Bidirectioneel laden: wat is het en hoe werkt dit?

Marvin Grouw
Content Manager
6 minuten

Een elektrische auto (EV) sluit je aan op een laadpaal om de accu op te laden. Stel je nu eens voor dat je dit proces kunt omkeren; je levert stroom van je auto terug naar de laadpaal. Dit noemen we bidirectioneel laden en hiermee kun je bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten van elektriciteit voorzien of stroom terugleveren aan het net. Meer weten? Wij leggen je op deze pagina precies uit wat bidirectioneel laden is, waar je rekening mee moet houden en wat alle mogelijkheden zijn!

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden lijkt misschien een lastige term, maar de naam verklapt eigenlijk al wat het betekent. 'Bi' staat voor twee en directioneel zegt wat over de kant waar iets heengaat. Bidirectioneel betekent dus dat je twee kanten op kan. In dit geval hebben we het over twee kanten op laden. Bij bidirectioneel laden kan de laadpaal stroom beide kanten opsturen. Dus van de laadpaal naar je elektrische auto en andersom.

Om deze vorm van laden aan te kunnen moet de laadpaal in staat zijn om gelijkstroom in wisselstroom om te zetten. Dit wordt gedaan door de omvormer in de laadpaal of door een ingebouwde omvormer in je elektrische auto.

Als je de auto oplaadt, wordt de wisselstroom van het elektriciteitsnet omgezet in gelijkstroom. De accu van je EV gebruikt namelijk gelijkstroom voor de aandrijving. Wil je terugladen naar de laadpaal? Dan wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom.

Bidirectioneel laden voordelen

Bidirectioneel laden heeft een aantal voordelen, namelijk:

 • Je kunt zelf opgewekte zonne-energie opslaan
 • Geld verdienen door overtollige stroom terug te leveren aan het net
 • Noodvoorziening als back-up bij stroomuitval
 • Geld besparen door in daluren te laden en in piekuren terug te leveren
 • Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de stroomprijs
Direct bidirectioneel laden?
Gratis laadpaal offertes
wat is bidirectioneel laden

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Als jouw elektrische auto bidirectioneel laden ondersteunt, kun je de auto eigenlijk als een soort thuisbatterij gebruiken. Je kunt de stroom na het opladen van je auto bewaren om bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Wek je ook nog eens je eigen zonne-energie op met zonnepanelen? Dan zorgt bidirectioneel laden ervoor dat je minder afhankelijk bent van het stroomnet.

Op dit moment wordt de techniek voor elektrische auto's die bidirectioneel kunnen laden nog volop verder ontwikkeld. Er zijn nog maar weinig EV's die geschikt zijn voor bidirectioneel laden en ook een geschikte laadpaal hiervoor is nog erg prijzig (vanafprijs 6000 euro).

Ben je op zoek naar een thuisaccu met hoge capaciteit, dan raden we je aan om toch een thuisbatterij te laten installeren door een professional.

Liever een thuisaccu laten plaatsen?
Gratis thuisaccu offertes

Wat zijn de mogelijkheden van bidirectioneel laden in 2024?

Op moment van schrijven zijn er weinig elektrische auto's en laadpalen die geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Bovendien is het laten plaatsen van een bidirectionele laadpaal een flinke investering. We verwachten dit jaar nog niet dat we massaal onze wasmachine laten draaien op stroom via onze elektrische auto's. Toch zijn er al een aantal mogelijkheden:

 • Vehicle to Grid (V2G)
 • Vehicle to Home (V2H)
 • Vehicle to Load (V2L)

We noemen bidirectioneel laden ook wel V2X, dit staat voor vehicle to everything. Hieronder vallen V2G, V2H en V2L. Hieronder lees je meer over deze verschillende technieken.

V2G (Vehicle To Grid) = van auto naar stroomnet

Vehicle to Grid is een techniek van bidirectioneel laden waarbij de laadpaal stroom uit de accu van je elektrische auto haalt en teruglevert aan het stroomnet. Het doel van dit terugleveren is om meer balans te krijgen tussen energiebehoefte en beschikbaarheid. We gebruiken vaak massaal op dezelfde momenten stroom, waardoor er te weinig groene stroom voor iedereen is. Door tijdens deze piekmomenten stroom terug te leveren van je EV, help je overbelasting van het stroomnet voorkomen.

Met V2G kun je slim laden door de auto tijdens daluren op te laden. Tijdens piekuren lever je terug en ontvang je een hogere vergoeding voor je stroom per kWh. Energieleveranciers en fabrikanten van elektrische auto's testen deze techniek momenteel om deze te perfectioneren.

V2H (Vehicle To Home) = van auto naar huis

Vehicle to Home houdt in dat je de stroom van je elektrische auto gebruikt om huishoudelijke apparaten van elektriciteit te voorzien. Zie het als een thuisbatterij op wielen. Voordeel is dat, wanneer je al een elektrische auto hebt, je niet meer hoeft te investeren in een aparte thuisbatterij. Met V2H kun je jouw EV laden tijdens daluren, wanneer de stroom goedkoop is. Tijdens de piekuren kun je stroom leveren aan je woning, wanneer de stroom duurder is. Hierdoor bespaar je geld op je energierekening.

V2L (Vehicle To Load) = van auto naar apparaten

Vehicle to Load is een mogelijkheid van bidirectioneel laden waarbij je de auto als een soort stopcontact gebruikt. Je kunt elektrische apparaten van stroom voorzien vanuit de accu van je EV. Tegenwoordig beschikken veel auto's echter al over een USB-aansluiting of vakje voor het draadloos opladen van je mobiele telefoon. V2L heeft op deze manier dus weinig meerwaarde ten opzichte van andere (elektrische) auto's.

Het opladen van apparaten gaat ongeveer net zo snel als wanneer je ze thuis zou opladen via het stopcontact. Bij sommige auto's heb je een speciale adapter nodig en andere modellen hebben een speciale aansluiting in het interieur zitten. Elektrische auto's die V2L aanbieden zijn te koop van merken als Volvo, Kia, BYD, Skoda en Hyundai.

Wil jij graag een bidirectionele laadpaal laten plaatsen?
Gratis laadpaal offertes

Welke auto kan bidirectioneel laden?

Benieuwd welke auto's geschikt zijn voor bidirectioneel laden? Op moment van schrijven zijn er nog weinig elektrische auto's die geschikt zijn voor V2X. In de nabije toekomst worden meer modellen verwacht die je kunt gebruiken als thuisaccu. Je hebt nu de keus uit twee EV's die bidirectioneel laden ondersteunen:

 • Kia EV9
 • Kia Soul
 • Nissan LEAF
 • Skoda Enyaq iV 80
 • Mitsubishi Outlander PHEV
 • Volvo EX90
welke auto kan bidirectioneel laden

Is bidirectioneel laden slecht voor de accu van je EV?

Sommige mensen zijn bang voor de invloed van bidirectioneel laden op de accu van hun elektrische auto. Momenteel is nog niet precies duidelijk of V2X laden slecht is voor je accu. De kans is aanwezig dat de extra laadbeurten de levensduur van de accu verkorten. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het effect van bidirectioneel laden op de accu van elektrische auto's.

Bidirectioneel laden met zelf opgewekte stroom van zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen en een elektrische auto? Dan kun je bidirectioneel laden met zelf opgewekte zonne-energie. Je gebruikt je opgewekte stroom voor je huishoudelijke apparatuur en het opladen van je auto. Door gebruik te maken van de vehicle to home (V2H) techniek kun je stroom terugleveren aan je wonig op momenten dat je geen eigen stroom meer opwekt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bespaar je dus op energiekosten. Je gebruikt immers het opgewekte stroom van je zonnepanelen efficiënter zelf.

Slimmer laden met een dynamisch energiecontract

Wil je zoveel mogelijk besparen op je energiekosten en effeciënt omgaan met je laad- en stroomkosten? Een dynamisch energiecontract is ideaal te combineren met bidirectioneel laden. Je profiteert van het stroomtarief zoals deze werkelijk is bij het inkopen. Op zonnige dagen of bij veel wind is de stroomprijs extra laag. Op deze momenten kun je jouw elektrische auto volladen. Is het bewolkt en windstil? Dan stijgt de stroomprijs per kWh en kun je gebruik maken van je (goedkopere) stroom uit de accu van je EV.

Gratis laadpaal offertes vergelijken

Bidirectioneel laden

Wil jij een laadpaal aan huis laten installeren en altijd je elektrische auto kunnen opladen? Bij Slimster kun je gratis 4 laadpaal offertes vergelijken van specialisten uit jouw regio. Laat je adviseren over de mogelijkheden van bidirectioneel laden en het slimmer gebruiken van je EV als thuisbatterij. Door direct offertes te vergelijken kun je gemakkelijk besparen op de kosten van jouw bidirectionele laadpaal!

Veelgestelde vragen over bidirectioneel laden

Direct ervaren laadpaal-specialisten vergelijken

SunTek Solar
Solar Lex
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
EnergieRemmers
Hydro Solar
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis laadpaal offertes?
Geheel vrijblijvend
Bidirectioneel laden: wat is het en hoe werkt dit?