Waar buitenunit van warmtepomp plaatsen?

Waar buitenunit van warmtepomp plaatsen?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Ga je een warmtepomp plaatsen, dan heb je in veel gevallen een binnen- en een buitenunit. Maar waar kan je die buitenunit van de warmtepomp plaatsen? Bij het bepalen van de plek is het belangrijk om rekening te houden met eventueel geluidsoverlast door de warmtepomp.

Waar komt het geluid van warmtepompen vandaan?

Heb je een warmtepomp, dan is deze ook voorzien van een ventilator. Deze ventilator zorgt voor de verplaatsing van de buitenlucht en bevindt zich bij een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp in de buitenunit. Deze buitenunit staat vaak op het dak of in de tuin.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp wordt bepaald door het aantal toeren van de ventilator en compressor. Dit is weer afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Ook heeft de ene warmtepomp meer geluiddempende maatregelen dan de andere. Kortom: het geluidsniveau varieert per warmtepomp!

Warmtepompen worden gelukkig steeds stiller. De meeste buitenunits produceren gemiddeld 35 tot 40 decibel. Ter vergelijking: een vaatwasser haalt 60 decibel en een drilboor 95 decibel.

warmtepomp geluid

Hoe kan ik geluidshinder van warmtepomp voorkomen?

Je wilt uiteraard geen geluidsoverlast krijgen van je nieuwe warmtepomp of je buren opzadelen met geluidshinder van jouw duurzame oplossing. Het belangrijkste is om de warmtepomp op de juiste plek te installeren. De plek van de warmtepomp heeft namelijk effect op het geluid!

Binnendeel warmtepomp

Een cv ketel plaats je ook niet in de woonkamer en hetzelfde geldt voor de warmtepomp. Zet het binnendeel op de plek van de cv ketel, als dit mogelijk is. Zorg er in ieder geval voor dat het binnendeel op een goede, stabiele ondergrond staat of aan een stevige muur hangt.

Buitendeel warmtepomp

Denk bij de plaatsing van de buitenunit niet alleen aan jezelf, maar ook aan je buren. Plaats het buitendeel dus niet direct tegen je schutting of slaapkamerraam (ook niet het raam van de buren). Laat je adviseren over de optimale afstand tot alle tuinen en ramen.

Kan ik het warmtepomp geluid beperken?

Kan je de warmtepomp lastig op een plek zetten waar niemand er last van heeft? Dan kun je voor extra geluid beperkende maatregelen kiezen en de warmtepomp akoestisch ontkoppeld plaatsen. Denk hier aan trillingsdempers, een trillingdempende montagebalk of een geluidwerende omkasting. Ook kun je kiezen voor een nachtregeling, waardoor de warmtepomp ’s nachts minder draait én dus minder geluid maakt.

Vrijblijvend advies ontvangen van ervaren warmtepomp installateur?

Waar buitenunit van warmtepomp plaatsen?

Wil jij een warmtepomp installeren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag gratis warmtepomp offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met ervaren vakmannen, die je adviseren over de beste warmtepomp voor jou.

Direct ervaren warmtepomp installateurs vergelijken?

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal