Zonnestroomboiler niet terug te verdienen, warmtepompboiler efficiënter alternatief

Zonnestroomboiler niet terug te verdienen, warmtepompboiler efficiënter alternatief
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Onlangs introduceerde energiebedrijf Vattenfall de zonnestroomboiler als middel om terugleverkosten te voorkomen. De boiler, die overvloedige zonnestroom gebruikt om water te verwarmen, is echter inefficiënt en niet binnen zijn levensduur terug te verdienen. Dat concludeert duurzaamheidsplatform Slimster na eigen onderzoek. Een warmtepompboiler is volgens Slimster een veel beter alternatief voor wie slim met eigen zonnestroom wil omgaan.

De zonnestroomboiler van Vattenfall kost ongeveer €2500 voor een 120-liter model. Uitgaande van de terugleverkosten die Vattenfall zelf hanteert, zou de besparing voor een doorsnee huishouden hooguit 191 euro per jaar bedragen. Dat levert een geschatte terugverdientijd op van minimaal dertien jaar. Dit terwijl een boiler doorgaans tien tot vijftien jaar meegaat. Bovendien werkt de boiler alleen bij teruglevering van stroom, wat vooral in de zomer gebeurt. De rest van het jaar blijft een andere warmwaterbron, zoals een cv-ketel, nodig.

Hoe heeft Slimster dit berekend?

  • Kosten zonnestroomboiler: €2500 voor een 120-liter model.
  • Opbrengst zonnepanelen: uitgaande van een gemiddelde productie van 2.700 kWh per jaar met 8 zonnepanelen.
  • Terugleverpercentage: ongeveer 70% van de opgewekte stroom (1.890 kWh) wordt teruggeleverd aan het net.
  • Terugleverkosten Vattenfall: bij 1890 kWh teruglevering zijn de terugleverkosten €191 per jaar.
  • Terugverdientijd zonnestroomboiler: aanschafprijs van €2500 gedeeld door jaarlijkse besparing van €191 = 13 jaar.
  • In de praktijk zal het onmogelijk zijn om alle overtollige zonnestroom om te zetten in warm water, waardoor de daadwerkelijke terugverdientijd nog hoger zal zijn.

Warmtepompboiler veel efficiënter

Elektrische boilers, zoals de zonnestroomboiler, gebruiken alleen elektriciteit en hebben daardoor nooit meer dan 100 procent efficiëntie. Warmtepompboilers daarentegen gebruiken ook de energie uit de omgevingslucht en gebruiken daardoor al gauw drie keer minder elektriciteit. Een 120-liter warmtepompboiler kost, na subsidie, rond de €1800. In veel gevallen is het bovendien mogelijk de bedrijfstijden van een warmtepompboiler in te stellen, zodat ze bijvoorbeeld alleen in de middag - wanneer zonnepanelen stroom opwekken - aan het werk gaan. Op die manier worden ook de terugleverkosten verminderd.

vattenfall zonnestroom boiler niet efficiënt

Slimme stekker maakt ‘domme’ elektrische boiler 'slim'

Volgens Slimster kan zelfs een gewone elektrische boiler een voordeliger alternatief zijn voor de zonnestroomboiler. Een reguliere elektrische boiler van 120 liter kost inclusief installatie ongeveer €1200. Wie voor een tientje een slimme stekker koopt, kan eenvoudig instellen dat de boiler bijvoorbeeld alleen tussen 12:00 en 20:00 uur wordt ingeschakeld. Op deze manier kan de boiler worden geoptimaliseerd om gebruik te maken van zonnestroom, zonder de hoge aanschafkosten van een ‘zonnestroomboiler’. Ook een warmtepompboiler is overigens op deze manier eenvoudig ‘slim’ te maken.

"De zonnestroomboiler van Vattenfall klinkt als een slimme oplossing, maar blijkt in de praktijk vooral een dure en inefficiënte investering," zegt een woordvoerder van Slimster. "Een warmtepompboiler of een elektrische boiler met slimme stekker zijn veel betere opties voor consumenten die hun zelfopgewekte zonnestroom optimaal willen benutten."