Inwoners van deze gemeenten kregen het vaakst een verduurzamingssubsidie

Inwoners van deze gemeenten kregen het vaakst een verduurzamingssubsidie
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Nergens in Nederland ontving zo’n groot deel van de inwoners sinds 2016 een subsidie voor de installatie van een warmtepomp als op Ameland. Inwoners van Hengelo visten daarentegen het vaakst uit de subsidiepot als het gaat om betere woningisolatie. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, op basis van data van de Regionale Klimaatmonitor en het CBS.

Bijna negen procent van de huishoudens op Ameland vroeg sinds de start van deze ISDE-subsidie in 2016 en subsidie aan voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Dat is allemaal het gevolg van de Amelandse plannen om “in 2035 volledig over te zijn op duurzame energie”. Het derde Friese Waddeneiland houdt de gemeente Tubbergen, dat 8,6 procent scoort, nog net onder zich. In zowel Amsterdam als Rotterdam daarentegen ontving slechts 0,4 procent van de huishoudens een ISDE-subsidie voor de installatie van een warmtepomp.

Hengelo koploper isolatiesubsidies

Subsidies voor isolatie worden toegekend per vierkante meter woonoppervlak dat geïsoleerd wordt. Dat is met iets meer dan veertien procent in Hengelo verreweg het meest. De nummer twee, Scherpenzeel, komt niet verder dan 9,2 procent, terwijl ook Stadskanaal en Tynaarlo net boven de negen procent scoren. Al met al is een duidelijke correlatie zichtbaar met het percentage koopwoningen per gemeente. Woningeigenaren kunnen immers zelf besluiten tot betere isolatie, terwijl huurders hiervoor afhankelijk zijn van hun verhuurder. Niet verwonderlijk dus dat met name de grote steden, met relatief veel huurwoningen, onderaan bungelen.

Bekijk hier per provincie de subsidiekampioenen:

Subsidiekampioenen per provincie

Inwoners van welke gemeenten ontvingen het vaakst subsidie voor een warmtepomp of betere isolatie?

Provincie Kampioen warmtepompsubsidie Kampioen isolatiesubsidie
Drente Aa en Hunze Tynaarlo
Flevoland Urk Noordoostpolder
Friesland Ameland Ooststellingwerf
Gelderland Rozendaal Scherpenzeel
Groningen Westerkwartier Stadskanaal
Limburg Peel en Maas Mook en Middelaar
Noord-Brabant Eersel Son en Breugel
Noord-Holland Koggenland Bloemendaal
Overijssel Tubbergen Hengelo
Utrecht Bunnik Utrechtse Heuvelrug
Zeeland Kapelle Borsele
Zuid-Holland Nieuwkoop Krimpen aan den IJssel

Subsidie dekt gemiddeld 30 procent

De mogelijkheid om subsidie aan te vragen neemt voor veel Nederlanders een belangrijke drempel om elektrisch te gaan verwarmen weg. Een warmtepomp is in aanschaf immers aanzienlijk duurder dan een nieuwe cv-ketel. Volgens de site van de Rijksoverheid dekt een subsidie gemiddeld 30 procent van de kosten. Bovendien is dit jaar de energiebelasting op gas gestegen en die op elektriciteit juist afgenomen. Slimster becijferde eerder al dat dit de terugverdientijd van een warmtepomp met twee jaar inkort. Ook blijft de salderingsregeling in elk geval tot 2027 behouden, wat voor huishoudens met zonnepanelen een extra voordeel betekent.

Hoogste Eco-Electric Index in Blaricum

Inwoners van deze gemeenten kregen het vaakst een verduurzamingssubsidie

Het hoge percentage subsidies voor warmtepompen is deels terug te zien in de ‘Eco-Electric Index’, die Slimster in februari openbaarde. Hiermee krijgt elke gemeente een score die aangeeft in hoeverre huishoudens ‘geëlektrificeerd’ zijn. Oftewel: hoezeer is fossiele energie al vervangen door duurzaam opgewekte elektriciteit? In dat onderzoek kwam Blaricum, met name door het hoge percentage woningen met een warmtepomp, als winnaar uit de bus. Opmerkelijk is dat inwoners daarbij lang niet altijd subsidie aanvroegen, zo blijkt nu. Andere gemeenten met een hoge EEC-score waren onder meer Rozendaal, Goes, Pijnacker-Nootdorp en Kapelle. In dit onderzoek werden naast warmtepompen ook zonnepanelen en elektrische auto’s meegewogen.