Heb je al een tekening van je verbouwing? Een bouwtekening is van groot belang en dient op een professionele manier gemaakt te worden. In deze blog vertellen we je waarom je een bouwtekening moet maken, hoe een bouwtekening gemaakt wordt en of je dit zelf kunt doen.
Waarom bouwtekening maken?
- Maakt jouw wensen voor de verbouwing beter zichtbaar
- Werkt als ondersteuning naar de aannemer
- Je staat juridisch sterker bij bouwfouten
- Vergunning aanvragen kan niet zonder bouwtekening
Ook als je geen vergunning nodig hebt voor je verbouwing, raden wij altijd aan om bouwtekeningen te laten maken.
Hoe wordt een bouwtekening gemaakt?
Je kunt het beste een bouwtekening laten maken door een specialist op dit gebied. Vaak kan de vakman die jouw opdracht gaat uitvoeren ook de bouwtekening regelen. Er bestaan verschillende soorten bouwtekeningen: iedere tekening heeft zijn eigen functie.
- Bestektekening
Hierin staat de werkomschrijving, deze tekening legt de afspraken vast tussen opdrachtgever en aannemer. De bestektekening volgt op het definitieve ontwerp. - Constructietekening
De focus ligt hier op de draagstructuren van de woning. - Detailtekening
Hier staat op kleine schaal aangegeven wat er precies op een gedeelte van het plattegrond komt. De schaal is vaak 1:15 of 1:10. - Installatietekening
Hierop staat alles wat te maken heeft met elektriciteit. - Ontwerptekening
Dit is het schetsontwerp, de eerste tekening waarin jouw wensen gevisualiseerd worden. Dit wordt gebruikt als eerste communicatiemiddel en is nog geen bouwkundige tekening. - Plattegrond
Een technische tekening van je woning, altijd een bovenaanzicht. - Revisietekening
Na oplevering kunnen er revisietekeningen nodig zijn. Tijdens de bouw kunnen er veranderingen voorkomen, vanuit de opdrachtgever of aannemer. Alle verschillen tussen de tekeningen en het eindresultaat worden verwerkt in een revisietekening. - Werktekening
Is bedoeld voor de daadwerkelijke verbouwing, ook wel het uitvoeringsontwerp genoemd. De werktekening geeft een compleet beeld van het eindresultaat van een bouwproject (incl. definitieve maten).
Vergelijk vrijblijvende architect offertes
Kan ik zelf bouwtekening maken?
Als je de nodige expertise in huis hebt wat betreft de bouw, materialen en tekeningen kan je zeker zelf de bouwtekeningen maken. Wel is de gemeente eerder geneigd om bouwtekeningen van een architect goed te keuren, aan zelfgemaakte tekeningen wordt sneller getwijfeld. Wij raden je dus eigenlijk altijd aan om bouwtekeningen te laten maken door een expert.
Hoe kan ik een bouwtekening laten maken?
Het vinden van een expert voor je bouwtekeningen kan een heel proces zijn. Maar wist je dat veel vakmannen en bouwbedrijven je hierbij kunnen helpen? Veel vakmannen kunnen de omgevingsvergunning én bouwtekeningen voor je regelen. Zo hoef je zelf niet op zoek naar een bouwkundige tekenaar. Een ander voordeel: jouw aannemer en vakmensen zijn al bekend met de tekenaar en zijn ontwerpen.
Ga je bouwtekeningen laten maken? Het is belangrijk dat de expert eventuele bestaande tekeningen in handen krijgt. Weet je niet meer waar je de plattegrond van je woning hebt? Deze tekeningen zijn op te vragen in het gemeentearchief.
Wat kost een bouwtekening?
De kosten van een bouwtekening kunnen erg verschillen. Dit heeft onder meer te maken met het aantal gewenste details in je bouwtekening, het gewenste ontwerp en concreetheid van de opdracht. Hoe langer een specialist bezig is met het ontwerpen van je bouwtekening, hoe duurder deze doorgaans wordt. Laat je de bouwtekening regelen door een aannemer of vakman, dan kun je de kosten van de bouwtekening laten opnemen in de offerte.
Bouwtekening laten maken door specialist
Een bouwtekening is dus niet alleen in veel gevallen noodzakelijk, maar ook een manier om over jouw wensen te communiceren met de aannemer. Via Slimster kom je in contact met vakmannen die jouw verbouwing kunnen uitvoeren én de bouwtekening voor je kunnen regelen. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk de vakman met de beste deal. Zo kun je nog meer besparen op jouw verbouwing.