Hoe kies je de beste zorgverzekering? - Slimster

Hoe kies je de beste zorgverzekering?

Eva van Gent
Productspecialist
clock 13 dec. 2018 09:00
edit 31 okt. 2019 15:25

Zorgverzekering vergelijken loont

Het vergelijken van jouw zorgverzekering kan lonend zijn. De ene verzekeraar houdt de premie volgend jaar stabiel en de ander doet er 10 procent bovenop. Door deze grote verschillen is het slim om jouw zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen om te kijken of het niet goedkoper kan.

Hoe kan je je zorgverzekering vergelijken?

Maar waar moet je op letten als je de ene zorgverzekering met de andere zorgverzekering vergelijkt? Er is zó veel keuze. Er zijn alleen al 55 basisverzekeringen en met alle collectieve zorgverzekeringen, labels en namen komt het aantal polissen uit op meer dan 50.000. Om de bomen door het bos nog te kunnen zien, kan je je zorgverzekering vergelijken via Slimster én is het handig als je weet waar je op moet letten. Wij hebben daarom 5 punten voor je op een rij gezet die je helpen vergelijken.

besparen zorgverzekering
De beste én goedkoopste zorgverzekering?

1. Check de basisverzekering

De basisverzekering is bij elk verzekeraar hetzelfde en deze hoef je dus niet met elkaar te vergelijken. Wat er binnen het pakket van de basisverzekering valt wijzigt wel ieder jaar, dit bepaalt de overheid. Het kan dus zijn dat je nu een vergoeding krijgt voor bepaalde zorg, maar dat dit straks niet meer wordt vergoed. Kijk daarom goed of er iets is gewijzigd en of je een aanvullende verzekering nodig hebt.

2. Jouw persoonlijke situatie

Bij het kiezen van een aanvullende verzekering is het slim om te kijken naar je plannen voor volgend jaar. Zit je bijvoorbeeld na te denken over gezinsuitbreiding, staat er een operatie op de planning, ben je toe aan een hoortoestel of ga je studeren en kan je kiezen voor een studenten zorgverzekering? Bekijk goed of de verzekering die je nu hebt nog bij je past.

Bij een aanvullende zorgverzekering zijn de verschillen per verzekeraar vaak groot dus bekijk per verzekering goed wat er wel en niet verzekerd wordt. Kijk, als je je huidige zorgverzekering vergelijkt met andere verzekeringen, niet alleen naar de goedkoopste zorgverzekering. Het kan namelijk zijn dat het aantal behandelingen verschilt. Bedenk ook of je een aanvullende verzekering echt nodig hebt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een tandartsverzekering, terwijl ze goedkoper uit zijn zonder verzekering.

zorgverzekering vergelijken
Een nieuwe zorgverzekering kiezen?

3. Hoeveel keuzevrijheid wil je?

Wil je graag zelf bepalen bij welke zorgverlener of in welk ziekenhuis je wordt geholpen? Let dan goed op welk type zorgpolis je kiest. Je hebt namelijk drie soorten zorgpolissen. De restitutiepolis, de naturapolis en de budget- of selectieve polis.

Bij een restitutiepolis heb je de meeste keuzevrijheid. Je kiest zelf de zorgverlener en de zorgverzekeraar betaalt de kosten. Bij een naturapolis bepaalt de verzekering bij wie je terecht kunt. Vaak kan je wel bij alle ziekenhuizen terecht, maar niet bij alle zelfstandige behandelcentra. Als je voor de naturapolis kiest, is het daarom verstandig om van tevoren goed te kijken waar je wel en niet terecht kunt. Bij een budget- of selectieve polis word je sterk beperkt. Je kunt voor minder zorgverleners kiezen, maar betaalt meestal ook minder.

4. Bepaal je eigen risico

Ook in 2019 bedraagt het eigen risico €385. Dit betekent dat je de eerste €385 aan zorgkosten zelf moet betalen. Dit geldt voor iedereen. Je kunt daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal €500. Als je hiervoor kiest, krijg je korting op de zorgpremie die je elke maand betaalt. Deze korting kan per jaar oplopen tot bijna €300 dus je kunt aardig besparen met een vrijwillig eigen risico.

5. Check de collectiviteitskorting

Twee op de drie Nederlanders is verzekerd via een collectieve regeling. Vaak is dit via de werkgever, de gemeente of een belangengroep. Je ontvangt collectiviteitskorting op jouw premie, maar reken je niet te rijk. Vaak zijn het de duurdere verzekeraars die werken met een collectieve korting. De premie is standaard hoog, waardoor de korting uiteindelijk weinig oplevert. Bekijk dus goed of een collectiviteitskorting voor jou wel interessant is.

Weten welke verzekering bij je past?

Overstappen?

Heb je al verschillende verzekeringen vergeleken en is het slim om over te stappen? Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering voor 1 januari zorgt je nieuwe verzekeraar ervoor dat jouw huidige verzekering wordt omgezet. Je hoeft dus alleen een nieuwe verzekering af te sluiten en de rest wordt voor je geregeld.