Spraakverstaan
Sommige mensen kunnen alles horen wat er tegen hun gezegd wordt, maar niet verstaan. Vaak gaat het verstaan van gesprekken lastiger bij grote gezelschappen of in een luidruchtige omgeving. Mensen die hier last van hebben zijn vaak aan het einde van een dag bekaf, voornamelijk wanneer er die dag veel gesprekken worden gevoerd of presentaties worden gevolgd. Er moet veel moeite worden gedaan om een gesprek te kunnen volgen. Een typisch zinnetje is dan ook: “Wat zeg je?”. Dit noemen we slecht spraakverstaan en kan veroorzaakt worden door gehoorproblemen.
Merk jij dat je meer moeite hebt met het volgen van conversaties? Vraag een gratis hoortest aan via Slimster en laat je adviseren door een betrouwbare audicien in jouw dorp of stad.
Horen en verstaan
Horen doe je met je oren, maar verstaan doe je met je hersenen. Een geluid is een trilling die zich bijvoorbeeld via de lucht voortbeweegt. De oren zijn er om de trillingen op te vangen en sturen een geluidssignaal naar onze hersenen. De gehoorzenuw zorgt ervoor dat het geluidssignaal in de gehoorcentra van de hersenen komt.
Wanneer er een verkeerd signaal wordt gestuurd, moeten de hersenen harder werken om de geluiden om te zetten in woorden. De hersenen zetten vervolgens de geluiden om in woorden. Wanneer de hersenen de geluiden niet goed omzet, dan is het lastiger om de ander te verstaan.
Drie communicatieproblemen bij spraakverstaan
De meeste voorkomende klacht is dat mensen geluiden wel waarnemen, maar het niet verstaan. Dit probleem is onder te verdelen in drie communicatieproblemen. Deze zijn:
- Verlies van gehoorgevoeligheid: Dit houdt in dat men moeite heeft met het verstaan van zachte spraak. Wanneer mensen gehoorverlies hebben dan is het niet meer mogelijk om geluiden en spraak op de reguliere luidheidsniveaus te horen. Om dit op te lossen moeten zachte geluiden harder worden gemaakt. Dit kan een lichte vorm van gevoeligheidsverlies compenseren.
- Hoogfrequent verlies: Hierbij heeft men moeite met het horen van medeklinkers. Hierbij valt te denken aan de medeklinkers t, sh, f, p, s en th. Door dit communicatieprobleem kunnen andere woorden worden verstaan dan dat gezegd is. Een gesprek volgen wordt hierdoor lastig, maar ook het participeren in een gesprek is een moeilijke opgave.
- Focusverlies: Dit is moeite hebben met verstaan in een lawaaierige omgeving. Het lawaai hoeft hier vaak niet eens hard voor te zijn. Voor iemand met gehoorproblemen kan het lastig zijn om achtergrondgeluiden te onderscheiden van een conversatie.
De mate van problemen met spraakverstaan hangen van de persoon af. Sommigen hebben af en toe problemen met het verstaan van mensen, terwijl anderen hier constant moeite mee hebben.
Gratis hoortest via Slimster
Als jij problemen ondervindt met het verstaan van gesprekken, dan kun je jouw audicien om advies vragen. Er is helaas geen blijvende oplossing voor dit gehoorprobleem, maar de audicien kan wel met je kijken naar oplossingen om het horen en verstaan gemakkelijker te laten verlopen. De StAR gecertificeerde audicien zal eerst een geheel gratis hoortest bij je uitvoeren.
Zo kan jouw probleem goed in kaart worden gebracht. Vervolgens krijg je de uitslag en een passend advies. Wil jij deskundig advies van een audicien bij jou in de buurt? Vul dan bovenaan deze pagina jouw postcode in.