• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 149.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Is isolatie schadelijk voor je gezondheid?
Ga naar

Is isolatie schadelijk voor je gezondheid?

Er zijn veel discussies over het gevaar van isolatiemateriaal, maar is isolatie schadelijk voor je gezondheid of is dit een fabeltje? In deze blog leggen we je uit hoe isolatiemateriaal gemaakt wordt en of het schadelijk is voor je gezondheid.

pur schadelijk voor gezondheid

Wat is PUR-schuim?

PUR-schuim, in termen ook polyurethaan genoemd, wordt gemaakt van polyol en isocyanaat. De 2 componenten bestaan uit: koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Wanneer deze 2 componenten samengevoegd worden ontstaat er een chemische reactie en komt er veel warmte vrij, waardoor er een koelmiddel toegevoegd wordt.

PUR schuim wordt vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie en kruipruimte isolatie. Wanneer PUR-schuim aangebracht wordt, dan is dit in ongeveer 2 minuten opgeschuimd en uitgehard. PIR isolatie lijkt op PUR, maar heeft een betere isolatiewaarde en is minder brandbaar.

Is PUR isolatie schadelijk voor gezondheid?

Uitgeharde PIR en PUR schuim zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Echter wordt altijd geadviseerd om een aantal uren na het aanbrengen niet thuis te zijn. Dit heeft namelijk te maken met stoffen die vrijkomen bij het spuiten van PUR schuim isolatie, maar dit geldt alleen bij vloeibare PUR en niet bij uitgehard PUR. Daarom zie je vakmannen altijd beschermende kleding dragen.

Woning laten isoleren met PUR?
eps parels schadelijk

Wat is EPS?

EPS, ook wel geëxpandeerd polystyreen of in de volksmond piepschuim genoemd, is gemaakt van aardolie en aardgas. Polystyreen bestaat uit: koolstof en waterstof. Doordat EPS gemengd wordt met warm water en later verhit wordt, ontstaan er EPS-parels.

EPS parels kunnen zowel los als in platen gebruikt worden als isolatiemateriaal. EPS parels worden gebruikt voor kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie.

Zijn EPS-parels giftig?

EPS parels zijn niet giftig en zijn volledig recyclebaar, zolang het op de juiste manier aangebracht wordt. Echter is EPS niet milieuvriendelijk, omdat het van kunststof gemaakt wordt.

Woning isoleren met EPS-parels?
glaswol of steenwol schadelijk

Wat is glaswol?

Glaswol is gemaakt van zand, gerecycled glas, soda en kalksteen. De grondstoffen worden in een oven omgesmolten tot vloeibaar glas, waarna deze, net als een suikerspin, tot glaswoldraden geslingerd worden. Glaswol is niet brandbaar en lost niet op in water, waardoor het perfect te gebruiken is voor vloerisolatie, dakisolatie en binnenmuur isolatie.

Wat is steenwol?

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is gemaakt van diabaas (stollingsgesteente) of basalt (natuursteen). Steenwol wordt, net als glaswol, in een oven gesmolten en tot steenwoldraden geslingerd, zoals een suikerspin. Steenwol is volledig recyclebaar en is niet brandbaar, waardoor het ideaal isolatiemateriaal is voor (warme) leidingen, vloerisolatie, dakisolatie en binnenmuur isolatie.

Steen- en glaswol schadelijk voor gezondheid?

Steenwol en glaswol zijn niet schadelijk voor je gezondheid en bevatten geen ziekteverwekkende stoffen. Steenwol en glaswol isolatie vallen namelijk onder de 4e categorie van de Richtlijn 97/69/EG van de Europese Commissie. Ga je zonder beschermende kleding zelf aan de slag, dan zal je last krijgen van jeuk en irritatie aan de huid.

Woning isoleren met glas- of steenwol?
pur isolatie vloer gezondheid

Isoleren door ervaren vakman

Laat je woning isoleren door een ervaren vakman die weet wat ie doet. Door meerdere isolatie offertes op te vragen en meerdere vakmannen te vergelijken is er geen enkel risico aanwezig. Zo weet je zeker dat goed isolatiemateriaal geplaatst wordt door een vakman en heb je garantie op het aanbrengen van de isolatie.

Woning isoleren door vakman?

Toch zelf aan de slag?

Wil je liever zelf je woning isoleren? Dan kun je dit in sommige gevallen zelf doen als je een beetje handig bent. Zo kan je je zolder of vloer isoleren, maar andere isolatie werkzaamheden zul je toch aan een professional moeten uitbesteden.

Bij het zelf isoleren is het verstandig om beschermende kleding, handschoenen en mondmaskers te dragen. Ook is het verstandig om je woning goed te ventileren tijdens het aanbrengen van de isolatie.

Ga je toch zelf aan de slag? Dan heb je kans op de volgende risico's:

  • Verkeerd aanbrengen van isolatiemateriaal
  • Onstaan van lekkages en koudebruggen
  • Meer tijd en kosten kwijt
  • (Eventueel) extra kosten om het te herstellen
  • Inademen van giftige stoffen
  • Jeuk en irritatie aan de huid

Vergelijk ervaren isolatie bedrijven

Wil je geen eventuele gezondheidsrisico’s oplopen, dan is het verstandig om een ervaren vakman in te schakelen. Ervaren isolatiebedrijven kennen de risico’s en hebben ervaring met het isoleren van je woning. Via Slimster kom je eenvoudig in contact met meerdere isolatiebedrijven. Jij vergelijkt maximaal 5 isolatie offertes en kiest het isolatiebedrijf met de beste deal.

Direct isolatie specialisten vergelijken

BSB ETS isolatie logo
Isoltrend logo
Energiecontrol logo
ISOhome logo
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina