De vlinderstruik is een aantrekkelijke plant: hij ziet er sierlijk uit, draagt een rijkdom aan geurende bloementrossen en lokt vlinders naar je tuin.
Als je deze uitbundige, langbloeiende struik goed snoeit en verzorgt dan blijft hij er jaar na jaar prachtig uitzien. Hoe en wanneer moet je een vlinderstruik snoeien? En wat heeft de vlinderstruik aan verzorging nodig?
De planttijd van een vlinderstruik is het voorjaar of het najaar. Plant de vlinderstruik in elk geval niet tijdens een vorstperiode.
De vlinderstruik plant je het beste op een zonnige plek. Zorg dat de vlinderstruik in vochtige, goed doorlatende grond staat.
Kan een vlinderstruik in de schaduw? Ja, ook dat kan. Je krijgt dan een iets minder uitbundige bloei, maar ook in de schaduw kan een vlinderstruik bloeien.
Kan een vlinderstruik in een pot? Ja, de vlinderplant kan zowel in de volle grond als in een pot worden geplant.
Het aantal vlinderstruiken dat je per m2 kunt plaatsen hangt af van het type vlinderstruik. De ene vlinderstruik wordt groter dan de andere. De meeste vlinderstruiken zijn groot, maar je hebt ook kleinere vlinderplanten. Deze kun je dichter op elkaar planten. De vlinderstruik plantafstand voor een heg is ongeveer 2 meter.
De bloeitijd van een vlinderstruik is van juni tot oktober. Het verschilt wel per vlinderstruik wanneer en hoe lang hij precies bloeit, maar het zal altijd in de periode van juni tot oktober zijn.
Je hebt vele soorten vlinderstruik, die allemaal een andere vlinderstruik hoogte hebben. Je hebt exemplaren van 0,5 meter tot 4 meter hoogte. Een vlinderstruik snoeien en vlinderstruik toppen zorgt ervoor dat de vlinderstruik iets kleiner blijft, dan de vlinderstruik hoogte die op het label staat.
Een vlinderstruik kun je goed combineren met andere bloeiende planten, zoals Lavendel, Zonnehoed en/of Hibiscus.
Waarom vlinderstruik snoeien?
Het terug snoeien van een vlinderstruik zorgt ervoor dat je de vlinderstruik verjongt, waardoor hij goed blijft bloeien. Ga je de vlinderstruik niet snoeien, dan veroudert de vlinderplant snel, waardoor hij minder bloeit en van binnen steeds kaler wordt. Je noemt een dergelijke struik ook wel een verhoute vlinderstruik.
Kun je een oude, verhoute vlinderstruik snoeien? Ja, je kunt de vlinderstruik terugsnoeien tot boven een paar nieuwe scheuten. Het kan een paar jaar duren, maar daarna krijg je weer een mooie bloeiende vlinderplant.
Wanneer snoei ik een vlinderstruik?
Een vlinderstruik terugsnoeien, wanneer doe je dat? Dat doe je 3x per jaar.
- In maart
- In juni
- In augustus/september/oktober
Het snoeien van een vlinderstruik in maart gaat anders dan een vlinderstruik snoeien in juni en vlinderstruik snoeien in augustus/september/oktober. Hieronder staat omschreven hoe je een vlinderstruik op de 3 tijdstippen moet snoeien.
Twee vlinderstruiken in je tuin? Snoei ze dan om en om! Het ene jaar snoei je de ene vlinderstruik, het andere jaar de andere. Zo zorg je ervoor dat ze op verschillende tijden in bloei staan en kun je nog meer genieten van je vlinderstruik en van de vlinders die hij aantrekt.
Snoeischaar kopen?
Hoe snoei ik een vlinderstruik?
De manier waarop je een vlinderstruik moet snoeien, hangt af van het tijdstip. Hoe moet je een vlinderstruik snoeien in het voorjaar? En hoe snoei je een vlinderstruik in juni en hoe snoei je een vlinderstruik in het najaar?
Vlinderstruik snoeien maart
Je vlinderstruik snoeien in het voorjaar wordt ook wel de hoofdsnoei genoemd. Het gaat hier om een flinke knipbeurt, die plaatsvindt op het moment dat de grootste vorstperiode erop zit, meestal maart. Hoe kort vlinderstruik snoeien in maart?
- Knip de vlinderstruik tot ongeveer 30 centimeter boven de grond terug.
Wil je je vlinderplant hoog houden? Dat kan ook. Dan knip je alleen de dunnere takken eraf en laat je de oudere dikkere takken staan.
Vlinderstruik snoeien begin juni
In juni gaat de vlinderstruik razendsnel groeien en bloeien. Daarom moet je begin juni de vlinderstruik toppen.
- Knip de versgevormde topjes eraf. Doe dit 1x.
Een vlinderstruik toppen zorgt ervoor dat de struik steviger wordt, meer vertakt en gaat bloeien aan het einde van elke tak.
Vlinderstruik snoeien augustus/september/oktober
Je vlinderstruik snoeien in het najaar noem je vormsnoei. Je zorgt ervoor dat de struik weer vorm krijgt, gaat de vlinderstruik fatsoeneren. Dit doe je zodra je ziet dat de eerste bloeipluimen aan het einde van de takken komen.
- Knip uitgebloeide bloemen weg. Doe dit dagelijks.
Als je uitgebloeide bloemen wegknipt, zorg je ervoor dat de vlinderstruik nieuwe bloemtoppen blijft maken. Tot in oktober blijft de vlinderplant bloeien.
Vlinderstruik verzorging
Het terug snoeien van een vlinderstruik is nodig, maar wat heeft een vlinderstruik nog meer nodig?
- Vlinderstruik bemesten: Geef je vlinderplant voeding in het voorjaar, zodat hij een goede start maakt voor het nieuwe bloeijaar. Vooral een vlinderplant in pot heeft hier baat bij, maar een vlinderplant bemesten is niet noodzakelijk.
- Bladluis in vlinderstruik bestrijden: Op de jonge uitlopers van de vlinderstruik kunnen bladluizen gaan zitten. Hierdoor gaan bladeren krullen en uiteindelijk loslaten, waardoor de vlinderstruik er minder mooi uit gaat zien. Koop een bladluis bestrijdingsmiddel (deze kan ook biologisch zijn) en ga de luis op vlinderstruik bestrijden.
- Geef de vlinderstruik regelmatig water: 1 keer per dag met de gieter en in warme periodes wat meer.
Kleurrijke zomers met de vlinderstruik
Ga op de juiste manier je vlinderstruik snoeien en verzorgen en geniet van kleurrijke zomers met een uitbundig bloeiende plant met prachtige bloemtrossen en daaromheen vele vlinders!
Heb je geen zin en/of tijd om zelf je tuin te onderhouden? Dan is een hovenier misschien een goed idee.