• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 123.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Wat is 'het Kadaster'?

Wat is 'het Kadaster'?

Wanneer je je tuin gaat verbouwen of je huis verkoopt, dan kan je te maken krijgen met het Kadaster. Maar wat is het Kadaster en wat doet het Kadaster? Dat vertellen we je in deze blog.

Het Kadaster

Het Kadaster is een openbaar register van de overheid waar alle gegevens over woningen verzameld worden. Naast gegevens van woningen staan er ook andere gegevens in vermeld van kabels, leidingen etc. Het gaat hierbij om gegevens als bouwjaar, oppervlakte en locaties. Veel van deze gegevens zijn vrij toegankelijk, maar je kunt ook specifieke rapporten aanvragen.

Wat doet het Kadaster?

Het Kadaster registreert en beheert alle gegevens. Zo wordt er geregistreerd wat er gebeurt met woningen, wie de eigenaar is en wat de afmetingen zijn. Deze worden dan weergegeven op een kadastrale kaart. Ook kun je bij het Kadaster terecht voor bestemmingsplannen.

Bekijk in onderstaande video van het Kadaster wat zij doen:

(Bron video: Het Kadaster)

Waar zit het Kadaster?

Wil je informatie opvragen bij het Kadaster of heb je vragen rondom een verbouwing? Je kunt telefonisch contact opnemen met het Kadaster of bekijk het adressenoverzicht van het Kadaster.

Wanneer heb je te maken met het Kadaster?

Hieronder vind je verschillende situaties wanneer je te maken hebt met het Kadaster:

 • Verkoop van woning
 • Koop van woning
 • Onduidelijke erfgrens
 • Planten van boom of heg
 • Conflict met buren

(Ver)kopen van woning

De gemeente kan een woning kopen of verkopen, waardoor er nieuwe grenzen ontstaan. De nieuwe grens wordt dan vastgelegd en geregistreerd in het Kadaster. Vaak wordt dit geregeld door een makelaar, maar je kunt dit ook zelf regelen bij het Kadaster.

Verbouwen van tuin

Wanneer de erfgrens onduidelijk is, dan kan een landmeter de erfgrens bepalen. Wil je dus een schutting laten plaatsen, een boom laten planten of een tuinhuis laat bouwen aan de rand van jouw tuin, dan zal je eerst het Kadaster moeten inschakelen om problemen met de buren achteraf te voorkomen.

Welke gegevens heeft het Kadaster?

gegevens van kadaster

Wanneer je een woning gaat kopen, verkopen of verbouwen dan kan je de volgende gegevens bij het Kadaster opvragen:

Eigendomsinformatie

Bij het Kadaster kun je eigendomsinformatie opvragen over de eigenaar en het eigendom van de woning. Hierin staan gegevens vermeld van de eigenaar, of het een monumentaal pand is, de oppervlakte van de woning en de laatst bekende verkoopprijs.

Hypotheekinformatie

Je kan bij het Kadaster ook hypotheekinformatie van woningen opvragen. Wanneer je deze gegevens opvraagt, dan krijg je informatie over de hypotheekverstrekkers, datum en waarde van de huidige hypotheek.

Koopsominformatie

Wanneer je koopsominformatie opvraagt, dan vraag je de verkoopprijs van een bepaald postcodegebied op. Wanneer je je woning gaat kopen of verkopen, dan kan deze informatie erg handig zijn voor het inschatten van de waarde. Je krijgt dan gegevens over het huisnummer, de verkoopdatum, verkoopprijs en oppervlaktes van meerdere woningen die verkocht zijn in het postcodegebied.

Woningrapport

Je kunt ook een uitgebreid woningrapport opvragen bij het Kadaster. Wanneer je een woningrapport aanvraagt dan ontvang je de volgende gegevens:

 • Informatie over de eigenaar
 • Kaart van de omgeving
 • Kadastrale kaart
 • Bouwjaar en oppervlakte woning
 • Foto's van woning en straat
 • Monumentale status
 • Energielabel woning
 • Geschatte woningwaarde
 • Verkoopprijzen vergelijkbare woningen
 • Prijsontwikkeling nabijgelegen woningen

Kadaster inschakelen bij verbouwing

Laat je je woning verbouwen of ga je een tuin aanleggen? Dan kan je de volgende informatie opvragen bij het Kadaster:

Klic-melding

Je bent verplicht om een klic-melding te doen wanneer je gaat graven in je tuin. Je ontvangt dan gegevens over waar kabels en leidingen liggen, zodat je deze niet tijdens het graven kunt beschadigen.

Kadastrale kaart

Op de kadastrale kaart vind je grenzen, straatnamen, huisnummers, een uniek nummer van het stuk grond en de belangrijkste gebouwen. Je kunt de kadastrale kaart niet gebruiken om de erfgrens te bepalen, omdat hier geen maten op vermeld staan.

Grensreconstructie

Op een grensreconstructie staan wel maten op vermeld, waardoor je de erfgrens kunt bepalen. Bij het maken van een grensreconstructie komt een landmeter langs om de erfgrens vast te stellen.

Kadaster laten inschakelen door vakman

De kans is groot dat je het Kadaster om informatie moet vragen wanneer je je woning gaat verbouwen. Aangesloten vakmannen kunnen dit voor je uit handen nemen. Via Slimster kom je eenvoudig in contact met maximaal 5 vakmannen die in jouw regio werken. Jij beslist uiteindelijk zelf welke vakman uiteindelijk jouw verbouwing uitvoert, waardoor jij goedkoper uit bent.

Woning verbouwen?

Deel deze pagina