Zonnestroomboiler: begrijpelijk idee, maar warmtepompboiler een slimmer alternatief

Zonnestroomboiler: begrijpelijk idee, maar warmtepompboiler een slimmer alternatief
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

AMERSFOORT - Het belang van het zelf gebruiken van zelfopgewekte zonnestroom wordt steeds groter. De zogeheten zonnestroomboiler lijkt daarbij een aantrekkelijke oplossing. Een stroomoverschot van je zonnepanelen wordt dan omgezet in warm water. Slimster wijst echter op de beperkingen en ziet de warmtepompboiler als een aanzienlijk efficiënter alternatief.

Bewust gebruikmaken van beschikbare CO2-vrije zonnestroom was, vanuit duurzaamheidsoogpunt, altijd al aan te raden. Maar met de afbouw van de salderingsregeling en de komst van terugleverkosten wordt dit ook financieel gezien steeds aantrekkelijker. De zonnestroomboiler lijkt een logische keuze, omdat deze uitsluitend draait op momenten dat er een overschot aan zonne-energie is. Het gevolg daarvan is echter dat de boiler maar een beperkt deel van het jaar effectief werkt.

Blijvende afhankelijkheid van fossiele energie

Is er niet of nauwelijks zon, wat grofweg van van oktober tot maart het geval is, dan zal de boiler weinig tot niets bijdragen aan je warmwaterbehoefte. Hierdoor blijf je voor de rest van het jaar afhankelijk van een andere warmwaterbron, zoals een cv-ketel. Dit betekent niet alleen extra kosten, maar ook een hogere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Temeer omdat het gebruiken van een elektrische boiler buiten de zonnige maanden om peperduur en nóg vervuilender is dan een gasgestookte cv-ketel.

Warmtepompboiler: een slimmer alternatief

Een warmtepompboiler is in dat kader een veel efficiënter alternatief. Deze haalt het grootste deel van zijn energie uit de omgevingslucht en verbruikt daardoor drie tot vijf keer minder stroom dan een elektrische boiler. Bovendien kun je een warmtepompboiler vaak zo programmeren dat deze draait in de uren waarin je zonnepanelen doorgaans het meeste opwekken. Hierdoor houd je meer zonnestroom over voor bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto, het draaien van de was of het opslaan in een thuisbatterij.

En lever je alsnog terug? Dan is het niet zo dat je daarvoor onderaan de streep ineens moet betalen. Terugleverkosten zorgen ervoor dat de vergoeding voor je zonnestroom lager wordt, niet negatief. Wil je de zekerheid dat je altijd een eerlijke prijs - namelijk de op dat moment geldende marktprijs - ontvangt voor je zonnestroom? Dan is een dynamisch energiecontract de beste keuze. Je hebt daarbij bovendien niet te maken met terugleverkosten.

warmtepompboiler een slimmer alternatief

Wat als je al een elektrische boiler hebt?

Slimster begrijpt dat huishoudens met een bestaande elektrische boiler overwegen deze slimmer aan te sturen. Daarvoor zijn al oplossingen beschikbaar, al zijn ze nog wel behoorlijk prijzig. Voor wie een volledig nieuwe boiler overweegt, blijft de warmtepompboiler de meest verstandige keuze.

Conclusie

De zonnestroomboiler biedt een begrijpelijke oplossing, maar blijkt in de praktijk beperkt inzetbaar en minder efficiënt dan alternatieven. Voor wie zijn zelfopgewekte zonnestroom echt slim wil benutten, is een warmtepompboiler een veel betere keuze. Slimster raadt consumenten daarom aan om bij de keuze voor een nieuwe boiler altijd te kiezen voor de meest duurzame en toekomstbestendige optie.