Nadelen spouwmuurisolatie & veelgemaakte fouten

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Spouwmuurisolatie is een populaire manier om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen, maar er zijn ook spouwmuurisolatie nadelen waar je rekening mee moet houden. Vooral bij oudere woningen, zoals jaren 30 woningen, kunnen er complicaties optreden. Het is belangrijk dat een vakkundig bedrijf de isolatie uitvoert en je woning goed inspecteert voordat je aan de slag gaat. Lees meer over spouwmuurisolatie.

Top 5 nadelen van spouwmuurisolatie

1. Verminderde ventilatie

Een veelvoorkomend probleem bij spouwmuurisolatie is de verminderde ventilatie. Doordat de luchtcirculatie in de spouw wordt geblokkeerd, kan vocht dat normaal door kieren naar buiten verdwijnt, zich ophopen in je woning. Dit kan leiden tot condensatie en schimmelvorming.

Zorg daarom voor voldoende ventilatie in je woning, bijvoorbeeld door mechanische ventilatie of het plaatsen van ventilatieroosters. Dit geldt ook voor de kruipruimte, die vaak via de spouw ventileert. Ventilatieroosters moeten vrij blijven om de luchtstroom in huis op peil te houden. Lees meer over de mogelijkheden voor mechanische ventilatie of kies voor een geavanceerder ventilatiesysteem D.

2. Slechte staat van voegwerk en stenen

Vochtproblemen kunnen ontstaan als het voegwerk of de stenen van je buitenmuur in slechte staat verkeren. Wanneer spouwmuurisolatie wordt aangebracht, kan de buitenmuur trager drogen na regenbuien. Als er scheuren of beschadigde voegen zijn, kan vocht makkelijker binnendringen en zorgen voor vochtplekken aan de binnenkant van de muur.

Laat het voegwerk en beschadigde stenen herstellen voordat je begint met spouwmuurisolatie. Overweeg ook om je buitenmuur te laten impregneren, zodat deze beter bestand is tegen vocht. Een specialist kan je helpen de staat van de muur te beoordelen en de nodige reparaties uit te voeren. Als de buitenmuur aan veel slagregen wordt blootgesteld, kan gevelisolatie een betere optie zijn dan spouwmuurisolatie.

Last van vochtproblemen?
Vochtbestrijding

3. Problemen met EPS-parels

EPS-parels zijn een populair isolatiemateriaal, maar ze kunnen problemen veroorzaken als ze niet goed worden aangebracht of als de woning niet geschikt is. Parels kunnen via roosters of kieren ontsnappen, waardoor de isolatiewaarde afneemt. Bij slechte verlijming kunnen ze bovendien gaan verzakken, wat leidt tot koudebruggen.

Zorg ervoor dat een specialist de spouwmuur inspecteert voordat EPS-parels worden gebruikt. Als je huis niet geschikt is voor dit materiaal, kun je overwegen om een ander isolatiemateriaal te kiezen, zoals glaswol of PUR-schuim. Laat ook controleren of alle openingen in de muur, zoals ventilatieroosters, goed zijn afgesloten om verlies van parels te voorkomen. Bekijk meer over de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie.

4. Onvoldoende breedte van de spouw

Spouwmuurisolatie werkt het beste als de spouw minstens 5 cm breed is. Bij een smalle spouw is het moeilijk om het isolatiemateriaal gelijkmatig te verdelen, waardoor er koudebruggen kunnen ontstaan. Dit vermindert de isolatiewaarde en kan vochtproblemen veroorzaken.

Als je spouw te smal is voor isolatie, zijn er andere opties om je huis te isoleren. Overweeg bijvoorbeeld gevelisolatie aan de buitenkant of het isoleren van binnenmuren. Gevelisolatie zorgt ervoor dat je buitenmuur geïsoleerd wordt, zonder dat je binnenruimte verliest. Binnenmuurisolatie kan een optie zijn als je geen veranderingen aan de buitenkant van je woning wilt. Beide opties zorgen voor een goede isolatiewaarde, zelfs bij smalle spouwmuren.

5. Niet elk bouwmateriaal is geschikt

Sommige bakstenen, zoals geglazuurde bakstenen of poreuze betonstenen, zijn minder geschikt voor spouwmuurisolatie. Deze stenen laten vocht moeilijk door of nemen juist te veel vocht op, wat kan leiden tot vorstschade of vochtproblemen.

Laat een specialist beoordelen welk type baksteen je hebt en of spouwmuurisolatie geschikt is. Bij geglazuurde bakstenen of poreuze stenen kan het beter zijn om de gevel te impregneren of een dampopen gevelbekleding aan te brengen. Dit helpt voorkomen dat vocht zich ophoopt in de muur en zorgt ervoor dat de buitenmuur kan blijven ademen.

Spouwmuur laten isoleren
Vergelijk offertes
spouwmuurisolatie valkuilen

Veelgemaakte fouten bij spouwmuurisolatie

Naast de eerder genoemde nadelen zijn er enkele veelgemaakte fouten die leiden tot spouwmuurisolatie problemen. Hier zijn de grootste fouten en hoe je ze kunt vermijden:

  • Onvoldoende ventilatie
    Zoals eerder genoemd, is ventilatie cruciaal om vochtproblemen te voorkomen. Gebrek aan ventilatie kan leiden tot condensatie en schimmelvorming. Zorg dat er voldoende ventilatieroosters zijn of overweeg een mechanisch ventilatiesysteem.
  • Spouwvervuiling
    In oude woningen is vaak bouwpuin of ander vuil in de spouw aanwezig. Als dit niet wordt verwijderd voordat de isolatie wordt aangebracht, kan dit leiden tot koudebruggen en vochtproblemen. Een grondige inspectie en het verwijderen van deze vervuiling is noodzakelijk voor een goed resultaat.

    Laat de spouw vooraf inspecteren met een camera (endoscoop) en eventuele vervuiling verwijderen voordat je begint met isoleren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, maar voorkomt problemen op de lange termijn.
  • Verkeerd isolatiemateriaal
    Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke woning. Kies daarom altijd voor het juiste materiaal op basis van de staat van je muren en de breedte van de spouw. EPS-parels of glaswol zijn vaak niet geschikt voor smalle spouwen of beschadigde muren.
slimster
Vochtproblemen door spouwmuur isoleren
Een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Sterker nog: spouwmuurisolatie gaat vocht en schimmel tegen. Hoe kan er dan toch vocht in huis ontstaan na isolatie? Onvoldoende ventilatie en een slechte spouwisolatie zijn de grootste oorzaken van vochtproblemen.

Hoe voorkom je vochtproblemen na spouwmuurisolatie?

Om vochtproblemen te voorkomen, is goede voorbereiding belangrijk. Laat altijd een grondige inspectie van de spouw en de buitenmuur uitvoeren. Ventilatie is hierbij van groot belang: zorg voor voldoende ventilatieroosters of mechanische ventilatie om de lucht in huis te verversen. Lees meer over de mogelijkheden van vochtbestrijding.

Daarnaast helpt het om de buitenmuur te impregneren, zodat deze beter bestand is tegen vocht. Dit is vooral belangrijk als je woning aan veel slagregen wordt blootgesteld. Heb je recht op subsidie? Bekijk of je in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie subsidie.

Vooronderzoek op de offerte
Controleer op de offerte of de inspectie vooraf, de kwaliteitseisen voor de uitvoering en de nacontrole benoemd zijn. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie nadelen

Spouwmuurisolatie laten uitvoeren door een vakman

Nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan veel voordelen opleveren, zoals een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat. Maar de nadelen van spouwmuurisolatie mogen niet worden genegeerd. Om problemen zoals vocht of koudebruggen te voorkomen, is het belangrijk om de isolatie te laten uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf. Vergelijk gratis spouwmuurisolatie offertes bij Slimster en laat je adviseren door een isolatiespecialist met de beste oplossing voor jouw woning.

Gratis spouwmuurisolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Nadelen spouwmuurisolatie & veelgemaakte fouten