?

  • Advies over beste ventilatiesysteem
  • Ventilatiekanalen plaatsen
  • Ventielen en roosters plaatsen
  • Ventilatiebox installeren
  • Mechanische ventilatie inregelen & testen
  • Onderhoud: los of onderhoudscontract
  • Ventilatie voldoet aan EPB-eisen
  • Optimaal binnenklimaat
  mechanische ventilatie inregelen

  Mechanisch ventilatiesysteem inregelen

  Mechanische ventilatiesystemen moeten volgens de EPB-wetgeving aan bepaalde ventilatienormen voldoen. Wat is inregelen? De ventilatie wordt zodanig ingesteld dat precies de juiste hoeveelheid lucht door de woning stroomt. Deze hoeveelheid lucht wordt ook wel ‘debiet’ genoemd. De luchtventielen en ventilator worden zo afgesteld dat ze minimaal de voorgeschreven debieten halen (volgens EPB-regelgeving).

  Het correcte inregelen van ventilatiesystemen is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Bij te weinig luchttoevoer heb je te weinig frisse lucht in huis. Bij te weinig luchtafvoer is er sprake van onnodige warmteverliezen.

  Hoe wordt een ventilatiesysteem afgesteld? Het inregelen verschilt per systeem (ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D), maar ziet er grofweg als volgt uit:

  Een ventilatiedeskundige sluit ramen en deuren (en zet ventilatieroosters open bij ventilatiesysteem C). Het ventilatiesysteem wordt dan op maximale capaciteit ingesteld en de deskundige meet hoeveel lucht er langs een meetapparaat komt. Door de aanvoer/afvoer verder te openen of sluiten kan hij de hoeveelheid lucht instellen. Ook het toerental van de ventilator is aan te passen. Het systeem wordt op deze manier zo afgesteld dat het voldoet aan de vastgestelde debieten volgens het EPB.

  Tip: om te blijven voldoen aan de EPB-regels mag je niet zelf de positie van de ventielen veranderen. Houd hier rekening mee tijdens het schoonmaken van de ventielen.

  Subsidie voor mechanische ventilatie

  Is er subsidie mogelijk voor mechanische ventilatiesystemen? Ventilatiesystemen vallen onder de SEEH subsidie, als aanvullende maatregel. Dit betekent dat je eerst 2 of meer energiebesparende maatregelen moet uitvoeren, voordat je recht hebt op de mechanische ventilatie subsidie. Er komen dan 2 soorten ventilatiesystemen in aanmerking voor subsidie:

  • Balansventilatie met wtw (ventilatie type D)
  • CO2 gestuurd ventilatiesysteem (ventilatie type C+)

  Ontdek meer over ventilatie met warmteterugwinning.

  Mechanische ventilatie reinigen kosten

  Mechanische ventilatie gaat gemiddeld 15 jaar mee. Om de levensduur te verlengen (en voor een optimale werking), is een goed onderhoud noodzakelijk. Hoe kun je mechanische ventilatie onderhouden en reinigen en wat kost dit?

  Zelf ventilatie schoonmaken (jaarlijks)

  Je kunt jaarlijks zelf de ventilatie schoonmaken. Haal de luchtventielen los en maak ze schoon met een sopje. Zorg er wel voor dat de ventielen in dezelfde stand blijven staan. Eventuele ventilatieroosters kun je met een stofzuiger schoonmaken.

  Bij balansventilatie met wtw moeten de filters jaarlijks vervangen worden.

  Kleine beurt (iedere 2 jaar)

  • Losse onderdelen reinigen
  • Filters vervangen
  • Ventilatiebox/ wtw-unit onderhoud & reinigen

  Grote beurt (iedere 4 - 6 jaar)

  Zelfde onderhoud als bij kleine beurt plus:

  • Ventilatiekanalen reinigen
  • Debietmeting + opnieuw inregelen systeem

  Mechanische ventilatie aanleggen of vervangen door installateur?

  Wil je mechanische ventilatie vervangen of een nieuw ventilatiesysteem aanleggen? Schakel de hulp in van een ervaren installateur. Vraag gratis ventilatie offertes aan bij Slimster en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. laat je vrijblijvend adviseren en vergelijk de bedrijven met elkaar. Je kiest zelf welke installateur jouw mechanische ventilatie gaat plaatsen.

  Direct ventilatie installateurs vergelijken

  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal