Mountainbike verzekering

Waarom fietsverzekering voor mountainbike?

De aankoop van een MTB/ATB (all-terrain-bicycle) is een flinke investering. Daarnaast neem je best wat risico’s wanneer je met hoge snelheid door de bossen scheurt. Stel dat je te maken krijgt met een val waardoor je fiets beschadigd raakt, of je fiets wordt gestolen. Dan is een fietsverzekering handig om achter de hand te hebben.

Kosten mountainbike verzekeren

Soort verzekering Premie per maand*
Mountainbike verzekering € 4 - 12

* Gemiddelde premie e-bike verzekering 2022 met een aanschafwaarde van € 1.000

Hoe hoger het aanschafbedrag van jouw MTB, hoe hoger de premie. Lees ook goed in de voorwaarden wat precies is gedekt. Vergelijk aanbieders van mountainbikeverzekeringen met elkaar of lees meer over de kosten van een fietsverzekering.

Wat betaal ik aan eigen risico mountainbike verzekering?

Aan eigen risico voor een ATB-verzekering betaal je soms niets. De bedragen liggen tussen de € 0 tot € 50 of rond de 20% van het verzekerd bedrag. Je kunt er ook vaak voor kiezen een hoger bedrag aan eigen risico te betalen. Kies je hiervoor? Dan gaat je maandelijkse premie omlaag.

Vergelijk de beste mountainbik verzekeringen
MTB-verzekering

Wat dekt een fietsverzekering voor een MTB?

Een mountainbike kun je net als een gewone stadsfiets verzekeren tegen schade en diefstal. Bij een reguliere fiets is het een harde eis dat een fiets op slot staat als bij diefstal wordt uitgekeerd. Een mountainbike heeft meestal geen slot. Vaak mag je dan een ART-gekeurd hangslot met twee sterren gebruiken. Kijk goed in de voorwaarden hoe een verzekeraar hiermee omgaat.

mountainbike verzekeren

Heb ik een mountainbike verzekering nodig?

Het verzekeren van een MTB is niet verplicht. Of jij jouw MTB wilt verzekeren is een eigen keuze. Ben jij een actieve sporter en kun jij niet zonder jouw fiets? Dan kan het handig zijn een verzekering af te sluiten. Mocht er wat gebeuren met jouw bike, dan ben je zeker van een financiële steun in de rug.

Voor- en nadelen van MTB verzekeren

De voordelen en nadelen van een ATB verzekeren komen overeen met een reguliere fietsverzekering. Uitzonderingen hiervoor zijn in het geval van een mountainbike:

 • Mountainbiken is een risicosport, fietsverzekering is heel zinvol
 • Mountainbike is niet altijd verzekerd bij diefstal, bekijk de voorwaarden die gelden voor het slot
 • Beschadiging die jouw mountainbike oploopt tijdens een wedstrijd soms niet gedekt

Voorwaarden mountainbike verzekering

Elke verzekeraar heeft eigen ‘regels’, ofwel polisvoorwaarden. De meeste aanbieders van een mountainbike fietsverzekering dekken de kosten van een MTB als deze alleen recreatief en niet voor wedstrijden wordt gebruikt. Je kunt denken aan de volgende dekkingen:

 • Vergoeding van het (gedeeltelijke) aankoopbedrag van de MTB bij diefstal
 • Pechhulp voor onderweg
 • Vergoeding van schade aan de mountainbike
 • Een vergoeding als jij schade oploopt door een ongeluk met de fiets

Geldt de verzekering ook voor mijn frametas, helm, fietscomputer?

Soms verzekert een aanbieder ook fietsaccessoires. Je kunt dan denken aan een fietshelm, GPS, fietsnavigatie, fietsslot etc. Verzekeraars willen graag weten welk bedrag aan accessoires je wilt meeverzekeren. Vaak vergoed een verzekeraar dit tot een vastgesteld bedrag bijvoorbeeld € 150.

Bewaar de bonnetjes van accessoires die je wilt meeverzekeren. Je kunt dan bij de verzekeraar aantonen wat het aankoopbedrag was.

Voor welke periode sluit ik een mountainbike verzekering af?

Je kunt jouw mountainbike op verschillende manieren verzekeren. Dat maakt het mogelijk zelf te bepalen voor hoelang je een verzekering afsluit. Hier kun je lezen welke soorten verzekeringen er zijn en wat de looptijden zijn van deze verzekeringen.

Wat heb ik nodig voor het afsluiten van een MTB verzekering?

Een verzekeraar heeft informatie van jou nodig om de juiste mountainbike te verzekeren. Ga je een fietsverzekering voor jouw ATB afsluiten? Dan is het handig om het het framenummer bij de hand te houden. Een mountainbike hoeft meestal geen slot te hebben. Tegen diefstal is een bike meestal wel verzekerd als het uit een afgesloten ruimte is genomen.

MTB verzekering vergelijken

Wil je een mountainbike verzekering afsluiten? Dat kan. Dan is het slim om aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo vind je de goedkoopste mountainbike verzekering met de juiste dekking. Slimster helpt jou een mountainbikeverzekering vergelijken. In de vergelijkingstool vind je verschillende aanbieders. De bekendste aanbieders van een MTB-verzekering op een rijtje:

 • Allianz mountainbike verzekering
 • ANWB mountainbike verzekering
 • Centraal Beheer mountainbike verzekering
 • ENRA mountainbike verzekering
 • HEMA mountainbike verzekering
 • Inshared mountainbike verzekering

 • Interpolis mountainbike verzekering
 • Kingpolis mountainbike verzekering
 • Laka mountainbike verzekering
 • Unigarant mountainbike verzekering
 • Univé mountainbike verzekering
 • ZLM mountainbike verzekering

Wat is de beste mountainbike verzekering?

Wil jij weten wat de beste verzekering is voor jouw MTB. Door in de vergelijkingstool van Slimster de gegevens van jouw fiets in te vullen, krijg jij een handig overzicht van verzekeringen die het best bij jouw passen. Zo kun je makkelijk een mountainbike verzekering vergelijken.

Beste MTB verzekering

Wat is de goedkoopste mountainbike verzekering?

De goedkoopste mountainbike verzekering heeft de laagste maandpremie. Een aanbieder bepaalt de premie van een verzekering aan de hand van een aantal factoren, zoals hierboven aangegeven. Wil jij jouw mountainbike verzekeren voor diefstal en met een hoog bedrag aan eigen risico? Dan heb jij een lage premie voor jouw mountainbike verzekering.

Een tweedehands mountainbike verzekeren, kan dat?

Mountainbike verzekering

Ja, het is mogelijk om een MTB te verzekeren die je van iemand hebt overgenomen. Het overnemen van een verzekering is echter niet mogelijk. Je sluit dus een nieuwe verzekering af. Je hebt een bonnetje of taxatierapport nodig om de waarde te bepalen van de mountainbike die jij wilt verzekeren. Een taxatie kun je krijgen van een fietsenmaker.