AMERSFOORT - Hoewel we een zachte week achter de rug hebben, is deze maand het stookseizoen toch echt begonnen. Veel huurders zullen echter zuinig aan doen en de verwarming het liefst nog even uit laten. Uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt namelijk dat bijna een op de zes Nederlanders in een huurwoning zich nog altijd regelmatig zorgen maakt over de energierekening. Dat is wel ruim de helft minder dan een jaar geleden.
In juni 2023 berichtte Slimster dat maar liefst een kwart van de Nederlanders zich ongerust maakte over de energierekening. Onlangs legde het duurzaamheidsplatform dezelfde stelling opnieuw voor aan een representatief panel van duizend Nederlanders, waarop ‘slechts’ 11 procent bevestigend antwoordde. “Dit is uiteraard nog altijd problematisch voor degenen die zich in zo’n situatie bevinden. De energieprijzen zijn ook nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de energiecrisis. Desondanks laat het wel zien dat we ons in rustiger vaarwater bevinden,” aldus eigenaar Marco Schuurman van Slimster.
Huurders het meest in de stress
De energiefactuur bezorgt met name mensen in huurwoningen nog altijd stress. Maar liefst 15,2 procent van de huurders geeft dit aan. Dat is nagenoeg het dubbele van het percentage woningeigenaren dat zich hier druk om maakt (7,7 procent). Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat bijna negen op de tien Nederlanders die met zogeheten ‘energiearmoede’ te maken hebben, in een huurwoning wonen. Een positieve ontwikkeling is dat een jaar geleden nog 31 procent van de huurders zich zorgen maakte om de energiefactuur. Dat percentage is dus gehalveerd.
Minder zorgen met zonnepanelen
Het verschil in zorgen tussen huurders en woningeigenaren kan volgens Slimster onder meer veroorzaakt worden door de aanwezigheid van zonnepanelen. De meeste zonnepanelen liggen immers op koopwoningen, en die drukken de energiekosten aanzienlijk. Dat maakt dan ook dat slechts 9,1 procent van de ondervraagden met zonnepanelen zich zorgen maakt over de energierekening, tegen 12,4 procent van de Nederlanders zonder panelen.
Over de meerwaarde van zonnepanelen is de laatste tijd desondanks veel te doen. Onder meer de invoering van terugleverkosten door energiebedrijven en het mogelijke einde van de salderingsregeling zorgen voor onduidelijkheid. Vorige week berichtte Slimster echter dat twee op de drie Nederlanders nog altijd verwachten dat zonnepanelen rendabel zijn. Het duurzaamheidsplatform schetst in dat onderzoek een verwachte terugverdientijd van 6,5 tot 9,6 jaar.
Betere isolatie heeft meest impact
Nog groter is de impact van isolatie. Onder Nederlanders die aangeven dat hun woning ‘verbeterde isolatie’ heeft, is het percentage dat zich ongerust maakt om de energiekosten liefst de helft lager dan onder mensen voor wie dit niet geldt (7,2 om 14,8 procent). Bij woningeigenaren is dit verschil nog aanzienlijk groter dan bij huurders.
Volgens Slimster-eigenaar Schuurman is isolatie dan ook de beste manier om komende winter energiekosten te besparen. Spouwmuurisolatie heeft daarbij doorgaans het meeste effect, maar door de regels rondom natuurvriendelijk isoleren kunnen de kosten daarvoor oplopen. “Het isoleren van de vloer kan daarom een goed en relatief eenvoudig uit te voeren alternatief zijn. Je bespaart hiermee al gauw zo’n tien tot vijftien procent op je gasverbruik”, aldus Schuurman.