Heb jij leidingen lopen door onverwarmde ruimtes? Grote kans dat je veel onnodige warmte verliest via deze leidingen. Ongeïsoleerde verwarmingsbuizen, radiatorleidingen en warmwaterleidingen geven veel warmte af, wat betekent dat je meer stookt dan nodig is. Gelukkig kan je eenvoudig verwarmingsbuizen isoleren. Hier hoef je geen expert voor in te schakelen, je kunt dit goed zelf doen. In dit artikel lees je alles over leidingisolatie.
Waarom leidingisolatie?
- Onnodige warmteafgifte warmwater- en cv-leidingen
- Koudwaterleiding beschermen tegen bevriezing
- Lagere energierekening
- Geluidsoverlast tegengaan
Waar verwarmingsbuizen isoleren?
Waar wil je verwarmingsbuizen isoleren? Leidingisolatie is vooral nuttig in onverwarmde ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een onverwarmde zolder, de kruipruimte of garage. Hoe kouder een ruimte is, hoe meer warmte verloren gaat uit de leidingen.
Tip: isoleer zowel de aanvoerleiding als retourleiding. Beide leidingen verliezen warmte.
Soorten leidingisolatie
Welke opties heb je voor de isolatie van verwarmingsbuizen? Er zijn verschillende soorten buisisolatie te koop. Je kunt normale buisisolatie kopen of zelfklevende buisisolatie. Zelfklevende isolatie kan je heel makkelijk aanbrengen dankzij de zelfklevende plakrand.
Ga je verwarmingsbuizen isoleren? Dan ontkom je niet aan de isolatie van bochten en splitsingen. Je kunt buisisolatie zelf op maat snijden. Wil je het jezelf makkelijker maken? Je kunt ook kant en klare bochten en splitsingen kopen.
Materiaal leidingisolatie
De meeste buisisolatie is gemaakt van schuimrubber. Er is ook glaswol buisisolatie, maar dit is niet eenvoudig zelf te plaatsen. Je hebt hier beschermende kledij voor nodig en het is lastig zelf aanbrengen.
Ben je op zoek naar witte isolatie voor verwarmingsbuizen, omdat dit minder opvallend is? Verwarmingsbuis isolatie in de kleur wit is verkrijgbaar. De meeste schuimrubberbuizen zijn zwart, maar er zijn ook witte schumrubber buizen. Een andere mogelijkheid is kiezen voor noppenfolie als isolatiemateriaal voor je verwarmingsbuizen. Dit is doorzichtig, waardoor je de witte verwarmingsbuizen blijft zien.
Verwarmingsbuizen isoleren in 3 stappen
Isoleren van verwarmingsbuizen, hoe doe je dat? Dit kan op 2 manieren: je kunt je radiator leiding isoleren met glaswol of met schuimrubber buizen. Ga je zelf verwarmingsbuizen isoleren? Kies dan voor schuimrubber buizen in plaats van glaswol.
1. Meten
Meet je leidingen: hoeveel meter buisisolatie heb je nodig? Koop ruim in en houd in gedachten dat je voor bochten meer materiaal nodig hebt. Tel alleen de buizen mee in onverwarmde ruimtes.
2. Buisisolatie kopen
Nu je weet hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt, kan je de buisisolatie kopen. Je kunt leidingisolatie kopen in (online) bouwmarkten. Zorg dat je niet alleen de lengte weet van de buizen, maar ook de dikte van de buizen hebt gemeten. Zo weet je zeker dat de isolatie ook om de buizen past.
3. Verwarmingsbuizen isoleren
De rechte stukken isoleer je eenvoudig met schuimrubber. Je hebt schuimrubber met een sluitmechanisme, waarbij je de naden eenvoudig dichtklikt en schuimrubber zonder sluitmechanisme, waarbij je de naden moet dichtlijmen.
Voor bochten en splitsingen moet je de isolatie op maat snijden (tenzij je kant en klare bochten/splitsingen hebt gekocht). Je kunt buisbochten/splitsingen op verschillende manieren isoleren:
-
Snijd in bochten V-vormige partjes aan 1 kant van de buis en plaats deze aan de kopse kant.
-
Snijd bij T-splitsingen aan beide kanten van de buis een hoek van 45 graden. Snijd ook in het rechte passtuk 2 hoeken van 45 graden (naar binnen toe). Lijm de 2 schuimrubber buizen aan elkaar.
-
Snijd bij twee stukken isolatie een hoek van 45 graden af. Schuif de uiteinden aansluitend tegen elkaar en plak af met tape voor een dichte verbinding.
Wanneer verwarmingsbuizen laten isoleren door specialist?
Meestal is zelf verwarmingsbuizen isoleren een goede en goedkope optie. Maar in sommige gevallen schakel je liever de hulp in van een specialist:
- De leidingen zijn lastig bereikbaar
- Je hebt geen tijd
- Je wilt glaswol gebruiken
Als je een specialist inschakelt voor isolatie van verwarmingsbuizen, ben je verzekerd van verwarmingsbuis isolatie van goede kwaliteit en bovendien krijg je garantie op je isolatie van verwarmingsbuizen.